Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Mindaugas Striaukas penktadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje prokurorai J. Radzevičių kaltina dėl eismo įvykio, kurio metu žuvo 67 metų Stanislovas Korolevičius.

Per pėsčiųjų perėją ėjęs vyras buvo blaivus, tuo metu dideliu greičiu automobiliu skriejusiam J. Radzevičiui nustatytas sunkus girtumas.

Į teismo posėdį žinomas televizijos veidas atvyko kartu su advokatu Arūnu Paukšte. Į posėdį teismas taip pat iškvietė žuvusiojo pėsčiojo artimuosius bei keletą liudytojų.

Šiuo metu pagal autorinę sutartį dirbantis 38 metų J. Radzevičius pripažįsta kaltę, todėl teismo paprašė bylą nagrinėti supaprastinta tvarka – apklausti tik kaltinamąjį. Tokiu atveju skiriant bausmę kaltinamajam teismas turėtų ją sumažinti trečdaliu.

Teismui atvertus baudžiamąją bylą paaiškėjo, kad prokurorai nukentėjusiaisiais yra pripažinę tik dvi žuvusiojo dukras – Kristiną Osipovič ir Andželiką Ignatovič, nors jis turėjo dar vieną dukrą. Į teismą atvykusi Božena Lapuchina pareiškė, kad taip pat jaučiasi nukentėjusi ir nori, jog būtų pripažinta nukentėjusiąja.

Teisėjui M. Striaukui taip pat kilo abejonių, ar nukentėjusiojo statusas neturėtų būti suteiktas žuvusiojo broliui Edvardui Korolevičiui, su kuriuo jis gyveno, ir seseriai Zofijai Korolevič Jusevič, kuri brolį palaidojo.

„Mes atsiprašėme visų ir susitaikėme su visais nukentėjusiaisiais, su kuriais pavyko susisiekti, jeigu žmogus jaučia nuoskaudą, tuomet paliekame teismui spręsti, ar reikia juos pripažinti nukentėjusiaisiais“, – sakė J. Radzevičiaus advokatas A. Paukštė.

Tuo metu byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Sigitas Jankauskas teismui nurodė, kad ne visi artimieji ikiteisminio tyrimo metu buvo pripažinti nukentėjusiaisiais, nes neišreiškė tokio pageidavimo.

„Asmuo, jeigu nepageidauja būti nukentėjusiuoju, jis ir nėra pripažįstamas nukentėjusiuoju, bet jeigu išreikš pageidavimą būti nukentėjusiuoju, tuomet turėtų būti pripažintas bet kurioje proceso stadijoje“, – sakė prokuroras.

Teismas nutarė, kad byloje liudytojais esantys žuvusiojo šeimos nariai turi būti pripažinti nukentėjusiaisiais.

Nukentėjusieji J. Radzevičiui neturi jokių pretenzijų, jam atleido.

Klaida, pakeitusi gyvenimą

Pradėjus nagrinėti bylą teisėjas J. Radzevičiaus paklausė, ar jis pripažįsta kaltę. „Absoliučiai“, – atsakomybės nesikratė jis.

Paprašytas papasakoti, kas nutiko praėjusių metų liepos 4-osios rytą, kai apie 7.41 val. pėsčiųjų perėjoje automobiliu „Opel Zefira“ mirtinai partrenkė vyrą, J. Radzevičius iš pradžių atsiprašė visų nukentėjusiųjų.

„Nežinau, nuo kuo pasakoti – visų pirma noriu atsiprašyti nukentėjusiųjų, labai gailiuosi, kad viena akimirka sugriovė gyvenimą, – sakė J. Radzevičius. – Iš tikrųjų čia reikia ne apie mane kalbėti, o apie nukentėjusiuosius ir amžinąjį atilsį Stanislovą. Ta diena man buvo emociškai sunki, visko buvo per daug – labai daug darbo, didelis lėkimas, tada išvežiau šeimą į Šiaulius, grįžau atgal į darbą. Tą antradienį man paskambino pranešti, kad mano pažįstamas savo noru išėjo iš gyvenimo. Nežinau, kodėl man pirmam paskambino, juk su juo tik retkarčiais matydavomės... Po mano tėvo laidotuvių man yra emociškai sunku susikaupti, todėl išėjau į miestą, galvojau susikaupsiu... Pasivaikščiojęs nuėjau į koncertą Šv. Kotrynos bažnyčioje – maniau, paklausysiu džiazo ir susigulėsiu. Po koncerto vėl išėjau pasivaikščioti – užėjau į vieną kavinę, išgėriau alaus, manau, tada praradau laiko sąvoką... Ko gero, gerokai per daug išgėriau.“

J. Radzevičius prisipažino, kad anksčiau yra baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

„Normalus žmogus nepriimtų sprendimo sėsti prie vairo, – sakė jis. – Paskui vėl išėjau iš kavinės pasivaikščioti, namo neskubėjau grįžti, vaikų juose nebuvo, todėl užėjau į antrą kavinę. Mano automobilis stovėjo centre, prie universalinės parduotuvės, todėl užėjau į automobilį pasiimti raktelių nuo namų durų, bet tuo metu užėjo beprotiška mintis – esu pora kartų baustas už stovėjimą, todėl nusprendžiau, kad perstatysiu prie „Panoramos“, bus greičiau kitą dieną į darbą nueiti. Ir sėdau prie vairo – pavažiavau tris šimtus metrus ir tai įvyko.“

Bandė dėlioti įvykių mozaiką, bet iki šiol visko nepamena

Kaltinamasis prisipažino, kad dėl girtumo ir streso negali prisiminti visų detalių.

„Bandau dėlioti mozaiką iš visų dalių, bet turiu pripažinti, kad ne visas detales prisimenu - važiuodamas ir artėdamas prie perėjos, negaliu pasakyti, kad aš a.a. Stanislovą mačiau, spėju, jog pasilenkiau į daiktadėžę kažką paimti, – sakė J. Radzevičius. – Man atrodė, kad normaliai vairavau, bet jo nemačiau... Tada smūgis, dar vienas smūgis... Pasėdėjau kurį laiką mašinoje, paskui nubėgau prie nukentėjusiojo, paėmiau jį už rankos, sakiau, laikykitės... Tada subėgo žmonės.“

J. Radzevičius tikino, kad tą rytą greičiausiai buvo praradęs laiko sąvoką, bet esą nesijautė girtas. „Man atrodė, kad nėra mašinų, bet paaiškėjo, jog jų buvo, tai, ką padariau, yra nedovanotina“, – sunkiai rinkdamas žodžius teisme sakė vyras.

Jis teisme prisiminė savo sutuoktinės, su kuria yra susilaukęs penkių vaikų, žodžius, jog išgėrus negalima sėsti prie vairo.

Televizijos laidų vedėjas po S. Korolevičiaus žūties nuvažiavo pas artimuosius, visų atsiprašė, padengė laidotuves, sutvarkė kapą ir pastatė paminklą. Tai jam kainavo 8 tūkst. Lt.

„Aš būčiau norėjęs pas kiekvieną giminaitį nuvažiuoti ir atsiprašyti, bet neturėjau jų duomenų“, – teisme aiškino J. Radzevičius.

Vyras prisipažino, kad po tragedijos net nesuvokė, jog žmogų partrenkė pėsčiųjų perėjoje. „Nemaniau, kad taip greitai galėjau įsibėgėti, juk apie 300 metrų buvau nuvažiavęs“, – teigė kaltinamasis.

Brolis prašė atleisti nuo atsakomybės

„Paradoksas – viskas kartojasi po devyniolikos metų, juk mano tėtis visai šalia Stanislovo palaidotas“, – prisipažino penkis vaikus auginantis J. Radzevičius. Jis taip pat sakė, kad vienas išlaiko šeimą, yra pasiėmęs didžiulę paskolą namui, todėl yra priverstas dirbti keliuose darbuose.

Vos tramdydamas ašaras J. Radzevičius svarstė, kad savo gyvenime turbūt kažką padarė ne taip, jog jam buvo atsiųstas toks sunkus išbandymas. „Labai gyvenime stengiausi, dirbau per kelis darbus, vaikus bandžiau teisingai išauklėti“, – kalbėjo jis.

Ikiteisminio tyrimo metu J. Radzevičiaus brolis Vytaras prokurorų prašė kaltinamąjį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, bet toks pageidavimas nebuvo patenkintas.

Po J. Radzevičiaus pasakojimo teismas pagarsino baudžiamosios bylos duomenis ir paskelbė, kad baigia įrodymų tyrimą – prokurorui buvo suteikta galimybė pasakyti baigiamąją kalbą.

Prokuroras pasiūlė J. Radzevičiaus neįkalinti

Prokuroras S. Jankauskas sakė, nekyla abejonių dėl J. Radzevičiaus kaltės – prisipažino ne tik kaltinamasis, bet ir yra užfiksuoti liudytojų parodymai, įvairios išvados.

Skiriant bausmę prokuroras siūlė atsižvelgti ne tik į J. Radzevičiaus asmenybę, bet ir į tai, kad jis eismo įvykį padarė girtas, ne kartą yra baustas už KET pažeidimus.

„Bausmės tikslai,manau, gali pasiekti netaikant laisvės atėmimo bausmės“, – sakė prokuroras.

Jis J. Radzevičiui pasiūlė skirti 6 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau kadangi byla buvo nagrinėta supaprastinta tvarka, televizijos laidų vedėją siūlė nubausti 4 metų laisvės atėmimo bausme, bet jos vykdymą atidėti 2 metams.

Papildomai prokuroras J. Radzevičiui pasiūlė uždrausti vairuoti transporto priemones 3 metams bei skirti 15 MGL dydžio įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą.

Žuvusiojo sesuo: palikite Joną ramybėje, tegul augina savo vaikelius

Nukentėjusieji baigiamosiose kalbose nepasisakė – esą neturi ką pasakyti. Tik S. Korolevičių palaidojusi jo sesuo teismo prašė palikti J. Radzevičių ramybėje.

„Aš neturiu jokių pretenzijų, nes viskas padaryta, kas priklauso, galbūt net daugiau – tegul jis augina savo vaikelius, matosi, kaip žmogus pergyvena“, – sakė žuvusiojo sesuo Z. Korolevič Jusevič, pažymėjusi, kad tragedijos išvakarėse jos brolis nujautė nelaimę – užsiminė, jog nebenori gyventi.

Nors prokuroras J. Radzevičiui pasiūlė gana švelnią bausmę, kaltinamąjį ginantis advokatas A. Paukštė teismo prašė savo ginamąjį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Anot jo, už kaltinamąjį sutinka laiduoti brolis Vytaras, kuris nėra teistas, gerai vertinamas visuomenėje. „Jis yra nepriekaištingos reputacijos, vyresnysis Jono brolis“, – advokatas taip pat sutiko, kad J. Radzevičius į valstybės sąskaitą sumokėtų 10 tūkst. Lt (beveik 3 tūkst. eurų) užstatą.

Anot advokato, atleidus J. Radzevičių nuo atsakomybės būtų nepažeisti ir visuomenės interesai, nes žmonės TV laidų vedėjo nesmerkia.

Su tokia J. Radzevičiaus advokato pozicija nesutinka prokuroras – S. Jankauskas nurodė, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) yra išaiškinęs, jog toks prašymas negali būti patenkintas.

„Visuomenė smerkia neblaivius vairuotojus“, – sakė prokuroras.

Prašė leisti auginti vaikus

Baigus bylą nagrinėti iš esmės, J. Radzevičiui buvo suteiktas paskutinis žodis, kuriame jis dar kartą atsiprašė nukentėjusiųjų ir visuomenės.

„Aš čia daug teisinų dalykų girdėjau, bet dar kartą noriu Jūsų, nukentėjusiųjų, atsiprašyti, kad praradote brolį, tėtę, nes puikiai tai suprantu, taip pat suprantu visuomenę – teisingai, reikia smerkti tokius dalykus, aš pats tai darydavau, bet kartais papuoli į tokį bėgimą, kad labai neteisingus dalykus padarai, – sakė J. Radzevičius. – Kas nuo manęs priklauso, jūsų tėčiui visada sakau maldas. Jokiu būdu nenoriu, kad jūs pagalvotumėte, kad aš prisidengiu vaikais – jeigu leisite juos auginti, būsiu dėkingas, bet iš tikrųjų prieš visuomenę ir prieš jus turiu labai didelę skolą.“

Nuosprendį teismas J. Radzevičiui žada skelbti jau po savaitės.

Automobilį vairavo girtas

Po eismo įvykio, kurio metu žuvo S. Korolevičius, J. Radzevičiui buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis (2,53 prom.).

Pareigūnai nustatė, kad J. Radzevičius, artėdamas prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos, nesulėtino greičio ir nesustojo prieš ją. Įvažiavęs į pėsčiųjų perėją, partrenkė ir sužalojo į ją žengusį vyriškį, kuris nuo eismo įvykio metu patirtų kūno sužalojimų mirė ligoninėje.