Žudikui Klaipėdos apygardos teismas antradienį skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau jis teismo salėje nebuvo suimtas, nes čia net nepasirodė, todėl neatmetama, kad jis gali bėgti iš Lietuvos ir slapstytis.

Kruviną išpuolį 27 metų Artūras Vismantas surengė 2014-ųjų liepą Tauragės rajone esančiame Eičių kaime.

Jame veikia durpynas, todėl vasarą verslininkai atsiveždavo pigesnės darbo jėgos iš Bulgarijos. Kaimo gyventojai teisme liudijo, jog užsieniečiai niekada nekėlė problemų, buvo ramūs, prie nieko nesikabinėjo, su kai kuriais vietiniais net susidraugavo.

Tokia draugų kompanija 2014 metų liepos 2-ąją prieš vidurnaktį sėdėjo mokyklos pavėsinėje. Kompanijoje buvo ir vietos merginų, vaikinų, ir užsieniečių. Į kompaniją įsiveržė ir neblaivus A. Vismantas. Jis telefonu paskambino dar keliems draugams, kurie ateitų padėti paauklėti užsieniečius, kad šie esą nelįstų prie vietos merginų.

Kaimo žmonės apie A. Vismantą atsiliepė neigiamai. Visi liudytojai teisme tvirtino, jog šešis kartus teistas jaunas vyras buvo neprognozuojamas, todėl jo buvo baiminamasi, stengiamasi išvengti bet kokio kontakto.

Kai į mokyklos pavėsinę atskubėjo keli A. Vismanto draugai, prasidėjo muštynės. Tačiau 1977 metais gimęs Bulgarijos pilietis Aitašas Mustasovas Machmudovas jose net nedalyvavo. Jis ėjo šalin nuo įvykio vietos, kai jį pasivijęs A. Vismantas metaliniu strypu trenkė per galvą.

Smūgio būta stipraus – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Po kurio laiko Bulgarijos pilietis buvo išvežtas į vieną Vokietijos ligoninių, o ten 2014 metų rugsėjį mirė paspringęs maistu. Teismo medicinos ekspertai nustatė, jog po galvos traumos sužeistajam kilo rijimo sutrikimų, todėl jo sumušimas ir mirtis yra tiesiogiai susiję. Dėl šios priežasties A. Vismantas buvo teisiamas už tai, kad nužudė žmogų iš chuliganiškų paskatų.

A. Vismantas savo kaltės nepripažino, teisme atsisakė duoti parodymus. Pavyko įrodyti ir tai, kad jis vienam liudytojui darė spaudimą: sumušė ir vertė jį prisiimti kaltę dėl nužudymo. Tačiau vaikinas atsisakė tai daryti.

Teismas konstatavo, jog visiškai pakako įrodymų nustatyti, jog A. Vismantas tyčia smogė Bulgarijos piliečiui į galvą, dėl to jis mirė, kitaip tariant, buvo nužudytas.

Kai A. Vismantas smurtavo, jis buvo neblaivus, o tai yra sunkinanti aplinkybė.

Teismas konstatavo, jog A. Vismantas prieš Bulgarijos pilietį smurtavo, nes norėjo parodyti savo viršenybę prieš užsieniečius.

Šešis kartus teistas A. Vismantas į laisvę išėjo 2014 metų pavasarį. Jis buvo paleistas anksčiau laiko, tačiau lygtinio paleidimo sąlygas pažeidinėjo.

„Šis nusikaltimas yra A. Vismanto gyvenimo būdo pasekmė“, – konstatavo teismas. Jis A. Vismantui skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią jaunas vyras turės atlikti pataisos namuose.

Tokios bausmės prašė ir valstybės kaltinimą palaikęs Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Jurijus Petuchovas.

Nužudytojo tėvai prašė atlyginti neturtinę žalą – po 50 tūkst. eurų kiekvienam. Tačiau teismui nepavyko nustatyti, kad nužudytą sūnų ir jo tėvus siejo labai artimi ryšiai, todėl iš kaltininko priteisė atlyginti 10 tūkst. eurų neturtinę žalą – po 5 tūkst. eurų tėvui ir motinai.

A. Vismantas antradienį būtų buvęs suimtas teismo salėje, čia jo laukė policijos pareigūnai, tačiau kaltinamasis nepasirodė išklausyti nuosprendžio. Jis visą laiką, kol vyko bylos nagrinėjimas, nebuvo suimtas.

Antradienį paskelbta A. Vismanto paieška, nes jis turi būti suimtas ir pristatytas į pataisos namus.

Tačiau neabejojama, kad A. Vismantas gali slapstytis, bandyti pabėgti į užsienį. Vienas tai įrodančių faktų – neseniai jis metė darbą.