Čigonai sakė ypač įsižeidę, kad sostinės valdžia dėl posto įrengimo nepasitarė su jų atstovais.

Postas veiks visą parą, čia budės du policijos pareigūnai, kuriems žadama mokėti didesnius atlyginimus.

Pirmadienį prie taboro taip pat bus baigtos montuoti vaizdo kameros. Jos ir postas statomas norint efektyviau palaikyti viešąją tvarką bei užkirsti kelią narkotikų platinimui.

Taboras yra vienas didžiausią narkotikų gamybos ir platinimo centrų Vilniuje, policijos postas, kaip tikimasi, turėtų sustabdyti narkotikų srautą iš jo.

Pirmadienį atvykę darbininkai šalia taboro policijos postą įrenginėjo netrukdomi - aplink juos vaikščiojantys romai garsiai piktinosi, tačiau dirbti nekliudė. "Šiandien ramu, net neįdomu. Va, ketvirtadienį tai buvo - keikėsi, grasino", - sakė vienas darbininkas.

Kaip skelbta, praėjusį ketvirtadienį policijos posto įrengimo darbus teko atidėti, mat atvykusius darbininkus ir savivaldybės atstovus išplūdo įniršusi čigonų romų minia.

Kol pirmadienį darbininkai įrenginėjo postą, Romų kultūros centre Vilniaus meras Artūras Zuokas susitiko su romų bendruomenės nariais. Į susitikimą nepatekę romai būriavosi šalia Kultūros centro ir skundėsi žurnalistams varganu gyvenimu bei piktinosi įrenginėjamu policijos postu.

"Duokit darbo, nepardavinėsim narkotikų", - savo verslo neslėpė viena pagyvenusi romė.

"Be mūsų meras neturėjo teisės tai padaryti", - teigė Romų bendrijos pirmininkas Lietuvoje Stepas Visockis. Jis pridūrė, kad romai bijo policijos pareigūnų, todėl šis postas taboro gyventojams trukdys.

Po susitikimo su A.Zuoku Romų bendrijos pirmininkas džiaugėsi, jog meras pažadėjo pagerinti romų gyvenimo sąlygas, tačiau dėl policijos posto nuomonės nepakeitė.

"O dėl policijos posto - rinksim parašus ir kreipsimės į Strasbūrą", - perspėjo S.Visockis. Jis pridūrė, kad prieš tai raštą perduos Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui.

Po susitikimo su romų bendruomene meras A.Zuokas žurnalistams sakė, kad policijos postas pradės veikti artimiausiomis dienomis ir atliks nuovados funkcijas. "Jis garantuos saugumą, viešąją tvarką, teiks papildomas paslaugas, nes dažnai tarp romų iškyla problemų dėl dokumentų registracijos", - sakė meras.

"Mūsų tikslas prižiūrėti, kad čia nevažiuotų narkomanai, narkotikų gamybai reikalingų medžiagų tiekėjai. Jei sistema gerai veiks, policija dirbs principingai, artimiausiu metu ši vieta bus užmiršta kaip narkotikų gamybos ir pardavimo vieta", - mano A.Zuokas.

Jis pridūrė, kad svarstoma galimybė tabore įrengti narkotikų prevencijos punktą, kurio darbuotojai padėtų jau dėl narkotikų turintiems bėdų žmonėms.

Sostinės savivaldybės duomenimis, iš viso tabore gyvena 354 romai.

Prieš kelerius metus tabore buvo pastatytas kultūros centras, šią vasarą įrengta pirtis, dušai, padovanotos kelios skalbyklės. Šiemet savivaldybė keliolikai šeimų skyrė įvairių dydžių pašalpas, perdavė rūbų, avalynės, kitų namų apyvokos daiktų.

Romų bendrijos pirmininkas S.Visockis tvirtino, jog tarp romų yra daug bedarbių, nes darbdaviai atsisako juos priimti. "Darbo biržoje mūsų žmonės stovi, bet vien todėl, kad mes čigonai, į gamyklas, siuvimo fabrikus mūsų nepriima", - sakė jis.

2001 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyvena 2 571 romai (0,07 proc. visų šalies gyventojų). Daugiausiai jų gyvena Vilniaus (874), Kauno (617) ir Šiaulių (376) apskrityse.

Daugelis Lietuvos romų gyvena žemiau skurdo ribos, nemažai jų vaikų nelanko mokyklų.