Štai kovo 22-osios popietę į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinę Alytaus rajono Aniškio kaimo gyventojai pranešė, kad jų ežero saloje stovintys du žvejai dėl silpno ledo negali grįžti į krantą ir šaukiasi pagalbos. Atvykusi Alytaus ugniagesių narų komanda panaudojo visą šiai gelbėjimo operacijai tinkančią įrangą – liemenes, ledo roges, plūdurus, virves ir net kartį, tačiau didžiulio pavojaus vis vien neišvengė.

Gelbėtojams teko įveikti apie puskilometrio atstumą per sukiužusį ir gerokai iškorėjusį ledą, kuris galėjo bet kurią akimirką įlūžti. Laimei, gelbėtojai sėkmingai pasiekė salą ir iš ten parlydėjo į krantą du įlūžusius, todėl šlapius ir sušalusius poledinės žūklės mėgėjus. 54 ir 42 metų vyrams šis nuotykis ant ledo pasibaigė laimingai.

O tos dienos pavakarį Alytaus narai skubėjo į kaimyninį Varėnos rajoną, kur Marcinkonių apylinkės Lavyso ežere įlūžo dar vienas žvejas. Tačiau šįkart vyras dar iki ugniagesių atvykimo pats išsikapstė iš eketės, išlipo į krantą ir, pasak vietos gyventojų, automobiliu skubiai nurūko namo.

Statistikos duomenimis vien tik šiais metais ugniagesiai jau 21 kartą vyko ant užšalusių vandens telkinių, kur išgelbėjo 53 piliečius ir ištraukė 2 nuskendusius gyventojus.

Todėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja šalies gyventojus, ypač poledinės žūklės žvejus, ekstremalaus automobilių sporto mėgėjus, vaikus, kad ledas ant vandens kasdien darosi vis plonesnis ir pavojingesnis. Kad neįvyktų skaudžių nelaimių, prašoma visų gyventojų nerizikuoti gyvybe ir nelipti ant netvirto ir pavojingo ledo, o dėl atodrėkio pradėjus tirpti pakrantėms, būti atsargiems ir prie vandens telkinių.

Primename, kad tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliai, yra šaltinių, auga krūmai ir nendrynai. Ant ledo ypač mėgsta žaisti vaikai, todėl nepalikite jų be priežiūros bei iš anksto įspėkite apie galimus pavojus. Ledas labai pavojingas atodrėkių metu. Tad dar kartą prašome gyventojų nerizikuoti ir pramogų gamtoje ant ledo geriau atsisakyti.