Savaitės pradžioje paleidęs net 27 mln. litų vertės cigarečių kontrabanda su bendrininkais bei muitininkų papirkimu (jiems buvo mokami nuo 7 iki 16 tūkst. eurų kyšiai) įtariamą V. Karaliaus dešiniąja ranka laikomą 46 metų alytiškį Bronių Kažukauską, teisėjas penktadienį kalėjimo vartus atvėrė ir 27 metų jo sūnėnui Mariui Kažukauskui. Teisėjo paskelbta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Įtariamųjų paleidimas gali apsunkinti ir taip jau įstrigusį ikiteisminį tyrimą – prokurorai baudžiamąją bylą planavo teismui perduoti jau rugsėjo pabaigoje. Gali būti, kad po tokių teismo sprendimų į laisvę prašysis ir kiti suimti įtariamieji, tarp jų – ir V. Karalius. Jo žmonos tėvas yra buvęs Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas.

Penktadienio popietę panaikindamas Vilniaus apygardos teismo nutartį M. Kažukauskui pratęsti suėmimą dar trims mėnesiams, teisėjas K. Jucys pažymėjo, jog nėra įstatyme numatytų pagrindų tęsti griežčiausios kardomosios priemonės taikymą.

„Teisėjas nesutiko su žemesnio teismo išvada, kad yra pagrindai manyti, jog paleistas iš suėmimo M. Kažukauskas gali bėgti nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro, teismo ir daryti naujus nusikaltimus, – sakė teismo atstovė. – Suėmimas M. Kažukauskui tęsiamas jau 15 mėnesių – toks ilgas terminas įtariant nesmurtinių nusikaltimų padarymu gali suponuoti išankstinę nuomonę dėl kaltumo. Tokiomis aplinkybėmis didėja tikimybė, kad ilgą laiką įtariamąjį laikant suėmime bus pažeistos Baudžiamojo proceso kodekso, Konstitucijos ir Europos žmogaus teisių konvencijos nuostatos“.

Teismo atstovė taip pat pažymėjo, kad M. Kažukauskas „anksčiau neteistas, iki suėmimo dirbo, turi galimybę sugrįžti dirbti, teigiamai charakterizuojamas, jaunas, turi tvirtus socialinius ryšius“.

„Nėra duomenų, kad praeityje M. Kažukauskas bėgo ar slėpėsi nuo pareigūnų“, – į laisvę įtariamąjį paleisti nusprendęs teismas taip pat pažymėjo, jog jis neatsisakė duoti parodymų, tačiau iki šiol
neatliktus procesinius veiksmus ikiteisminio tyrimo pareigūnai galės padaryti jam paskyrę ir švelnesnę kardomąją priemonę.

Ikiteisminį tyrimą dėl V. Karaliaus grupuotės atliekantys pareigūnai į laisvę paleisto M. Kažukausko dėdę B. Kažukauską įvardija kaip jo dešiniąją ranką – įtariamajam yra inkriminuota 30 epizodų dėl 27 mln. Lt vertės cigarečių kontrabandos. Už tai įstatymai numato tik laisvės atėmimo bausmę, be jokių lengvesnių variantų.

Vienas įtariamojo bendrų – jo verslo partneris – iki šiol yra ieškomas. Be to, vienas įtariamųjų pareigūnams nurodė, kad B. Kažukauskas iki sulaikymo esą bendravo dėl ginklų ir narkotikų kontrabandos.

Byloje šiuo metu yra net 35 įtariamieji, šiuo metu ikiteisminiai tyrimai yra išskirti į du atskirus, o rugsėjo pabaigoje visą medžiagą ketinama perduoti Vilniaus apygardos teismui. Dalis įtariamųjų jau yra nubausti baudžiamaisiais įsakymais, iš jų priteisti milijoniniai ieškiniai. Nustatyta, kad kontrabandininkams talkino ir Lietuvos, ir kaimyninių valstybių muitininkai, kuriems buvo mokami tūkstantiniai kyšiai.

Šioje byloje tyrimas užtruko dėl bendradarbiavimo su užsienio valstybių pareigūnais – įtariamiesiems inkriminuojama kontrabanda susijusi su veikomis Lenkijoje, Baltarusijoje, Vokietijoje.

Ikiteisminį tyrimą dėl V. Karaliaus galimai organizuotos grupuotės veiklos atliekantys pareigūnai išsiaiškino, kad milijoninės vertės kontrabandinių cigarečių iš Baltarusijos, Ukrainos ir Rusijos per Lietuvą ir Lenkiją buvo gabenamos į Vokietiją. Paaiškėjo, kad kontrabandinius krovinius lydėdavo grupuotės nariai, kurie vilkikų vairuotojus įspėdavo apie gresiančius pavojus.

Tyrimo metu pareigūnai gavo žinių, kad grupuotės nariai kontrabandinių cigarečių krovinius lydėdavo iki Vokietijos, kur šalia vieno miesto esančiame sandėlyje jas iškraudavo.

Vilkikus, kuriuose buvo gabenama maždaug 2 mln. Lt vertės kontrabandinės cigaretės, lydėdavę grupuotės nariai vairuotojams turėdavo įspėti apie greitkeliuose įrengtus policijos bei muitinės mobiliuosius postus. Labai dažnai vairuotojams pavykdavo išvengti akistatos su pareigūnais, tačiau ne kartą lietuviai jiems įkliuvo.

Pareigūnai išsiaiškino, kad V. Karaliaus grupuotė kontrabandines cigaretes į Vokietiją gabeno nuo 2009-ųjų sausio. Tąkart vilkike „Volvo“ Vokietijos muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai medinių plokščių krovinyje aptiko paslėptą apie 1,9 mln. Lt vertės cigarečių krovinį.

Po šios nesėkmės grupuotės nariai metams buvo pristabdę savo veiklą ir cigarečių į Vokietiją nevežė, tačiau veiklą atnaujino 2010-ųjų vasarį ir maždaug kartą per mėnesį iš Lietuvos per Lenkiją vykdavo su kontrabandinėmis cigaretėmis.

Nustatyta, kad vokiečiams kontrabandininkai įkliuvo dar mažiausiai du kartus.

Į Lietuvą kontrabandininkai cigaretes įveždavo per Vilniaus Medininkų postą.

V. Karalius ir su juo susiję kontrabandos organizatoriai bei gabentojai Muitinės kriminalinės tarnybos ir Generalinės prokuratūros pareigūnams įkliuvo praėjusių metų balandį. Tai viena didžiausių kontrabandos bylų per visą Lietuvos teisėsaugos istoriją po Nepriklausomybės atkūrimo.