Raudės, lydekos, karosai, šapalai išvirto pilvais tada, kai valdžia ėmė džiūgauti galop pasirašiusi sutartį modernizuoti Šyšos, Kintų, Povilų, Pakalnės ir Mingės prieplaukas. Iki to laiko ji nieko nedarė, tad intensyviausiai naudota Šyšos prieplauka virto dumblyne.

„Mes neturėjome tiek pinigų, kad investuotume į jos priežiūrą”, – vakar L.T. sakė Šilutės seniūno pavaduotojas Algirdas Ivanauskas. Dabar jis sprendžia problemą, kur dėti tris konteinerius, pilnus negyvų žuvų. Tiek šeštadienį ir sekmadienį graibštais surinko Šilutės ugniagesiai gelbėtojai.

Deguonies stygius

Klaipėdos regiono Aplinkos apsaugos departamento direktorius Kęstutis Šiliauskas L.T. sakė, jog žuvys prieplaukoje užduso dėl deguonies stygiaus. Viename litre jo liko tik 0,2 miligramo, nors pavojinga riba yra 3 mg litre. Užutėkyje, kur įrengta Šilutės mažųjų laivų prieplauka, yra intensyvus eismas, varikliai kelia nuo dugno nešvarumus ir dumblą. Sekliame vandenyje neliko deguonies, ir čia įplaukusios, bet nespėjusios pasitraukti į Šyšos vagą žuvys užduso.

Laukė ES pinigų

„Nenoriu tikėti, kad taip atsitiko tik dėl deguonies stygiaus”, – sako A.Ivanauskas. Anot jo, žuvims buvo laisvas kelias išplaukti į švaresnius vandenis upe žemyn į Atmatą, kai tik prasidėjo deguonies badas. „Juk jis ne staiga ištiko, o artėjo pamažu”, – kalbėjo specialistas.

Galbūt iš kurio nors laivų ar iš kelių buvo išleisti nuodai, spėlioja pakrančių žmonės. Bet gamtosaugininkų laboratorija jokių toksinių medžiagų gaišenų kūnuose neaptiko. K.Šiliauskas piktinasi, kad Šilutės valdžia nepaisė vasaros pradžioje gamtosaugininkų duoto nurodymo išvalyti ir pagilinti prieplauką, kol neatsitiko ekologinė katastrofa. Ji nenorėjo išleisti savo pinigų, laukdama ES paramos. Dabar turės mokėti ir už teršimą, ir už gaišenų utilizavimą.

Šilutės seniūno pavaduotojas A.Ivanauskas, kuriam priklausytų organizuoti šiuos darbus, laukė pirmadienio, tada ims ieškoti, kur išvežti žuvų kūnus iš miesto, ir tarsis su rajono valdžia dėl tolesnių veiksmų.

Antras kartas

Šiemet tai yra antras žuvų dusimo atvejis Šilutės mieste. Per Velykas miestiečiai parke taip pat turėjo kvėpuoti dvėsenų smarve, nes iš po nutirpusio ledo pasirodė išgaišusių žuvų kūnai. Tada tai atsitiko taip pat dėl deguonies stygiaus, atsiradusio po storu žiemos ledu.