Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus apygardos prokuratūrai teismui perdavus sostinės policijos Patrulių rinktinės vyresniųjų patrulių baudžiamąją bylą. Ją penktadienį atvertė Vilniaus apygardos teismo teisėja Jūratė Damanskienė.

Kaltinimų dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi sulaukė šiuo metu nuo pareigų iki teismo nuosprendžio paskelbimo nušalintas 31 metų Valdemaras Paulauskas ir po skandalo iš pareigų pasitraukęs 27 metų Tadeušas Urbanovičius. Kartu su jais teisiami ir broliai Kozlovskiai – 26 metų Pavelas ir 20 metų Jaroslavas. Būtent jie buvo sulaukę įtarimų dėl dviejų vilniečių sumušimo.

Savo kaltę dėl pareikštų kaltinimų pripažįsta visi, išskyrus V. Paulauską.

Kaip paaiškėjo ikiteisminio tyrimo metu, vilniečiai Mantvydas V. ir Janas T. kreipėsi į policiją, nes juos sodų bendrijoje kilus konfliktui dėl merginų sumušė broliai Kozlovskiai. Dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Išsigandę, kad bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn, broliai ėmė ieškoti pažįstamų, kurie jiems padėtų išspręsti šią problemą. Pasikalbėję su nukentėjusiaisiais jie prašė atsiimti kaltinimus, už tai žadėjo atlyginti padarytą žalą. Kai nukentėjusieji sutiko ir už skriaudą paprašė 5 tūkst. Lt, broliai esą nusprendė, kad geriau pinigų nemokėti.

Kadangi Pavelas nuo mokyklos laikų pažinojo policijos patruliu dirbantį T. Urbanovičių, jam papasakojo apie iškilusią bėdą – esą nukentėjusieji reikalauja pinigų. Pareigūnas sutiko broliams pagelbėti – liepė su vaikinais susitarti dėl pinigų perdavimo.

Kai praėjusių metų spalio 11-ąją nukentėjusieji ir broliai susitiko „Lukoil“ degalinėje Grigiškėse, kur įvyko pinigų perdavimas, netrukus prie jų privažiavo policijos automobilis. Iš jo iššokę patruliai T. Urbanovičius ir V. Paulauskas iš nukentėjusiųjų paėmė pinigus ir juos surakinę antrankiais išsivežė prie netoliese esančio miško.

Čia jie pareikalavo, kad Mantvydas V. ir Janas T. atsisakytų broliams pareikštų pretenzijų. Pareigūnai pareiškė, kad apžiūrėję jų automobilį degalinėje aptiko du maišelius su baltos spalvos milteliais, todėl už tai jiems dabar gresia laisvės atėmimas 8 metams.

Nukentėjusieji bandė aiškinti, kad niekaip negalėjo pas juos rasti narkotikų, nes su tuo jie neturi jokių reikalų, tačiau pareigūnai jų nė nesiklausė. Vaikinai teigė norėję skambinti policijai, bet juk šalia buvo tikri pareigūnai, kurie buvo iš jų atėmę mobiliuosius telefonus.

Pagrasinę, kad pareigūnams degalinėje pavyko nufilmuoti, kaip buvo rasti narkotikai automobilyje ir jiems nuo bausmės niekaip nepavyks išsisukti, pareigūnai nukentėjusiuosius privertė pasirašyti raštus, kuriais jie atsisako pretenzijų broliams. Palikę juos atokioje vietovėje pareigūnai išvažiavo, nukentėjusieji grįžo pėsčiomis į degalinę, kur buvo palikę savo automobilį.

Grįžę į namus jie apie incidentą papasakojo vienam savo pažįstamam ir iš karto nusprendė kreiptis į policiją.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad policijos pareigūnai nukentėjusiesiems grasino „pakišti“ netikrų narkotikų – į nedidelius maišelius buvo įpilta cukraus pudros. T. Urbanovičius teisinosi, kad maišelius išmetė važiuodamas iš Grigiškių.

Kaltės nepripažįstantis V. Paulauskas ikiteisminio tyrimo metu aiškino, kad nieko nežinojo apie kolegos norą padėti įtarimų sulaukusiems broliams. Jis tikino manęs, kad sulaiko tikruosius nusikaltėlius.

Vienas nukentėjusiųjų – Mantvydas V. iš kaltinamųjų teisme siekia prisiteisti 15 tūkst. Lt neturtinę žalą. „Nesu jokio nusikaltimo padaręs, iš manęs prisiteisti kažkokią sumą yra nelogiška“, – penktadienį teisme pareiškė V. Paulauskas.

Baudžiamosios bylos nagrinėjimo iš esmės teismas žada imtis gegužės pabaigoje – tik išnagrinėjus bylą paaiškės, ar kaltinamiesiems pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu pareikšti kaltinimai.

Beje, Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra nukentėjusiųjų sumušimu įtartiems broliams nutraukė baudžiamąją bylą – Mantvydui V. ir Janui T. pasiūlė kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.