Vyriausias regatos teisėjas Valerijus Bogunas spaudos konferencijoje Klaipėdoje sekmadienį sakė, kad nuo 1994 metų vykstanti regata dažnai vykdavo pučiant vėjams, anksčiau ji vykdavo net iki Liepojos.

„Startas buvo atidėtas, nuolat su laivų eismo tarnyba tariamasi, kad po pietų vėjas turėtų rimti. Sulaukta rimimo“, – pasakojo V. Bogunas.

Regata turėjo prasidėti apie 10.30 val. dėl blogų orų sąlygų ji startavo po 13 val.

Starto metu vėjo greitis siekė 15-16 metrų per sekundę, iki starto – 20 metrų per sekundę, bangų aukštis – iki 3 metrų.

Spaudos konferencijos dalyviai sakė, kad jachtų kapitonai patys priėmė sprendimą, kiekvienos jachtos kapitonas priima sprendimą individualiai, jis asmeniškai atsako už kiekvieną žmogų, tačiau visi dalyvauja savo noru. Kapitonų pasitarime vieningai buvo nuspręsta plaukti į jūrą.

9 jachtos startavo, viena grįžo netrukus, nusprendusi neplaukti dėl blogų sąlygų, 5 jachtos apiplaukė visą distanciją ir sėkmingai grįžo. Dvi jachtos patyrė avariją.

Ligoninės reanimacijoje mirė į krantą su jachta išmesta 19-metė Olesia Orlova, dar dviejų žmonių – Olego Zelenino ir sūnaus Dmitrijaus Zelenino – likimas nežinoma, jie dingo jūroje be žinios.

Iš kitos jachtos buvo išgelbėti šeši žmonės, taip pat buvo išgelbėtas dar vienas vyras, jis išleistas iš ligoninės.

Abu vyrai buvo patyrę buriuotojai, o O. Orlova kaip įgulos narys dalyvavo ne pirmoje regatoje.

Regatos dalyviai plaukdami pamatė, kad viena jachta pakeitė savo formą, pamanyta, kad nulūžo stiebas. Su nulaužtu stiebu laivas tampa nevaldomas laivas, todėl buvo nuspręsta keisti kursą ir pasiūlyti pagalbą.

„Ant denio buvo trys žmonės, jie siuntė gelbėjimo signalus, parodė kryptį, oranžiniai taškeliai vandeny, ten buvo žmonės. Visa laimė, kad buvo su gelbėjimosi liemenėmis. Pirmiausia nuspręsta gelbėti vandenyje“, – pasakojo jachtos „Extreme“ kapitonas Aidas Pivoriūnas.

Klubo „Ostmarina", organizavusios regatą, komandoras Osvaldas Kudzevičius sako, kad nelaimė parodė, kad su stichija kovoti neverta, o prie jos reikia prisitaikyti.

„Manau, kad tai didžiulė pamoka visiems buriuotojams“, – sakė O. Kudzevičius.

Net ir po tragedijos regata vyko toliau.