Posėdyje dėl kardomosios priemonės pratęsimo, prasidėjusiame kiek po 10 val., pasirodė ir pats L. Baltrūnas. Kadangi jis nėra suimtas, į teismą atvyko savarankiškai savo motociklu – rankose laikė motociklininko šalmą, buvo apsirengęs drabužiais su baikerių klubo „Vorai MC“ simbolika.

L. Baltrūnas teisme elgėsi santūriai, ramiai, nuolat kalbėjo su advokatu, tačiau komentarų žiniasklaidai teikti nepanoro.

Teismo posėdyje teisėjas išklausė prokuroro Mindaugo Jancevičiaus, L. Baltūrno advokato Rolando Tilindžio ir paties įtariamojo pozicijų.

Prašė pratęsti kardomąją priemonę

Nors posėdis buvo uždaras, prokuroras M. Jancevičius dar praeitą savaitę DELFI sakė prašysiąs teismo pratęsti kardomąją priemonę L. Baltrūnui. Šiuo metu įtariamas baikeris yra intensyviai prižiūrimas teisėsaugos, jo buvimo vietą nuolat stebi speciali apykojė.

Baikeris iki šiol iš namų tegalėjo išeiti trims valandoms per dieną, jam buvo uždrausta kalbėtis su keliais asmenimis, lankytis kai kuriose vietose. Taip pat iš L. Baltrūno buvo paimti dokumentai, jis prasirašęs pasižadėjimą neišvykti.

Teismas prokuroro prašymą pratęsti kardomąją priemonę trims mėnesiams patenkino tik iš dalies – L. Baltrūnas intensyviai prižiūrimas bus mažiausiai dar du mėnesius.

Prokuroras M. Jancevičius trumpai pakomentavo sprendimą.

„Kreipiausi dėl kardomosios priemonės pratęsimo įtariamąjam, teismas dalinai patenkino prašymą. Aš prašiau pratęsti trims mėnesiams, o teismas intensyvią priežiūrą pratęsė dviems“, – sako M. Jancevičius.

Prašė skirti švelnesnę kardomąją priemonę

Pasak įtariamojo advokato R. Tilindžio, šis nuosprendis bus skundžiamas.

„Prokuroras prašo pratęsti kardomąją priemonę dar trims mėnesiams. Mes su tuo nesutinkame, nes žmogui kardomosiomis priemonėmis neturėtų taip būti suvaržomas visas gyvenimas ir buitis.

Jis turėtų galimybę dirbti, o dabar, kada tris valandas gali išeiti iš namų, tai nei vaikus gali kur nors nuvežti, nei užsiimti individualia veikla, kam leidimą turi“, – sako R. Tilindis.

Anot jo, dabar paskirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra – yra perteklinė.

Advokatas sako, kad prokuroras norą pratęsti kardomąją priemonę motyvuoja tuo, kad niekas nepasikeitė – kaltinimai nužudymu vis dar yra.

„Nors vėl, jeigu žiūrėti į Žmogaus teisių teismo sprendimus, tokia motyvacija nėra teisinga – turi būti kažkokie nauji duomenys. Negalima grįsti procesinės prievartos tais pačiais teiginiais“, – su prokuroro nuomone nesutinka R. Tilindis.

Laurynas Baltrūnas teisme

Apykojė „rodo pieno riebumą“

Pasak advokato, teismas iki šiol taikomą kardomąją priemonę (intensyvi priežiūra) paskyrė dėl to, kad tiesiog negalėjo paskirti suėmimo. Tačiau jis mano, kad paskirta priemonė, nors ir švelnesnė nei suėmimas, yra per griežta.

„Manau, kad būtų (užtekę rašytinio pasižadėjimo neišvykti – DELFI). Mes tai ir sakome. Žmogui ir dokumentai paimti, ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti, ir uždrausta bendrauti su tam tikrais asmenimis – priemonių yra pilna, pakankamai.

O (paskirti – DELFI) pilną intensyvią priežiūrą, kada ir pati technika veikia netinkamai, yra panašu į kankinimai“, – aiškina R. Tilindis.

Jau praeitą savaitę rašėme, kad L. Baltrūnas patiria problemų dėl neva netinkamai veikiančios apykojės, kurią nuolat turi dėvėti.

Pasak įtariamojo advokatų, ji suveikia ir tuomet, kai L. Baltrūnas būna savo namuose, dėl šios priežasties į jo namus ne kartą yra važiavę policijos pareigūnai. Taip pat erzina ir apykojės pypsėjimas, kada ji neturėtų to daryti.

„Pareigūnai lekia, tikrina, žiūri – žmogus vietoje. O priemonė rodo kažką panašaus į pieno riebumą. Netvarka“, – sako R. Tilindis.

Baikeris dingo dar pernai

A. Kilkus dingo spalio 15 dieną, apie 17 val., Vilniuje. Vyras iš namų išvažiavo „Harley Davidson“ motociklu. Praėjus 4 dienoms pareigūnai sulaikė įtariamąjį – L. Baltrūną.

Iš pradžių Baltrūnas buvo įtariamas prisidėjus prie buvusio „MC Vorai“ baikerių klubo nario dingimo, tačiau byla beveik po dviejų mėnesių buvo perkvalifikuota.

Tada pareigūnai pradėjo tirti tyčinį nužudymą, o L. Baltrūnui pareikšti įtarimai ne dėl neteisėto laisvės atėmimo, o dėl tyčinio nužudymo.

Po kurio laiko įtarimai buvo pareikšti dar dviem žmonėms – Dariui Matusevičiui ir įtariamojo žmonai D. Baltrūnienei.

Teigia, kad Kilkaus nežudė

D. Matusevičius prisipažino, kad esą L. Baltrūnas jo prašė sunaikinti A. Kilkui priklausantį motociklą „Harley Davidson“, kuriuo jis buvo atvykęs susitikti su „Vorų“ prezidentu. Kodėl brangiai kainuojančio motociklo vyras nesunaikino, o paliko miške Varėnos rajone, neaišku.

Įtariamasis taip pat tada nepateikė jokios informacijos apie vietą, kurioje galėtų būti A. Kilkus. Baltrūno advokatas S. Juzukonis DELFI sakė, kad jo ginamasis pripažino, jog prašė pradanginti motociklą, tačiau teigia, kad A. Kilkaus nežudė ir paskutinį kartą, kai A. Kilkų matė, jis buvo gyvas.