Vilniuje beveik visą naktį lijo, gal todėl apie 23 val. prie stoties klientų lūkuriavo vos pora prostitučių. Sodų g. prie jų sustojus patruliams, viena iš moterų puolė džiaugsmingai sveikintis. Ji buvo ką tik pradėjusi „darbą“ ir gražinosi, tvarkėsi šukuoseną. Moteris prajuokino netikėtu klausimu pareigūnui: „Tu man pasakyk kaip vyras - geriau su palaidais ar su surištais plaukais?“.

Ukrainiečiai važinėjosi visiškai girti

Apie 23.30 val. policija gavo pranešimą, kad iš „Akropolio“ aikštelės išvažiavo „Hyundai“, kurį vairuoja girtas vyras. Kol Šeškinėje nurodytą automobilį rado patruliai, vairuotojas jau buvo spėjęs padaryti dvi avarijas - atsitrenkė į bordiūrą, paskui į stulpą, bet važiavo toliau. Jis buvo sustabdytas Šeškinės g.

Paaiškėjo, kad prie vairo sėdo visiškai girtas Ukrainos pilietis (gim. 1989 m.). Jam nustatytas sunkus girtumas - 2,67 prom.

Maždaug tuo pačiu metu, apie 23.40 val., kitame miesto krašte buvo sulaikytas dar vienas Ukrainos pilietis.

Ir šiuo atveju buvo gautas piliečio pranešimas, kad „Opel Vectra“ vairuotojas yra girtas. Pareigūnai nurodytą automobilį sustabdė S. Dariaus ir S. Girėno g., priešais Patrulių rinktinės būstinę. Šiam ukrainiečiui (gim. 1991 m.) irgi nustatytas sunkus girtumas - 2,54 prom.

Užsienietis nepateikė automobilio dokumentų, nes nežinojo, kur jie yra. Tada jis paskambino savo tautiečiui „Opel“ savininkui. Netrukus šis atėjo lydimas moters. Abu irgi neblaivūs.

Atėjusysis iškart ėmė kalbinti patrulius specifinėmis Rusijos ir Ukrainos teisėsaugininkų frazėmis (pvz., išgirdęs, kad jo bičiulis sulaikytas todėl, kad vairavo girtas, pasitikslino: „T.y. vairavo transporto priemonę būdamas apsvaigęs nuo alkoholio?“). Pasiteiravęs, kas „grupės vyresnysis“, pateikė automobilio dokumentus. Maža to, nieko nesakydamas ir nepaleisdamas iš rankų jis ėmė demonstruoti Ukrainos policininko pažymėjimą. Bet mūsų pareigūnams tai nepadarė nė mažiausio įspūdžio: „Ką čia rodai? Staigiai patrauk iš akių!“. Mūsų pareigūnų nesuminkštino nė sovietmečiu trenkiantis kreipinys „draugas policininke“.

Tuo metu tarnybiniame automobilyje uždarytas „Opel“ vairuotojas ėmė daužytis. Atidarius dureles, girtas sulaikytasis ėmė pasipiktinęs šaukti: „Ką aš blogo padariau?!“. Kadangi vyras nenurimo, jį teko surakinti antrankiais.

Ir šiam, ir Šeškinėje sulaikytam vairuotojui pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl vairavimo, kai girtumas viršija 1,50 prom.

Smurto bangos

Joninių naktį Vilniuje gauta daug pranešimų apie muštynes. Buvo smurtaujama ir namuose, ir gatvėse, ir užeigose. Mušėsi ir užsieniečiai.

Apie 1.30 val. ekipažui teko važiuoti į Trakų g. esantį klubą „Pabo Latino“ - policiją kvietė britas, kuriam pažįstamas užsienietis trenkė į veidą. Agresorius pabėgo, o nukentėjusysis parašė pareiškimą policijai.

Apie 2 val. patruliai skubėjo į barą „Bix“ - buvo pranešta, kad agresyvus vyras „varto stalus ir kabinėjasi prie žmonių“. Įvykio vietoje paaiškėjo, kad agresyvų svečią baro darbuotojos bandė išprašyti lauk, bet jis tik nusileido iš antrojo į pirmąjį aukštą ir ten toliau chuliganavo. O kai viena iš darbuotojų vėl pabandė jį sutramdyti, sudavė jai per veidą.

Mergina parašė pareiškimą. Patruliai agresyvų baro klientą išvežė į komisariatą. Pakeliui sulaikytasis tyčiojosi iš pareigūnų mažų algų ir gyrėsi „aš nedirbu, bet duonai užtenka“.

Po pusvalandžio pagalbos paprašė pagyvenusi moteris, kuri svečiavosi pas draugą (buvusį bendraklasį), o tas ją nei iš šio, nei iš to primušęs. Vyras neigė mušęs, bet moters paakys stipriai ištinęs. Tiesa, vyras irgi gavęs kailin - apdraskytas. Paklaustas, kas apdraskė, paaiškino: „Šita katė“.

Abu buvo smarkiai girti. Dėl ko kilo konfliktas, tą naktį liko neaišku. Tiesa, įsiutusi moteris prisipažino, kad draugas ją nervina pasakodamas apie savo buvusią žmoną ir meilužes.

Vežamas į komisariatą vyriškis sakė vadovavęs sovietmečiu garsiai Vilniaus diskotekai „Amicus“, pasakojo apie pažintis su garsiais žmonėmis.

Apie 3.15 val. buvo gautas pranešimas, kad Žirmūnų g. esančioje „Laimos smuklėje“ mušasi šešiese. Atvažiavę patruliai paprašė skubiai atsiųsti greitąją pagalbą - vienam iš vyrų prasidėjo epilepsijos priepuolis.

Maždaug 4 val. Vokiečių g. susimušė neblaivūs klubo „Metelica“ lankytojai. Į šį pranešimą sureagavo net penki policijos patrulių ekipažai („Metelica“ garsėja muštynėmis, kurios dažnai būna grupinės).

Šįkart mušėsi du prieš tris. Paskui abi pusės dėl konflikto kaltino viena kitą.

Po muštynių vienas iš vaikinų pasigedo odinės striukės. Jis parašė pareiškimą policijai ir dėl muštynių, ir dėl striukės.

Sodų gatvės trauka

Tuoj po incidento Vokiečių g., apie 4.20 val., vienas ekipažas Sodų g. pastebėjo akivaizdžiai neblaivų vyrą. Netrukus jis sėdo prie automobilio „Rover“ vairo. Nuvažiavo visai netoli - vos įsukus į Pylimo g. patruliai jį pasivijo ir sustabdė.

Panašu, kad vyras (gim. 1990 m.) Jonines šventė rimtai - automobilio salone gulėjo aplamdytas ąžuolo lapų vainikas, vairuotojui alkotesteriu nustatytas 1,94 prom. girtumas.

Automobilis neapdraustas privalomuoju draudimu.

Pareigūnai nesigilino, ko girtas vyras ieškojo Sodų gatvėje.

Paryčiais, apie 5.30 val., patruliams teko važiuoti į Linksmąją g. Pagalbos prašė labai girta moteris, kuri svečiavosi pas draugą ir jo seserį, o pastaroji paėmė jos „Audi“ raktus ir neatiduoda. Pranešėja pareigūnams prisiekinėjo nesėsianti prie vairo, kol neišsiblaivys. Tiesiog norinti išeiti iš tų namų, nes ją čia užgaulioja, ir pamiegoti automobilyje, kol kas nors iš draugų ją parveš namo.

Paaiškėjo ir konflikto priežastis - draugas nenori tuoktis, nors jie draugauja jau 15 metų.

Pareigūnai liepė grąžinti pranešėjai automobilio raktus, nes tai jos nuosavybė. Tačiau griežtai įspėjo, kas jos laukia, jei pabandys vairuoti. Policininkai iš tolo ilgokai stebėjo „Audi“ ir jo savininkę - moteris važiuoti neišdrįso.

Vaikai prisidirbo kaip reikiant

Joninių naktį net keletas patrulių ekipažų kelias valandas gaudė nepilnamečių kompaniją, siautėjusią Savanorių pr. ir gretimose gatvėse.

Pirmasis pranešimas buvo gautas 22.06 val. - grupelė paauglių Savanorių pr. daužo parduotuvės „Maxima“ duris. Kiek vėliau pranešta, kad tie patys vaikai šiukšlių dėže bando sudaužyti tos pačios parduotuvės duris ir langus (jiems nepavyko). Atvykus patruliams, chuliganai būdavo jau pasišalinę.

Paskui ta pati grupelė kitoje Savanorių pr. vietoje pagrobė autobuso vairuotojo rankinę su bilietais, kortelėmis ir kt.

Prieš pat vidurnaktį vienas po kito gauti trys pranešimai apie išdaužtus stovinčių automobilių langus: Gerosios Vilties g. - nukentėjo „Opel“, Žemaitės g. - „Audi“, Savanorių pr. - „Peugeot“. Ar iš automobilių buvo kas nors pavogta, dar aiškinamasi.

Įsisiautėjusių paauglių ieškojo keletas ekipažų. Pradžioje buvo sučiuptas vienas. Jo kišenėse rasta pagrobtų viešojo transporto bilietų ir autobuso vairuotojo kortelės. Netrukus buvo surasti ir kiti įtariamieji. Iš viso sulaikyti trys paaugliai (gimę 2005, 2004 ir 2002 m., dviem iš jų nustatytas lengvas girtumas) bei 16-metė mergina. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vagystės. Tas, kas atvirai pagrobė svetimą turtą, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Beje, nepilnamečiai nusikaltėliai, atrodo, susipažinę su savo teisėmis - komisariate vienas iš sulaikytųjų, pamatęs žurnalistą viltingai pasiteiravo: „Jūs iš Vaiko teisių apsaugos tarnybos?“.

Trys iš keturių sulaikytųjų - du vaikinai ir mergina - uždaryti į areštinę. Paleistas tik jauniausias, nes už vagystę nepilnamečiai atsako nuo 14 metų.