Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės prokuratūra atmetė Sulupės gatvėje gyvenančio individualios įmonės savininko 53 metų S. Odincovo skundą, kuriuo vyriškis prašė atnaujinti ikiteisminį tyrimą dėl pareigūnų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Šis tyrimas buvo pradėtas po to, kai S. Odincovas pasiskundė buvęs sumuštas ir kankintas miesto 3-iajame policijos komisariate pernai vasarą.

Į Ignaliną - raketomis

Pasak S. Odincovo, nemalonumai jį ištiko prieš metus, birželio 29-ąją. Vidurdienį prie prekybos kiosko savo namų pašonėje nusipirkęs alaus butelį ir jį gerdamas, vyriškis atsitiktinai nugirdo pokalbį už kampo stovinčioje telefono būdelėje.

"Išgirdau, kaip pasakė, kad šiandien sraigtasparnis į Ignalinos vamzdžius ar kaminus įmes "stingerius". Po to dar perklausė, ar tikrai. Atsakė - tikrai, tikrai", - pasakojo S. Odincovas.

Anot jo, pokalbis vyko tarp dviejų kaukazietiškos ir vieno europietiškos išvaizdos vyrų. "Man ne dešimt metų ir aš nesu naivus, vyrai kalbėjo rimtai," - sakė klaipėdietis.

Jis sakė prisiminęs, kad prieš kelis mėnesius siuvėja dirbanti jo žmona pasakojo, jog į siuvyklą užėję du kaukaziečiai klausinėjo, ar čia galima pasisiūdinti Lietuvos "specnazo" uniformas.

S. Odincovas nusprendė, kad tai gali būti labai rimta, todėl paskambino į Klaipėdos VPK budėtojų skyrių. Atsiliepęs pareigūnas jį išklausė ir liepė palaukti skambučio. Policininkams paskambinus, žmogus pranešė savo adresą, laiptinės durų kodą.

Kankino komisariate?

"Atidariau duris, du pareigūnai, vienas jų - uniformuotas, užėjo į vidų. Paklausė, ar dar kas yra namuose, ir grubiai liepė važiuoti su jais. Aš atsisakiau. Tada vienas jų, kaip sužinojau vėliau, Orestas R., trenkė man į veidą. Prakirto lūpą, ėmė bėgti kraujas. Policininkai man užlaužė rankas, surakino antrankiais ir nuvilko į mašiną", - tikino tokios policijos reakcijos nesitikėjęs S. Odincovas.

Jis buvo nuvežtas į 3-iąjį policijos komisariatą ir uždarytas į laikino sulaikymo kamerą. S. Odincovas pasakojo, kad pareigūnus supykdė jo reikalavimas pakviesti komisarą ar tardytoją - jie esą ėmė jį mušti, antrankiais už nugaros surakintomis rankomis pakabino taip, kad jis grindis siekė tik kojų pirštų galiukais.

"Iš pradžių grasinau, kad policininkams tai geruoju nesibaigs, bet jausdamas skausmą nusiraminau. Pasakiau, jog pasikarščiavau ir pažadėjau niekur nesikreipti. Bijojau, jog mane gali užmušti", - tvirtino S. Odincovas. Pasak vyriškio, jį mušė minėtas Orestas R. ir ir Saulius U.

Anot jo, policininkai jį išlaisvino, tik pakišo pasirašyti kelis lapus. S. Odincovo teigimu, turinio perskaityti jam neleista.

Skundas atmestas

Kitą dieną žmogus kreipėsi į Apylinkės prokuratūrą. Jos siuntimu atlikta teismo medicininė ekspertizė nustatė, kad jam padarytas lengvas kūno sužalojimas. Dar po savaitės 4-ajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pareigūnų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Tyrimas tęsėsi beveik metus, tačiau šių metų balandžio pabaigoje Apylinkės prokuratūros prokuroras Saulius Galminas jį nutraukė. Motyvas - nėra nusikaltimo sudėties.

Praėjusią savaitę S. Odincovui įrodyti savo tiesos nepasisekė dar kartą, nes Apylinkės prokuratūra atmetė jo skundą, kuriuo vyriškis prašė atnaujinti tyrimą. Jo teigimu, tyrimas buvo neobjektyvus.

Pasak prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vilmanto Ančiukaičio, skundas buvo nepagrįstas, nes esą minėtą pernykščio birželio dieną neteisus buvo pats S. Odincovas. V. Ančiukaičio nutarime teigiama, klaipėdietis į policiją skambino būdamas visiškai girtas, sutrikdė pareigūnų darbą, su jais kalbėjo necenzūriniais žodžiais.

Be to, anot prkuratūros rašto, atvežtas į policijos komisariatą elgėsi įžūliai, todėl prieš jį ir buvo panaudotos policijos spec. priemonės, kraujosrūvos ir odos nubrozdinimai ant S. Odincovo kūno atsirado priešinantis policininkų reikalavimams.

V. Ančiukaitis neneigė, kad S. Odincovas skambino į policiją ir kalbėjo apie menamą teroro aktą Ignalinoje, tačiau tvirtino, kad pareigūnai jį rado ne bute, o gulintį girtą šalia namo.

Kol vyko tyrimas, S. Odincovas buvo nubaustas ir pinigine bauda - už pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymą bei jo garbės ir orumo įžeidimą klaipėdiečiui Apylinkės teismas skyrė 150 litų baudą.