Antradienį Klaipėdos apygardos prokuratūroje surengta spaudos konferencija, kurioje šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokuroras Juozas Sykas pateikė informacijos apie baigtą ikiteisminį tyrimą, pareikštus kaltinimus, atskleidė kitas kraupios avarijos detales.

Avarija įvyko pernai, spalio 4 d., apie 19 val., Plungės rajone, kelio Šiauliai–Palanga 91-ame km. Per avariją susidūrė automobiliai „Hyundai Galloper“, kurį vairavo 45-erių metų Igoris Cvetkovas, ir „BMW 520i“. Jį vairavo 36 metų Radviliškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesys gelbėtojas Ramūnas Dargužas, kuris buvo ne tarnybos metu, neuniformuotas.

Automobiliai susidūrė kaktomuša, todėl pasekmės buvo itin skaudžios. Iškart žuvo R. Dargužas, jo 31-erių žmona Milda bei trejų metukų dukrytė.

Kita „BMW“ automobilyje buvusi dukra dėl galvos smegenų sukrėtimo, edemos, kvėpavimo nepakankamumo ir plaučių kontūzijos, sunkios būklės buvo skubiai išgabenta ir paguldyta į Klaipėdos ligoninę. Jai medikai sukėlė dirbtinę komą. Po kurio laiko mergaitė atsigavo, šiuo metu ji gyvena su močiute.

Per avariją buvo sužalotas ir „Hyundai Galloper“ vairuotojas I. Cvetkovas. Jam reikėjo amputuoti dalį rankos. Sužalojimų neišvengė ir šiame automobilyje buvusios keleivės: 15-os metų mergaitė (galvos sumušimas, kaulų lūžiai) ir 41-erių metų moteris (daugybiniai veido lūžiai, krūtinkaulio ir šonkaulių lūžiai). Visi sužalotieji buvo gydomi Klaipėdoje.

I. Cvetkovui pareikšti kaltinimai dėl Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Kaltinimą apsunkina tai, jog I. Cvetkovas vairavo neblaivus. Jam gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų. „Tačiau teismų praktika tokia, jog maksimali bausmė skiriama labai retai“, – teigė J. Sykas.

Jis patvirtino, kad I. Cvetkovas per avariją buvo apsvaigęs nuo alkoholio. Ligoninėje jis buvo tiriamas ir paaiškėjo, kad prie vairo sėdo girtas. I. Cvetkovo kraujyje rasta 1.68 promilės alkoholio.

„Jis leidosi nuo kalno ir dėl savo neatsargumo, netyčia kirto ištisinę liniją ir išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą. Ja atvažiavo automobilis BMW. Likus keliems metrams iki šio automobilio, I. Cvetkovas keitė savo mašinos važiavimo kryptį į dešinę, tuo pačiu metu važiavimo kryptį, siekdamas išvengti susidūrimo, pakeitė ir BMW. Jis pasuko į kairę. Susidūrimas įvyko, kai BMW buvo priešpriešinio eismo juostoje, tačiau kaltinimus pareiškėme I. Cvetkovui, nes jis kirto ištisinę liniją, ką daryti yra draudžiama, dėl jo veiksmų veikiausiai ir įvyko eismo įvykis“, – teigė J. Sykas.

Tyrimo duomenimis, greičio neviršijo nė vienas vairuotojas.

Anot prokuroro, I. Cvetkovas savo kaltės nepripažįsta. „Kaltinamasis aiškina, kad jis važiavo savo kryptimi ir niekur nebuvo išvažiavęs. Tačiau pagal eismo įvykio vietos apžiūros duomenis, ekspertų duomenis, tai yra netiesa. Ir tai ne prielaidos, o nustatyti faktai. Be to, jis tikino, kad nesijautė girtas, bet pripažino, kad kelias taureles buvo išlenkęs, nes kraujo tyrimo išvadų neįmanoma nuneigti“, – tvirtino J. Sykas.

Jo teigimu, ikiteisminis tyrimas dėl avarijos užtruko metus, nes reikėjo laukti ekspertų išvadų, beto, teko atsakinėti į įvairius skundus. Tyrimas užtruko ir dėl to, jog šeši asmenys pareiškę civilinius ieškinius, kuriais iš kaltinamojo siekia prisiteisti 650 tūkst. eurų. Ieškinius atlyginti neturtinę žalą pateikė žuvusiųjų tėvai, broliai, seserys, vienintelės likusios gyvos dukrelės teisėti atstovai.

Siekiant užtikrinti, kad neturtinė žala, jei teismas ją priteis, būtų atlyginta, šiuo metu yra areštuotas I. Cvetkovo turtas. „Anksčiau buvo areštuoti du butai, o dabar areštas liko pusantram butui, nes kovą I. Cvetkovas išsiskyrė su žmona ir dalis turto atiteko jai“, – aiškino J. Sykas.

Nors ir yra areštuotas I. Cvetkovo turtas, tačiau jo vertė preliminariai vertinama 100 tūkst. eurų, todėl jo vargiai užteks padengti civilinius ieškinius.

Atlyginti žalos iš kaltinamojo neprašo nei jo buvusi žmona, nei dukra, nei jos draugas, kurie per avariją taip pat buvo sužaloti.

„Yra vienas liudytojas – I. Cvetkovo dukters draugas, kuris liudijo, jog automobilyje tyliai grojo muzika. Todėl galimai vairuotojas šiek tiek prisnūdo, nukreipė dėmesį nuo vairavimo ir išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą“, – kalbėjo J. Sykas.

Jis kaltinamąjį aktą pasirašė pirmadienį, o antradienį po pietų jis turėtų pasiekti Plungės apylinkės teismą. Tikimasi, kad ji bus nagrinėta maždaug po mėnesio.

Apdailininku dirbęs I. Cvetkovas 2009 metais jau buvo pripažintas kaltu, jog neblaivus sukėlė avariją, Tąkart per avariją žmonės nenukentėjo, todėl jis atsipirko bauda, iš jo buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas.

Avarija įvyko keli kilometrai nuo Plungės, važiuojant Telšių link. Visureigis „Hyundai Galloper“ važiavo Plungės link, „BMW“ – Šiaulių kryptimi.

„Hyundai Galloper“ automobiliu šeima važiavo namo į Klaipėdą po viešnagės Kuršėnuose, o „BMW“ automobiliu kita šeima važiavo namo į Radviliškį iš Palangos, kur šventė vyresnėlės dukters 11-ąjį gimtadienį.