Teismas patenkino moters apeliacinį skundą administracinėje byloje ir pakeitė Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmų sprendimą, kad automobilis „Chrysler Grand Voyager“ turi būti konfiskuotas.

Bylos duomenimis, praėjusių metų lapkričio 1 dieną N. K. atvyko iš Baltarusijos į Lietuvą per Šalčininkų kelio postą automobiliu „Chrysler “. Per pasieniečių atliktą patikrinimą automobilio stoge ir šonuose rasta 830 pakelių cigarečių, paženklintų baltarusiškais akcizo ženklais, bendra jų vertė – 2863,50 euro.

Pirmos instancijos teismas N. K. skyrė 3500 eurų baudą, konfiskavo kontrabandines cigaretes bei automobilį.

Automobilio savininkė, N. K. giminaitė, apskundė tokį teismo sprendimą ir teigė, kad skolindama automobilį savo tetos vyrui ji nežinojo, kad šis planuoja juo vežti kontrabandines cigaretes ir jei būtų žinojusi, tikrai nebūtų skolinusi.

Moters teigimu, nuo tada, kai jos sugyventinis susirgo vėžiu, o ji liko viena rūpintis ir sergančiu sugyventiniu, ir 92 metų motina, N. K. dažnai padėdavo nuvežti moterį su prižiūrimais namiškiais į ligoninę, tad juo ji pasitikėjo ir dažnai skolindavo automobilį jo reikmėms.

Kadangi vienintelės moters pajamos yra jos senatvės pensija ir konfiskavus automobilį, kito ji nusipirkti jau negalėtų, jos šeima patirtų labai didelių nepatogumų. Be to, konfiskuoto automobilio vertė yra didesnė nei N. K. skirta bauda, tad moteris, būdama tiesiogiai nesusijusi su nusikaltimu, patirtų neproporcingai didelį nuostolį.

Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad Šalčininkų teismas nepagrįstai nurodė, jog automobilio valdytojas ir faktinis savininkas yra N. K., o nusižengimo padarymo aplinkybės nepatvirtina prielaidos, kad moteris žinojo apie planuojamą kontrabandą.

Įvertinęs visas aplinkybes, teismas priėmė sprendimą panaikinti Vilniaus regiono apylinkės teismo sprendimo dalį, kuria konfiskuotas automobilis ir grąžinti jį teisėtai savininkei.

Ši nutartis neskundžiama.