Ankstyvą 2016 m. gruodžio 23-iosios rytą, apie 6 val., Baltarusijos Respublikos pilietis A. S. įvažiavo į mūsų šalį per Raigardo kelio postą visureigiu „Volkswagen Touareg“. Muitininkams vyras sakė, kad jokių viršijančių nustatytas prekių įvežimo normas daiktų neveža.

Kadangi cigaretes per Lietuvos-Baltarusijos sieną kontrabandininkai dažniausiai veža vos sugebančiais savarankiškai judėti senais automobiliais, nupirktais už kelis šimtus eurų, kurių įkliuvus nebūtų gaila netekti, baltarusis vylėsi, kad muitininkai nepuls ardyti jo visureigio.

Tačiau Raigardo posto pareigūnai sugebėjo aptikti dvigubame „Volkswagen Touareg“ dugne įrengtą slėptuvę, kurioje rado 1750 pakelių cigarečių „Minsk 5“ su Baltarusijos Respublikos banderolėmis.

Byloje surinkti įrodymai patvirtino, kad A. S. tyčia, neteisėtai, nepateikdamas muitinės kontrolei, gabeno per valstybės sieną cigaretes, kurių vertė bendra vertė – 5 040 eurų, todėl jo veiksmai atitinka ATPK 210 straipsnio 1 dalyje numatyto pažeidimo sudėtį.

Teisme baltarusis neneigė padaryto pažeidimo, bet prašė skirti kuo mažesnę baudą ir nekonfiskuoti prabangaus automobilio. A. S. pasakojo graudžią istoriją, kad pažeidimą padarė dėl sunkios materialinės padėties, nes ruošiasi vestuvėms su savo drauge, kuri laukiasi vaiko, o jo tėvas yra neįgalus, todėl jį dažnai tenka vežioti pas gydytojus. Paaiškėjo, kad automobilį „Volkswagen Touareg“ A. S. įsigijo parduodamų konfiskuotų daiktų aukcione ir žinojo, kad jame yra įrengta slėptuvė.

Skirdama nuobaudą, teisėja L. Jakubauskienė atsižvelgė į suformuotą teismų praktiką, kad prioritetas teikiamas visuomenės interesui, siekiant užtikrinti nepriekaištingą teisės aktų laikymąsi, o ne asmens, padariusio teisės pažeidimą, asmeninį ar jo šeimos interesą išvengti neigiamų pasekmių, nepatogumų, susijusių su pažeidimu. Todėl A. S. ne tik privalės sumokėti 2 896 eurų baudą, bet ir praras jo vardu registruotą „Volkswagen Touareg“, kuris konfiskuotas kaip įrankis, tiesiogiai panaudotas teisės pažeidimui padaryti.

Druskininkų miesto apylinkės teismo nutarimas per dvidešimt dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui, paduodant apeliacinį skundą per nutarimą priėmusį teismą.