Teisėja Galina Taraškevič pažymėjo, kad L. Jurys atitinka formalius įstatyme taikomus kriterijus dėl lygtinio paleidimo, tačiau toks atitikimas tėra tik lygtinio paleidimo klausimo svarstymo sąlyga, o ne lygtinio paleidimo pagrindas.

„Darytina išvada, kad bausmės tikslai, tarp kurių yra siekis nubausti nusikalstamą veiką padariusį asmenį, užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą, negali būti pasiekti paleidus nuteistąjį L. Jurį iš pataisos įstaigos ir nėra galimybių nuteistąjį toliau taisyti neizoliavus jo nuo visuomenės“, – nutartyje, kurią žudikas dar galės skųsti aukštesnės instancijos teismui, pažymėjo teisėja.

Panevėžiečio lygtiniam paleidimui į laisvę nepritarė ir Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija, pažymėjusi, kad L. Jurys yra teistas keturis kartus, atlieka bausmę už labai sunkaus nusikaltimo padarymą. Įkalinimo laikas L. Juriui turėtų baigtis 2017-ųjų lapkričio 18-ąją.

L. Jurys yra teistas keturis kartus – net du kartus jį anksčiau teismai paleido lygtinai, tačiau jis vėl darė nusikaltimus.

L. Jurys su bendrais buvo nuteistas, nes 1997 metų sausį įdėjo apie 750 gramų trotilo ir amonio nitrato mišinį į lietaus nutekamąjį vamzdį ir naudodamiesi nuotolinio valdymo pulteliu sukėlė sprogimą. Jo metu buvo mirtinai sužalotas G. Dzenis, o sunkiai sužeistas jo asmens sargybinis A. Kolesničenka tą pačią dieną ligoninėje mirė.

Buvo manoma, kad Rusijos politiko padėjėjo nužudymą galėjo organizuoti garsus Telšių nusikaltėlis Vincas Šilys, tačiau teismui nepavyko jo kaltės įrodyti. Pareigūnai įtarė, kad V. Šilys 1996-ųjų rudenį iš rusų banditų išgirdo pasiūlymą už 50 tūkst. JAV dolerių nužudyti G. Dzenį. Tada tik už 30 tūkst. litų įvykdyti užsakymą V. Šilys pasiūlė šiauliečiui Artūrui Kibildžiui. Šis vyras 2000-aisiais buvo nuteistas 19 metų nelaisvės už Šiaulių mokesčių inspekcijos sprogdinimo organizavimą ir atlikdamas bausmę mirė Laisvės atėmimo vietų ligoninėje nuo vėžio.

Prokurorų duomenimis, A. Kibildis į žvalgybą Maskvoje pasiuntė du savo gaujos narius, tačiau šie grįžo nukabinę nosis – V. Žirinovskio padėjėją G. Dzenį nuolat lydi keli asmens sargybiniai. Tada buvo nuspręsta maskvietį sprogdinti.

L. Jurys dar 2002-aisiais buvo teistas už sukčiavimą – jam bylą buvo iškėlę JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai.

Panevėžietis teisme aiškino, kad padaryti nusikaltimą jį privertė A. Kibildis – neva šis jį šantažavo dėl nesugrąžintos skolos. „Jis grasino ne tik mane nužudyti – nukirsti pirštus, užpilti benzinu, – teisme yra sakęs L. Jurys. – Žinau, kad jis grasino ir mano žmonai, kad jos akivaizdoje nužudys mūsų sūnų. Man pastoviai buvo daromas psichologinis spaudimas, kitaip pasielgti negalėjau“.