Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Lilija Tarčevskaja paskelbė, kad netenkina nuteistojo prašymo ir S. Pauliką palieka Vilniaus pataisos namuose. Lygtiniam paleidimui iš įkalinimo įstaigos nepritarė ir specialioji komisija, ir Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra.

„S. Paulikas nuteistas už nesunkų ir sunkų nusikaltimus, sukėlusius ypatingą žalą visuomenei ir neatstatomas pasekmes – 3 mažamečių vaikų mirtį; nusikaltimus padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio; pataisos įstaigoje baustas už alkoholio vartojimą, bet priklausomybę neigia“, – teisėja nutartyje, kurią nuteistasis dar galės skųsti, pažymėjo, kad nėra pagrindo manyti, jog bausmės tikslai jau yra pasiekti ir nuteistąjį įmanoma toliau taisyti neizoliuotą nuo visuomenės, bet prižiūrimą.

9 metams kalėti nuteistas S. Paulikas jau yra atlikęs pusę bausmės ir į laisvę turėtų išeiti 2016-ųjų lapkričio 8-ąją. Įkalinimo įstaigoje nuteistasis kartą baustas už alkoholio vartojimą (nuobauda nebegalioja), o už gerą elgesį, stropų darbą ir mokymąsi skatintas 6 kartus. S. Paulikas pataisos įstaigoje dirba namų ūkio aptarnavimo brigadoje valgyklos darbininku.

Kaip teismui nurodė Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija, S. Paulikas bausmės atlikimo metu – 2009-ųjų gegužės 21-ąją buvo rastas neblaivus, už tai jam skirta 10 parų izoliatoriuje,

Tiesa, S. Paulikas teigia, kad „priklausomybės alkoholiui neturi, alkoholio vartojimą gali kontroliuoti“.

Rakto į laisvę teismo prašęs buvęs policininkas tvirtino, kad jo padarytas nusikaltimas buvo ne tyčinis, o padarytas esą dėl neatsargumo.

„Komisija, nepritarusi paleidimui, neskyrė dėmesio į resocializacijos ir integracijos svarbą, neatsižvelgė, kad būdamas laisvėje dirbau policijoje, laikiausi įstatymų“, – S. Paulikas nurodė, kad yra įvykdęs individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones, dalyvavo ir dalyvauja adaptacijos bei socialinėse programose, sporto ir kultūros renginiuose, o pakartotinio nusikalstamumo rizika yra žema – 10 balų.

„Manau, kad galiu toliau atlikti man paskirtą bausmę neizoliuotas nuo visuomenės – būdamas laisvėje daugiau uždirbčiau ir galėčiau greičiau padengti teismo priteistus civilinius ieškinius“, – nuteistasis pažymėjo, jog jo atlikta bausmės dalis yra jį paveikusi ir kad ateityje laikysis įstatymų bei daugiau nenusikals.

„Lygtinis paleidimas yra viena iš veiksmingiausių ir konstruktyviausių priemonių, užkertančių kelią pakartotiniams pažeidimui ir skatinančių reintegraciją, suteikiant kaliniui planuojamą, remiamą ir prižiūrimą įsiliejimą į visuomenę, – aiškino S. Paulikas. – Lygtinio paleidimo tikslas – padėti kaliniams pereiti nuo gyvenimo kalėjime prie gyvenimo laikantis įstatymų visuomenėje, sudarius juos skatinančias sąlygas ir priežiūrą po paleidimo. Visą tai įtakoti gali tik ankstesnis lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos terminas, tai yra data, kuri suteiktų galimybę greičiau integruotis į visuomenę ir būti su šeima“.

DELFI primena, kad S. Paulikas 2007-ųjų lapkričio 7-ąją Aleksandrijos kaimo (Skuodo raj.) centre, vairuodamas automobilį BMW-524, lenktyniavo su „Audi“. Dideliu greičiu lėkęs BMW partrenkė ir mirtinai sužalojo tris dešimtmečius.

Vairuotojas (buvo įtariama, kad neblaivus) bei kartu su juo važiavęs patrulis Mantvydas Kringelis, palikę mašiną, pabėgo persėdę į „Audi“, vairuojamą aleksandriškio Vytauto Juočio. S. Paulikas pasislėpė ir policijai pasidavė tik kitą dieną. Tada jo organizme alkoholio neberasta.

Teismas buvusiam policininkui skyrė maksimalią už tokį nusikaltimą numatytą bausmę – 10 metų nelaisvės, bet vėliau Klaipėdos apygardos teismas bausmę sumažino iki 9 metų.