Tokias išvadas pateikė psichiatrijos ekspertai. Tai reiškia, kad padaryti nuostoliai nebus atlyginti.

Pavojingas ligonis

Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertinio skyriaus specialistai konstatavo, kad Raudondvario gyventojas D.Burneikis yra nepakaltinamas. Artimiausiu metu teismui reikės įteisinti jo priverstinį gydymą ligoninėje su grotomis.

Keistas D.Burneikio elgesys buvo akivaizdus Kauno rajono apylinkės teisme, sprendžiant jo suėmimo terminą. Vyras aiškino apie ateivių įtaką mums ir kaip įrankį jų tikslams pasiekti naudojamas bažnyčias. Įtariamasis bažnyčių padegėjas mįslingai pasakojo apie smegenyse įmontuotus implantus.

Sukrečianti ataka

Pernai per penkis mėnesius D.Burneikis surengė trylika išpuolių prieš bažnyčias įvairiuose Lietuvos miestuose. Labiausiai kliuvo arčiausiai jo gyvenamosios vietos esančioms bažnyčioms. Pirmoji padegėjo atakos neatlaikė Paštuvos šv.Barboros medinė bažnytėlė.

Neatstatomai sudegusioje bažnyčioje buvo pasigesta keturių kilnojamąja kultūros vertybe paskelbtų paveikslų. Vertingiausias iš jų buvo XIX a. pirmojoje pusėje nežinomo dailininko tapyta „Švč.Trejybė“. Kultūros paveldo specialistai suniokotas vertybes įvertino 75 tūkst. litų.

Kelis mėnesius buvo ramu. Kaip paaiškėjo vėliau, tą laiką D.Burneikis leido Anglijoje. Grįžęs rudenį vyras tęsė savo sumanymą. Iš pradžių kai kurie jo išpuoliai prieš bažnyčias visai nebuvo siejami su Paštuvos bažnyčios sudeginimu.

Plati geografija

D.Burneikis apvažiavo Žemaitiją ir ten kelias bažnyčias paženklino savo išpuoliais. 2012 m. spalio pradžioje D.Burneikis mėgino padegti Šventųjų Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią Stalgėnuose Plungės rajone. Nepasisekė, nes nuo lietaus permirkusios lentos neįsidegė.

Pasiautėjęs Žemaitijoje D.Burneikis grįžo į Kauną. Jis prisipažino, kad neaplenkė Raudondvario bažnyčios, kurioje išdaužė du langus, nuvertė ir apgadino marmurinę skulptūrą. Kaune, V.Krėvės prospekte, pasitenkino smulkiais išpuoliais prieš dvi čia esančias bažnyčias.

D.Burneikiui inkriminuojama ir tai, kad jis nusiaubė Panemunėje esančios Švč.Mergelės Marijos bažnyčios lauke esančias koplyčias. Aštriu daiktu buvo supjaustyti du šventųjų paveikslai. Kristaus Prisikėlimo bažnyčios išorinės sienos keverzonės dažais taip pat inkriminuojamos D.Burneikiui.

Paskutinis akcentas

Savo žygį D.Burneikis vainikavo sudegindamas Kulautuvos Švč.Mergelės Marijos bažnyčią. Pirmas bandymas sudeginti buvo nesėkmingas. Padegėjas panaudojo per mažai degaus skysčio, be to, rūkstančius dūmus pamatė anksti ryte šunį vedžiojęs Kulautuvos gyventojas.

D.Burneikis nenurimo ir į Kulautuvą grįžo po poros savaičių. Tąkart jis rimtai pasirengė. Degaus skysčio šliūkštelėjo tiek, kad medinė jauki bažnytėlė supleškėjo. Po šio gaisro jis ir buvo sulaikytas automobilyje prie vieno prekybos centro.

D.Burneikis nesigynė supleškinęs bažnyčias. Pamažu pasipasakojo tyrėjams ir apie kitus išpuolius prieš bažnyčias bei prisipažino, kad jei nebūtų sulaikytas būtų pridaręs dar daugiau bėdų. Bažnyčių siaubui D.Burneikiui teisme neteks dalyvauti. Jam nesant teismas išspręs gydymo klausimą.