Galutine ir neskundžiama nutartimi LVAT teisėjų kolegija paskelbė, kad palieka galioti Klaipėdos miesto apylinkės teismo nutarimą, kuriuo sportininkui skirta maksimali bauda už automobilio vairavimą neturint tam teisės.

Didžiausia piniginė bauda G. Einikiui buvo skirta po to, kai praėjusių metų gegužės 4-ąją, apie 6 val., jis vairavo savo visureigį Klaipėdoje, Taikos prospekte. Prie vairo krepšininkas sėdo po konflikto su apsaugininkais viename uostamiesčio klube.

Ne mažiau kaip 12 kartų dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo baustas krepšininkas kaltės dėl padaryto pažeidimo nepripažino, todėl policija apskundė Klaipėdos miesto apylinkės teismo nutarimą LVAT ir prašė sportininkui skirti griežtesnę sankciją – administracinį areštą.

Pasak policijos pareigūnų, G. Einikio veiksmai rodo, kad jis visiškai ignoruoja Lietuvos įstatymus, todėl jam turėtų būti taikomas administracinis areštas.

„Administracinės nuobaudos tikslas, būtent, ir yra sukelti tam tikrų neigiamų pasekmių atsiradimą asmeniui, kuriam taikoma sankcija už teisės pažeidimo padarymą, tuo siekiama prevencijos tikslų. Tuo pačiu įstatymas aukščiau iškelia visos visuomenės viešąjį interesą, prevencinių priemonių taikymu siekiant užtikrinti saugų eismą, visuomenės saugumą, o ne asmens, padariusio teisės pažeidimą, asmeninį interesą išvengti neigiamų pasekmių, nepatogumų, susijusių su jo komfortu“, - skunde pažymėjo policija.

Pasak LVAT atstovės Neringos Lukoševičienės, antradienį teismas policijos skundo nepatenkino, nes Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato administracinio arešto nuobaudą skirti tik išimtiniais atvejais.

„To reikalauja ir Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija bei Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudencija“, - teismo atstovė pažymėjo, kad G. Einikiui yra paskirta maksimali bauda, o ši teisės normos sankcija areštui yra alternatyvi.

LVAT teisėjų kolegija galutinėje nutartyje taip pat pabrėžė, kad nuo paskutinio G. Einikio pažeidimo iki šioje byloje minimo pažeidimo yra praėję daugiau kaip vieneri metai.

„Administracinio teisės pažeidimo protokolą surašiusi institucija nepateikė įrodymų, patvirtinančių, jog G. Einikio veika turėtų būti laikoma išskirtine ir kad jam paskirta bauda nebus pasiekti administracinėms nuobaudoms keliami tikslai“, - teismas pažymėjo, kad policija neįrodė, kad garsiam krepšininkui yra paskirta aiškiai per švelni nuobauda.

DELFI primena, kad G. Einikiui kita LVAT galutine nutartimi yra uždrausta prie vairo sėstis 4 metus.