Du į Klaipėdos teismą atvykę vyrai nenorėjo prisistatyti, tačiau kur kas drąsesnis buvo vienas nukentėjusiųjų – Laurynas Kelpša, kuris prieš dvejus metus drįso prabilti, kaip tautietis E. Mankevičius surado darbą ne vienam žmogui ir kokiomis sąlygomis juos dirbti vertė britai Jacqueline Hazel Judge ir Darrelas Jonas Houghtonas. Vyrai iš Lietuvos iki kraujo nudraskytomis rankomis gaudė vištas fermose, miegojo, dažniausiai, autobusiukuose, nes dirbo net po 14 ar 17 valandų.

„Už tūkstantį vištų mokėdavo po 3 svarus, būdavo, kad dirbi vienoj fermoj, pasako, kad veš namo, o nuveža į kitą fermą. Uždirbdavome ir apie 200 svarų, bet realiai, ateina vokas, o ten jokio čekio nėra. Skambini Džekei (Jacqueline – DELFI past.), ji sako, skambink Edikui. Šis irgi nuo savęs, taip ir lieki be pinigų“, – pasakojo vienas vyrų.

„Kiek žinau, žmonės ten vis dar dirba. Tiesa, kiek geresnės darbo sąlygos, sutartys sudarytos tiesiai su fabriku, bent jau alga legali. Bet gyvena irgi ten pat, ten gal niekas nepasikeitė“, – atviravo kitas vyras.

„Per jį (E. Monkevičių - DELFI past.) atvažiuodavo žmonės. E. Monkevičius turėjo valymo firmą, kurioje įdarbino moteris. Per moteris pasikvietė vyrus, tada viskas ir prasidėjo. Britai turėjo įmonę, mes skaitėmės laisvai samdomi darbuotojai, kuriuos britai veždavo į fermas, jie patys turėjo krovos firmą, kuri krovė vištas. Buvo, kad išvažiuoji kokioms trims dienoms, kiek autobusiuke spėji numigti, tiek ir ilsiesi“, – pasakojo per E. Monkevičių į emigraciją išvykęs vyras.

Prokuroras paviešino, kad vyrai ne tik turėjo nežmonišką darbo krūvį, bet jiems nebuvo nei suteiktas maistas, nei poilsis, pervežant iš fermos į fermą gamtinius reikalus vyrai turėjo atlikti į butelius, kuriuos išmesdavo pro langą. Badavę vyrai turėjo valgyti žalius vištų kiaušinius, o ir suteiktuose namuose poilsiui nebuvo jokių sąlygų – miegojo ant čiužinių, kandžiojami blakių.

Vyrai atvirauja, kad viskas, kas yra byloje, gryna tiesa. Be to, buvo nuolat mušami, engiami, žalojami, o kam nors pranešti į vergiją patekę vyrai sako nė negalvoję.

„Įsivaizduokit, kai nuolat atimami pinigai, skoliniesi, kur bėgsi?“, – paaiškino vyras.

Nuo 2006 metų E. Mankevičius kaltinamas gąsdinęs vyrus šunimis, nuolat daręs spaudimą atvykusiems vyrams. Atvykusiems baudos būdavo taikomos net už laiku neišplautus puodelius, o už nepaklusnumą vieną vyrą užpjudė šunimi, kuris emigrantui perkando koją.

Kaip atrodo darbas, vyras sako, kad buvo nemažai informacijos internete. Britų spauda paviešino interviu su vienu nukentėjusiųjų ir parodė fermas, kuriuose žmonės dirbo. Vaizdo įrašą pažiūrti galite čia.

E. Mankevičius taip pat kaltinamas išnaudojęs žmones ir Lietuvoje. Nuo 2015 metais užverbavo vyrus darbui savo ūkyje, tačiau vietoj atlygio vyrai gaudavo alaus, cigarečių ir maisto, o dirbti buvo verčiami panašiais metodais, kaip ir britams užverbuoti vyrai.