„The Guardian“ praėjusią savaitę paskelbė, kad per paskutinius 8 metus britų policija praleido net 112 490 tokių pranešimų. ES valstybių teisėsauga nesulaukė informacijos net apie tokius itin sunkius nusikaltimus kaip nužudymas (109 atvejai) ar išprievartavimas (81), o kartą ši pareiga neįvykdyta asmenį nuteisus už abu šiuos nusikaltimus.

Tai reiškia, kad JK žmogų nužudęs nusikaltėlis kitoje ES šalyje gali išvengti šios biografijos dėmės.

Pagal bendrai nustatytą tvarką, JK nuteisus užsienio valstybės pilietį, už tarptautinį duomenų pasidalijimą atsakinga britų organizacija Acro Criminal Records Office privalo informuoti apie nuteistąjį – tai ją įpareigoja specialūs ES teisės aktai.

Europos kriminalinių įrašų informacijos sistema veikia nuo 2012 metų, tačiau tik praėjusių metų rudenį pastebėta, kad iš JK policijos duomenys galimai nepasiekia kitų šalių teisėsaugos įstaigų, nors jau prieš 6 metus patys britai pastebėjo, kad sistema veikia ne taip, kaip turėtų.

Britai teisinasi duomenų kaupimo įstaigos – Nacionalinio kompiuterio – gedimu.

„The Guardian“ išsireikalauti duomenys taip pat rodo, kad didžioji dalis (81 706) pamirštų pranešimų apie JK teismuose paskelbtus nuosprendžius ES piliečiams jau pasiekė jų kilmės šalis.

Leidinys detalizavo, kiek pavėluotų pranešimų apie nuosprendžius jau pasiekė ES valstybes (2020 m. vasario 15 d. duomenys). Tarp jų – ir tūkstančiai žinučių apie teistus lietuvius.

Po „Brexit“ Jungtinė Karalystė išsaugojo galimybes keistis informacija apie nusikaltėlius su ES valstybėmis.