Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2001-2002 metais per Lietuvos Respublikos valstybės sieną – Germaniškio pasienio kontrolės punktą daugiau kaip dvidešimt kartų buvo neteisėtai gabenami iš kitų šalių atvykę emigrantai. Kai kuriems jų kitoje byloje pareikšti įtarimai dėl neteisėto valstybinės sienos perėjimo ir pasikėsinimo tą padaryti su suklastotais Lietuvos respublikos piliečių pasais. Neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną organizavimu įtariami 33 metų R. M. ir 33 metų V. L. Įtariama, kad šio nusikaltimo organizatoriams talkininkavo ir neteisėtai žmones per valstybės sieną gabeno 33 metų M. L. 51 metų A. Š. įtariamas kyšininkavimu ir tarpininkavimu paperkant valstybės sienos apsaugos pareigūnus. 27 metų E. O .ir 28 metų T. J. įtariami kyšininkavimu.

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Audrius Leonavičius, kontroliavęs ikiteisminį tyrimą ir surašęs kaltinamąjį aktą, teigia, kad, organizuojant neteisėtą žmonių gabenimą per valstybės sieną, buvo nusikalsta valdymo tvarkai ir valstybės tarnybai. Į nusikalstamų veikų padarymą buvo įtraukti valstybės sienos apsaugos pareigūnai. Pasak prokuroro, neteisėtai per valstybės sieną gabenti nelegalūs emigrantai turėjo tikslą per mūsų respublikos teritoriją kaip tranzitinę šalį patekti į kitas Europos Sąjungos valstybes ir ten nelegaliai dirbti.

Mūsų respublikos piliečiai, tarp kurių buvo ir pareigūnų, padėdavo šiems asmenims neteisėtai ir nelegaliai išvykti. Didelės apimties ikiteisminiam tyrimui atlikti prireikė nemaža pastangų ir laiko, nes buvo pateikti tarptautinės teisinės pagalbos prašymai kitoms valstybėms, tarp jų – Švedijos Karalystei, Estijos ir Moldovos Respublikoms.

Šioje didelės apimties 48 tomų baudžiamojoje byloje ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdyba. Pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą, išaiškino 11 asmenų (tarp jų – 8 pareigūnų) nusikalstamas veikas.

Panevėžio apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro nutarimu, patvirtintu miesto apylinkės teismo teisėjo, Biržų užkardos Sargybos būrio buvę pareigūnai G. J., V. M., A.V. ir L. Č., kurie pripažino savo kaltę dėl piktnaudžiavimo tarnyba, buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Vienas buvęs pareigūnas K. E., įtariamas nelegalų praleidimu per sieną už kyšius, yra pasislėpęs nuo tyrėjų.

Baudžiamoji byla perduota Panevėžio apygardos teismui.

Įstatymas už neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną organizavimą numato laisvės atėmimo bausmes iki dešimties metų, už kyšininkavimą, valstybės tarnautojų papirkinėjimą ir tarpininkavimą – baudas arba laisvės atėmimo bausmes, o nusikaltę pareigūnai netenka teisės dirbti valstybės tarnyboje.