Iš narkomafijos sostine vadinamos Kolumbijos į Lietuvą driekėsi itin didelio masto kokaino kontrabandos kanalas.

Nusikaltėliai buvo išradę itin efektyvų būdą gabenamiems narkotikams užmaskuoti: jų negalėjo aptikti nei tarnybiniai šunys, nei rentgeno aparatai. Nusikaltėliai įsteigė 5 įmones, iš kurių viena registruota Ukrainoje, dar viena – Rusijoje, trys – Lietuvoje. Lietuva turėjo tapti tarpine stotele kolumbietišką kokainą gabenant į Rusijos platybes.

Šiuos tarptautinės narkomafijos planus sužlugdė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnai. Nustatę galimus kolumbietiško kokaino gabenimo kanalus jie aptiko rekordinį narkotikų kiekį. Rankomis perkasus 367 t akmens anglies, rasta 600 kg kokaino (grynoji medžiaga sudarė net 400 kg). Tai – didžiausias kada nors aptiktas kokaino kiekis Lietuvos policijos istorijoje.

Rusijai ir Skandinavijos šalims skirto kokaino vertė juodojoje rinkoje siekia daugiau nei 40 mln. eurų. Šiuos kvaišalus realizavus mažmeninėje rinkoje, jų kaina būtų išaugusi mažiausiai tris kartus.

Už šią, analogų iki šiol neturinčią operaciją Kauno ONTV pareigūnai sulaukė neeilinio įvertinimo. Minint kovos su mafija tarnybos įkūrimo dieną kauniečiai pripažinti geriausiu 2015 m. Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padaliniu šalyje.

Kaip pavyko pergudrauti nusikaltėlius ir išardyti itin gudriai suregztą kokaino kontrabandos schemą, pasakojo Kauno apskrities ONTV 3-iojo skyriaus viršininkas Darius Gervė.

- Kaip prasidėjo ši operacija? Iš kur Kauno kriminalinę policiją pasiekė žvalgybinė informacija, kad tarptautinė nusikaltėlių grupuotė ketina į Lietuvą atgabenti rekordinę kokaino siuntą?

- Viskas buvo kur kas paprasčiau – gavome informacijos, kad į Lietuvą iš Kolumbijos gabenama akmens anglis.

Ši informacija mus sudomino, pradėjome analizuoti situaciją. Išsiaiškinome, kad Kolumbija eksportuoja nemažai akmens anglies, todėl iš pirmo žvilgsnio šis sandoris per daug įtarimų kelti tarsi neturėjo.

Analizuodami gautą informaciją surinkome papildomų duomenų ir išaiškinome bendrovę, kuri organizavimo šį anglių gabenimą. Daugiausia įtarimų kėlė tai, kad bendrovė buvo registruota Kaune, garažų masyve, o jos direktorius – praeityje teistas už nusikaltimus, susijusius su narkotikais ir yra ieškomas policijos.

Tai buvo pirmasis signalas, kad šioje istorijoje kažkas yra ne taip. Aiškindamiesi detaliau, atlikome savotišką rinkos tyrimą, domėjomės, kas, iš kur ir kaip į Lietuvą bei kitas Europos valstybes importuoja anglį, kokia jo pirkimo ir pardavimo kaina. Domėjomės, ar mūsų nustatytas sandoris ekonomiškai apsimoka – juk nuo Kolumbijos iki Lietuvos nemažas atstumas, dideli transportavimo kaštai.

- Kiek laiko truko analitinis darbas, kol jūsų pareigūnams pavyko išnarplioti šią tarptautinės kokaino kontrabandos schemą?

- Tyrimas truko apie pusmetį. Nenorėčiau išduoti, kokias priemones naudojome. Galiu pasakyti tiek, kad mums pavyko užčiuopti pagrindines šios schemos gijas.

Nuo 2015 m. birželio 26 d. mūsų operacija įgavo pagreitį – sulaukėme žinių, kad į Klaipėdos uostą atplaukė laivas su Kaune registruotai bendrovei skirtais trimis jūriniais konteineriais, pripildytais akmens anglies.

Slapta stebėjome, kas pasiims šį krovinį, ir kur jis bus nugabentas. Trys jūriniai konteineriai su akmens anglimi buvo nugabenti į Alytų, iškrauti išsinuomotame metaliniame angare.

Taip pat ėmėme aiškintis, kam priklauso sandėliai. Paaiškėjo, kad angaras išnuomotas vienai bendrovei, paskui kelis kartus pernuomotas kitoms. Kitaip tariant, konspiracija buvo neblogai pasirūpinta.

- Ką darėte nustatę, kur buvo nugabenti iš Kolumbijos į Lietuvą atplukdyti anglys?

- Birželio 29 d. anglis pasiekė sandėlius, todėl surengėme pasalą, kuri truko gana ilgai.
Liepos 1-ąją jau kita bendrovė į tuos pačius sandėlius atgabeno akmens anglį iš Kolumbijos.

Nustatėme, kad krovinys į Lietuvą pateko per Klaipėdos uostą, krovinio savininkė yra Kaune registruota bendrovė, kurios vadovas – praeityje taip pat turėjęs reikalų su teisėsauga.

Pradėjus analizuoti šių sandorių dokumentus, paaiškėjo keisti dalykai. Akmens anglies kilmės šalis – Kolumbija, krovinio gavėjas – Rusijoje bei Ukrainoje registruotos bendrovės, užsakovas – Lietuvoje. Viskas buvo taip gudriai sustyguota, kad anglies kroviniui pasiekus Lietuvą, Kolumbija tarsi išnyksta, dokumentuose anglis virsta rusiška arba ukrainietiška. Jei į rankas paimsi galutinį dokumentą, jame kolumbietiška kilmė yra dingusi.

- Išnarpliojote painią akmens anglies gabenimo iš narkotikų pramone garsėjančios Kolumbijos sistemą. Ar bent nujautėte, kiek narkotinių medžiagų gali būti slepiama šioje siuntoje?

- Iš pradžių manėme, kad 1 t sveriančiuose didmaišiuose, į kuriuos buvo sufasuota anglis, gali būti paslėptas krepšys su kvaišalais.

Slapta sandėlį stebėję pareigūnai nepastebėjo, kad kas nors būtų atvažiavęs ir išsivežęs kokį nors krepšį, todėl pasalą tęsėme toliau. Spėjome, kad kvaišalai gali būti paslėpti pačiame krovinyje, tik nesupratome, kaip tai padaryta. Tiesiog įtarėme, kad naudojant įvairias konspiracijos priemones į Lietuvą iš Kolumbijos atgabenta narkotikų siunta.

Sandėlyje buvo 6 jūriniai konteineriai su daugiau nei 140 t akmens anglies. Surasti tokioje masėje paslėptus narkotikus nėra paprasta net ir įtariant, kad jie yra viduje. Budėjome pasaloje, laukėme, kol jų pasiimti atvyks patys nusikaltėliai.

Vėliau, sėkmingai pasibaigus šiai operacijai, įsitikinome, kad patys, ko gero, meistriškai užmaskuoto kokaino nebūtume suradę. Anglies masėje užmaskuotų gabalėlių neužuodė tarnybiniai šunys, jokių anomalijų nefiksavo ir rentgeno aparatas.

- Kada pavyko išspręsti kolumbietiškos anglies mįslę?

- Liepos 3 d. pastebėjome, kaip prie sandėlių, kuriuose buvo anglis, dviem automobiliais atvyko trys vyrai.

Jie įėjo vidun ir uždarė duris. Natūraliai kilo klausimas, jeigu šie žmonės atvažiavo tvarkyti krovinio, kodėl reikėjo užverti duris, juk skardiniuose angaruose vasarą plieskiant saulei gana karšta.

Sandėlyje trijulė praleido apie pusdienį, tapo aišku, kad jie ten užsiima rimtais darbais. Pagaliau jie išėjo, vienas jų su savimi išsinešė maišą.

Sėdę į du automobilius visi trys vyko pro Alytų, paskui jų keliai išsiskyrė. Tada ir buvo priimtas sprendimas pradėti įtariamųjų sulaikymą.

Buvo šiek tiek keista, maišą iš sandėlio išnešęs žmogus važiavo nedideliu, atviru sunkvežimiu, tačiau savo krovinį įdėjo ne į krovinių skyrių, bet į saloną. Iš karto po sulaikymo jį ištiko šokas. Žmogus nieko negalėjo pasakyti, atrodė nepaprastai sutrikęs.

Pažvelgę į sunkvežimiuko salone vežto maišo vidų mes matėme anglį. Kilo natūralus klausimas, kodėl toks kiekis vežamas ne krovinių skyriuje, o viduje. Mūsų sulaikytasis negalėjo ištarti nė žodžio.
Netrukus buvo sulaikytas kitas automobilis su dviem anglį sandėliuose krovusiais vyrais. Paaiškėjo, kad vienas jų – Kolumbijos pilietis.

Itin operatyviai daugiau nei 16 kg svėręs maišas su anglimi buvo nugabentas į Vilnių, kur greičiau nei per parą ekspertai nustatė, kad tai – per 11 kg gryno kokaino.

- Kaip pavyko užmaskuoti kokainą tarp anglių, kad jis tapo itin sunkiai atpažįstamas?

- Maskuojant kokainą akmens anglies siuntoje naudotas unikalus metodas, su kuriuo Europos Sąjungos teisėsaugininkams dar nėra tekę susidurti.

Šis būdas itin pažangus, nes narkotikų neužuodė tarnybiniai šunys, rentgeno kontrolė taip pat nefiksavo jokių anomalijų.

Nustatę, kad iš tiesų sulaikėme kokaino siuntą ir jos pasiimti atvykusius asmenis, įėjome į angarus. Ten jau buvo sukrautos 239 t. Tiesą sakant – nežinojome, koks kokaino kiekis paslėptas tarp anglių, todėl visą šį kalną teko perrinkti rankomis.

Tai buvo nepaprastai varginantis darbas. Anglis buvo sukrauta į didmaišius. Po kurio laiko mums pavyko gauti šiek tiek technikos. Tai palengvino kokaino paieškos procesą, nors pagrindinis darbas buvo kiekvieną anglies gabalėlį perrinkti rankomis.

Tęsiant tyrimą ir dirbant sandėlyje gavome informacijos, kad į Klaipėdos uostą atplaukia dar 6 jūriniai konteineriai su anglimi iš Kolumbijos. Nekilo abejonių, kad tai – eilinė siunta su užmaskuotu kokainu.

Tačiau narkotikų gabenimo organizatoriai jau žinojo, kad mes sulaikėme tris jų bendrininkus ir konfiskavome pirmąją siuntą. Todėl jie ėmėsi desperatiškai gelbėti atvykstančią antrąją kokaino partiją.

- Kaip tai buvo daroma?

- Krovininio laivo atgal neapsuksi, todėl buvo siekiama Klaipėdoje viską suorganizuoti taip, kad konteineriai su anglimi iš karto būtų plukdomi į Ispaniją.

Šią procedūrą formaliai vykdė muitinės tarpininkas, todėl reikėjo išsiaiškinti tikruosius operacijos planuotojus. Teko nemažai padirbėti, kol nustatėme Klaipėdos bendrovę, sulaikėme jos steigėjus – Rusijos pilietę ir Lietuvos pilietybę turintį rusą.

Šios įmonės pirmoji registracijos vieta – tas pats garažų masyvas Kaune, kuriame buvo įkurta ir kita bendrovė, importavusi į Lietuvą kolumbietišką anglį ir vadovaujama policijos ieškomo, už nusikaltimus, susijusius su narkotikais, teisto asmens.

Atlikdami kratas radome daug įkalčių: suklastotų Rusijos bendrovių blankų ir Lietuvoje registruotų įmonių dokumentų. Tapo aišku, kaip viskas buvo suplanuota.

Surinkus užtektinai įkalčių, ėmė dėliotis visas kontrabandos voratinklis, aiškėti, kaip viskas vyko. Manome, kad vienas iš pagrindinių veikėjų šioje schemoje buvo mūsų pareigūnų dabar ieškomas Vygantas Panka – jis viskam vadovavo, kiti asmenys atliko įvairias logistines užduotis. Nusikaltėliai naudojosi įvairiomis konspiracijos priemonėmis – bendraudavo tik susitikę akis į akį, buvo naudojama daugybė mobiliųjų telefonų kortelių.

Manau, kad išgryninus kokainą jis vėliau kita forma turėjo keliauti į Rusiją. Juk Skandinavijos šalims toks kokaino kiekis būtų per didelis. Aišku viena, į Rusiją kokainas negalėjo būti gabenamas su akmens anglimi. Tai iš karto būtų sukėlę įtarimų, nes Rusija turi apsčiai anglies, pati ją eksportuoja.

- Kaip manote, kodėl šiai kokaino kontrabandai buvo pasirinkta būtent Lietuva? Kas lėmė šios operacijos sėkmę?

- Manau, kad Lietuva pasirinkta, nes iš čia kilęs įtariamasis V.Panka, turintis daug pažinčių.

Ko gero, tai buvo pirmasis bandymas organizuoti didelio masto narkotikų tiekimo kanalą per Lietuvą. Informacijos, kad kokaino tokiu būdu būtų atgabenta anksčiau, mes neturime. Atliekant operaciją sulaikytas Kolumbijos pilietis, mūsų duomenimis, Lietuvoje lankėsi pirmą kartą.

Įdomi dar viena detalė – pirmaisiais šešiais jūriniais konteineriais kartu su anglimi buvo gabenama 100 kg gryno kokaino. Antroji konteinerių siunta – tris kartus didesnė: anglyse radome 300 kg gryno kokaino.

Vadinasi, pirmoji partija buvo tarsi bandomoji. Paskui siųsta ir antroji, jeigu nebūtų pavykę jų demaskuoti, kokainu „prisodrinta“ anglis iš Kolumbijos, ko gero, būtų plaukusi nenutrūkstamu srautu.

Manau, kad ateityje viskas turėtų paaiškėti. Byla, kurioje kaltinimai pareikšti 11 asmenų, Kauno apygardos prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai bylą ruošiasi perduoti teismui.

Kokaino kontrabandos organizatoriumi neoficialiai vadinamas V.Panka anksčiau yra dalyvavęs kontrabandoje, už tai buvo sulaikytas Vokietijoje. Gali būti, kad ten su kuo nors susipažino ir gavo pasiūlymą organizuoti kokaino gabenimą.

Kauno policijos pareigūnų konfiskuotos kokaino siuntos vertė juodojoje rinkoje siekia daugiau nei 40 mln. eurų. Šiuos kvaišalus realizavus mažmeninėje rinkoje, jų kaina būtų išaugusi mažiausiai tris kartus.

Kauno policijos pareigūnams pavyko išaiškinti itin gudriai sukurptą narkotikų kontrabandos kanalą – kokainas iš Kolumbijos buvo gabenamas jį paslėptus akmens anglyje.

Tarptautinė narkomafija panaudojo unikalų kokaino maskavimo metodą. Jo neužuodė tarnybiniai šunys, rentgeno aparatai nefiksavo jokių anomalijų.

Rankomis perrinkus 367 t akmens anglies, iš viso rasta 600 kg kokaino. Tai – didžiausias kada nors aptiktas kokaino kiekis Lietuvos policijos istorijoje.

Kauno apskrities ONTV 3-iojo skyriaus vadovas Darius Gervė apdovanojimą gavo iš šalies policijos generalinio komisaro Lino Pernavo rankų.

Manoma, kad kokaino kontrabandos kanalą iš Kolumbijos į Lietuvą organizavo dabar policijos ieškomas V. Panka.