Antradienį keletą kartų išžvalgius teritoriją nuo Palangos iki Lietuvos-Latvijos pasienio tiek jūroje, tiek sausumoje išsiliejusių naftos produktų nepastebėta.

Daliai teršalų išgaravus, o daliai nugrimzdus į dugną, baiminamasi, kad Baltija naftos likučius greičiausiai išmes į krantą pavasario audrų metu, rašo "Vakarų ekspresas".

"Tyrimai parodys, ar tai buvo žalia nafta, ar jos produktai. Pačiame terminalo plūdure yra naftos produktų, reikalingų aptarnauti įrangą - hidraulinio skysčio. Kadangi mes nematėme juodų naftos dėmių, galėjo būti išsiliejęs būtent šis skystis", - sakė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Kęstutis Šiliauskas.

Po sausio pradžioje siautusio uragano "Ervinas" buvo apgadintos Būtingės naftos terminalo jūrinės dalies plūduro žarnos, kurias teko pakeisti. Šiuo metu prie plūduro prijungta tik viena nauja žarna.

Anot K. Šiliausko, gali būti, kad žarna prie povandeninių techninių dalių buvo prijungta nesandariai.

Tikrosios incidento Būtingės naftos terminale priežastys paaiškės tik po to, kai povandenines plūduro dalis apžiūrės narai. Avarijos vietą patikėta apžiūrėti naująją žarną montavusių specialistų iš Olandijos komandai - iki antradienio popietės dėl didelio bangavimo olandų narai į jūrą negalėjo panerti.