Policija praneša, kad penktadienį 17.38 val. gautas pranešimas, kad Telšių r. Tryškių miestelyje sūnus smurtauja prieš motiną. Policijos pareigūnams nuvykus į įvykio vietą, įtariamasis pasipriešino policijos pareigūnui. Grumtynių metu įtariamasis (gimęs 1990 m.) peiliu į kaklą mirtinai sužalojo Telšių apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiąjį patrulį Liudą Šimkų (gimusį 1980 m.). Policininkas buvo nudurtas namo, esančio Virvytės gatvėje, kieme.

Įtariamasis – teistas užsienyje

Įtariamasis , 26-erių A.N., sulaikytas netoliese įvykio vietos, jis nesužalotas, sulaikytas ir uždarytas į Telšių apskr. VPK areštinę. Jis nesužalotas, vyrui nustatytas 0,21 promilės girtumas.

Patrulį L.Šimkų nudūręs vyras buvo sulaikytas į Tryškius iškvietus pastiprinimą. Pasitelkti trys papildomi policijos ekipažai.

Sulaikytasis, pirminiais duomenimis, teistas už smulkius nusikaltimus užsienyje.

„Man atrodo, vienas Norvegijoje ir vienas Vokietijoje“, – apie įtariamojo teistumo atvejus sakė D. Malaškevičius.

Policininkas turėjo pistoletą, bet spėjo panaudoti tik elektrošoką

Patrulis L. Šimkus turėjo šaunamąjį ginką, bet jo nenaudojo. Su partnere į iškvietimą nuvykęs policininkas bandė smurtaujantį vyrą tramdyti elektrošoku.

„Kiek matome iš pirminės informacijos, jie pasirinko naudoti elektrošoką, ir panaudojus tą elektrošoką, atsirado peilis, kuriuo jis ir buvo sužalotas. Tačiau reikia pabrėžti, kad tai yra tik pirminė informacija. Kaip suprantame, tyrimas tiktai prasideda“, – penktadienio vakarą per spaudos konferenciją sakė laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis jo pavaduotojas Donatas Malaškevičius.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiasis patrulis 36-erių L.Šimkus penktadienio pavakarę vyko į buitinį incidentą Telšių rajone, Tryškių miestelyje. Pranešta, kad sūnus grasina motinai, žada padegti namus.

Pirminiais duomenimis, įtariamasis smurtautojas atvykusį pareigūną puolė peiliu, dūrė jam į kaklą. Sužeidimai buvo mirtini.

Pasak D.Malaškevičiaus, kol kas neaišku, ar elektrošokas suveikė tinkamai.

„Sudėtinga kol kas spręsti iš karto ir šiuo metu pasakyti, kas nesuveikė, kodėl nesuveikė. Žinome tik tiek, kad, pirminiais duomenimis, naudotas buvo elektrošokas, bet kodėl jis nesuveikė, ar jis nesuveikė, negalime pasakyti“, – aiškino generalinio policijos komisaro pavaduotojas.

D.Malaškevičiaus dėstė, kad kiekvienas policininkas žino, kaip reikia sulaikyti asmenį, kaip naudoti specialiąsias priemones, kurios jam išduodamos. Jis taip pat patvirtino, kad L.Šimkus turėjo šaunamąjį ginklą.

Partnerei prireikė psichologo pagalbos

Kartu su nužudytu policininku buvusi pareigūnė nesužalota. „Porininkė nenukentėjo“, – BNS sakė Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Aušra Blaževičienė.

Nužudyto policininko partnerei teikiama psichologo pagalba. 1994 metais gimusi policininkė, tarnaujanti beveik trejus metus, per šį įvykį fiziškai nenukentėjo.

„Ji šiuo metu tikrai sunkios psichologinės būsenos, jai teikiama psichologo pagalba“, – sakė laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis pareigūnas.

Jo manymu, kartu su žuvusiuoju Tryškiuose buvusi policininkė darė viską, kad išgelbėtų sužeistą kolegą.

„Žinome, kad iš karto buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba. Esu tikras, kad porininkė bandė padaryti viską, kad žmogus gyventų, tačiau jo gyvybė užgeso“, – sakė D.Malaškevičius.

Žuvęs policininkas – dviejų mažamečių vaikų tėvas

36-erių pareigūno L. Šimkaus stažas – 15 metų. Su žmona augina du mažamečius vaikus. Kartu buvusios pareigūnės (gimusios 1994 m.) stažas - 2 metai 11 mėnesių.

Liudas Šimkus

„Valstybė prarado puikų ir patyrusį pareigūną, šeima neteko mylimo tėvo, kuris gelbėdamas kitų gyvybę, pats paaukojo savąją. Policijos bendruomenei tai didelis smūgis, esame pasirengę visomis išgalėmis pagelbėti žuvusiojo pareigūno Liudo šeimai, - sako laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis D. Malaškevičius. - Darysime viską, kad padėtume šio pareigūno šeimai, kad tas skausmas būtų kaip galima mažesnis (...) Tiek finansinė, tiek moralinė, tiek kita parama tikrai šeimai bus suteikta.“

Tai 33 pareigūnas, žuvęs nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas reiškia užuojautą pareigūno šeimai, artimiesiems, kolegoms.

„Be galo skaudu ir neteisinga, kai valstybei pareigą atliekantis žmogus krenta nuo pažeidėjo rankos“, – sakė ministras.

T. Žilinskas BNS teigė laukiantis daugiau informacijos iš vietoje dirbančių pareigūnų ir tada spręs kokių veiksmų toliau imtis.

„Kol kas jokio specialaus pasitarimo nekviečiu, kol kas neturiu daug informacijos. Laukiu daugiau informacijos apie įvykį, dirba vietoje pareigūnų grupė“, – teigė jis.

Ministras sakė ketinantis susitikti su nužudyto pareigūno artimaisiais.

„Kai tik sužinosiu daugiau detalių, planuoju vykti susitikti su nužudyto pareigūno šeima ir artimaisiais (...). Į patį tyrimą kol kas nematau reikalo (kištis), tegu pareigūnai dirba savo darbą“, – sakė T. Žilinskas.

Visa Lietuvos policijos bendruomenė reiškia nuoširdžią užuojautą žuvusio pareigūno artimiesiems.

Premjeras reiškia užuojautą

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pareiškė užuojautą dėl penktadienį Telšių rajone, Tryškiuose, tarnybos metu nužudyto Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiojo patrulio L. Šimkaus.

„Garbingai vykdęs savo pareigą policininkas neteko gyvybės. Tai iš tiesų skaudus įvykis, beprasmė jauno vyro žūtis. Tai tik dar kartą įrodo, koks pavojingas ir atsakingas yra policijos darbas. Reiškiu nuoširdžią užuojautą žuvusio policininko šeimai, artimiesiems ir kolegoms, linkiu stiprybės ir vienybės šiuo sunkiu laikotarpiu“, - sakoma Vyriausybės vadovo užuojautoje.