Joninių išvakarių naktį populiariausias naujienų portalas DELFI nusprendė praleisti su patruliais ir pasidalyti šviežiausiais įspūdžiais ir nuotraukomis iš jau švenčiančios Palangos.

Su pareigūnais tarėmės susitikti 23 valandą centre – šalia J. Basanavičiaus ir Vytauto gatvės sankryžos. Tačiau paskambinus budėtojui, paaiškėjo, kad planai pasikeitė.

Dėl gausaus poilsiautojų antplūdžio, buvo pratęstas ankstyvesnės pamainos budėjimo laikas. Naktiniai patruliai darbą pradėjo nuo 24 valandos (įprastai darbą pradeda 22 val. – DELFI) ir ryte budės dviem valandom ilgiau nei visada – iki 8 val. Taip norėta akyliau pasirūpinti įvykiais, galimai nutiksiančiais ryte.

Pažeidimų daugėja vos pradėjus temti

Po 23 valandos J. Basanavičiaus gatvėje buvo matyti nemažai viešai alkoholį vartojančių žmonių. Pareigūnai sustabdė porelę, kuri nešėsi tris vyno butelius, vienas iš jų – visiškai nudaužtu „kakliuku“. Tačiau pareigūnams įspėjus, mergina atidarytą butelį iš karto išmetė į konteinerį, tad pažeidimas nebuvo užfiksuotas. 

Apie 23.20 val. minučių Vytauto gatve pravažiavo ugniagesių gelbėtojų mašina, dar po pusvalandžio į tą pačią pusę buvo iškviestas pastiprinimas – vyko ir antroji mašina. Kaip paaiškėjo vėliau, jas iškvietė susirūpinę pajūrio poilsiautojai. Kopose buvo leidžiami oro žibintai, tad iš tolo atrodė, lyg paplūdimys pradėtų degti.

J. Basanavičiaus gatvėje šurmuliavo gausus būrys poilsiautojų, atrodė, kad vakaras nesibaigia, o tik prasideda.

Gatvės boksininkai įsidrąsina paryčiais

24 valandą sutartoje vietoje pasirodė mėlynas emblema „Viešojo saugumo tarnyba“ pažymėtas autobusiukas. Jame - trys tą naktį Palangoje budėję patruliai. Kodiniu pavadinimu „Tuja 1“ pasivadinęs ekipažas DELFI pasakojo, kad daugiausiai pranešimų kyla dėl alkoholio vartojimo ir šlapinimosi viešoje vietoje.

Muštynės prasideda apie 3.30 val., kuomet J. Basanavičiaus gatvėje yra užgesinami naktiniai žibintai. Tuomet, matyt, padrąsinti tamsos į darbą kumščius paleidžia jau gerokai apgirtę kavinių lankytojai. Policininkai šį laikotarpį vadina „boksininkų metu“.

„Krūmynai aplaistyti, galima eiti į ringą“, - šmaikštavo vienas iš policijos pareigūnų.

Policininkai pasakojo, kad neretai pasitaiko ir komiškų situacijų. Pareigūnus vieni kitiems dėl garsiai leidžiamos muzikos iškviečia šalia esančių kavinių savininkai. 

„Būna, atvažiuoji pas vienus, nuramini, po penkiolikos minučių kviečia kitas. Taip ir stumdo atsakomybę vieni kitiems“, - pasakojo vienas iš policininkų.

Pirmasis iškvietimas, į kurį turėjome vykti, buvo gautas praėjus 45 minutėms po vidurnakčio. Šalia baseino, kuris yra prie Palangos tilto, buvo rastas aplinkoje nesiorientuojantis jaunuolis. Jis sau ramiai miegojo ant vieno iš suoliukų.

Negalėjo suregzti sakinio

Tiesa, prakalbinti jaunuolį pareigūnams sekėsi sunkiai. Paprašytas parodyti dokumentus jis tiesė telefoną, o į klausimus, koks yra jo vardas ir pavardė, net kelis kartus iš eilės, užtikrintai kartojo – devyniasdešimt ketvirtų.

19 metų jaunuolis sunkiai orientavosi aplinkoje. Pasodintas į policininkų mašiną, vis virsdavo ant šono, o atvežtas į komisariatą pamiršo net savo gimtadienio datą. Sučiuptasis gatvėje sakė, kad yra gimęs kovą ir yra iš Palangos, komisariate prisipažino, kad atvažiavo iš Panevėžio ir jau tikino gimęs spalį. Pasimetusiam jaunuoliui buvo nustatytas 3,22 promilių girtumas.

Pareigūnai vaikino kišenėje rado jo piniginę su dokumentais ir pinigais, tad galima sakyti, kad apsaugojo jį nuo dar didesnių nelaimių.

Kol išsiblaivys, jaunuolis buvo apnakvindintas kameroje. Kaip tikino pareigūnai, ryte jis turėtų atsiminti, iš kur tiksliai yra, tačiau kadangi yra pilnametis, savo kelione namo turės rūpintis pats.

„Ryte džiaugsis kvadratine galva ir bus labai alkanas“, - šyptelėjo komisariate budintis policijos pareigūnas.

Užfiksuoti keli smulkūs pažeidimai

Vos išvažiavus iš komisariato, dėmesį patraukė lauželį šalikelėje susikūręs vyras. Tačiau jis turėjo nusipirkęs specialų komplektą ir, greičiausiai, darėsi vėlyvą vakarienę. Kadangi taisyklių vyras nepažeidė, jis nebuvo įspėtas.

Kelionės iš komisariato į Palangos miesto centrą metu pareigūnai gavo kelis pranešimus dėl didelio triukšmo Šventojoje, tačiau buvo labiau susidomėję veiksmu Palangoje: važiuodami karts nuo karto žibintuvėliais apšviesdavo pakeles ir tankesnius krūmus, ieškodami nevietoje besišlapinančių, lytiškai santykiaujančių ar numigti nusprendusių poilsiautojų.

Tačiau nieko panašaus aptikta nebuvo. Kaip spėjo policininkai, turbūt dauguma žmonių „sulindo į kabakus“, tad darbo bus vėliau, jiems iš ten išėjus.

Buvo patikrinta ir Sodų gatvė. Tai miegamasis Palangos rajonas, jame dažniausiai išnuomojami butai, tad beveik kas naktį kaimynai skundžiasi triukšmaujančiais kaimynais, tačiau įtartinų garsų šiame kvartale nebuvo.

Sustabdė muštynes

1.45 val. policininkai pastebėjo prie įėjimo į Palangos tiltą piktai besiginčijančius jaunuolius. Tačiau jiems priėjus, barnio kaltininkas spėjo pasprukti, dėl ką tik vykusios situacijos pretenzijų niekas neturėjo. 

Pirmosios muštynės, tekusios šiam ekipažui, buvo užfiksuotos 3.10 val. Vasaros terasoje. Pareigūnams atvykus į įvykio vietą, vienas iš vyrų po akimi turėjo mėlynę, jam buvo praskelta lūpa. Tačiau nors klubo apsauginis ragino važiuoti su policininkais ir parašyti pareiškimą, vyrui turbūt pritrūko ryžto. Dailios blondinės atkakliai raginamas viską pamiršti, jis atsiprašė pareigūnų ir tikino pretenzijų neturintis.

Nepaklūsti pareigūnams – važiuosi į areštinę

Ne kartą tą vakarą buvo drausminti alkoholio vartotojai viešoje vietoje. Tiesa, iš pradžių pareigūnas tik įspėja pažeidėjus ir jeigu jie alkoholį iš karto išmeta, nebaudžia. Atsisveikina ir nuvažiuoja tolyn.
Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai pareigūnui įspėjus, geriantysis bando staiga visą turimą alų išgerti, kad ko mažiau jo tektų šiukšliadėžei. Vos gurkštelėjus alkoholį šalia pareigūno akių, traktuojama, kad jis nepaklūsta įspėjimui, tad būtina rašyti papeikimą.

2.25 val. taip pasielgė ir kartu su draugų kompanija J. Basanavičiaus gatvėje ant suoliuko sėdėjęs vaikinas. Nors jam buvo pasakyta, kad tuoj pat išmestų turimas dvi skardines alaus, jis prie pareigūno akių gurkštelėjo kelis gurkšnius pastarojo gėrimo. To užteko, kad jis būtų pasodinamas į tarnybinį automobilį ir būtų surašytas protokolas.

Tiesa, prieš tai vaikinas dar bandė gintis. Norėdamas įrodyti, kad išgėrė labai mažai, pradėjo skardinių ieškoti šiukšliadėžėje. Vaikiną nuo gautos baudos išgelbėjo skubus pranešimas, kad bandoma įsilaužti į mašiną, tad pareigūnai turėjo skubiai vykti į įvykio vietą. 

Vienu šūviu, keturi zuikiai

Nuo 2.30 val. policijai prasidėjo pats darbymetis. Buvo gauta pranešimų dėl triukšmo bare, kavinės apsauginis prašė iškviesti greitąją medicininę pagalbą epilepsijos priepuolio ištiktam žmogui, sučiupti už sąskaitą bare nesusimokėję ir bėgti nuo policijos bandę vaikinai. Vienam iš jų buvo uždėti antrankiai, jis, ir 2 jį gynę, su pareigūnais besiginčijantys ir jiems grasinantys įkaušę kavinės svečiai, buvo pasodinti į pareigūnų automobilį.

Keliaujant komisariato link, vėl pastebėta kompanija viešai girtuokliaujančių jaunuolių. Paprašius išmesti pradarytas skardines, vienas iš besilinksminančių vaikinų staiga iš jos gurkštelėjo.

„Kodėl niekas nesupranta iš pirmo karto?“, - atsiduso pareigūnai ir pažeidėją įsisodino į automobilį.

Tad į komisariatą vienu metu buvo atvežti net 4 pažeidėjai. du iš jų - Joninių varduvininkai.

Girtuokliavusiam asmeniui nustatytas 1,62 promilės girtumas.

„Yra buvę, kad taip pusantros valandos žmogų vežiojome, turėjome stoti prie pažeidėjų“, - pasakojo pareigūnai.

Nors pažeidimų dėl alkoholio vartojimo viešoje vietoje daugiausia – kaina, kurią teks susimokėti lėbautojams – juokinga. Bauda pirmą kartą siekia 15 litų.

Per naktį - 76 pranešimai

4 val. ryto su policijos ekipažu atsisveikinome, vyrai tęsė darbą iki pat 8 val. Paklausti, kaip vertina praėjusios pusės nakties įvykius, jie tik šyptelėjo ir patikino, kad ši naktis lengva ir net kiek nuobodi, nes pažeidimų nėra daug.

Jų teigimu, prieš 3-4 metus Palangoje naktį būdavo tiek daug poilsiautojų, kad pagrindinėmis gatvėmis jų mašina nesugebėdavo važiuoti.

Palangos policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vadovas Gintaras Pocevičius patikslino, kad vis dėlto per praėjusią parą buvo užfiksuota neįprastai daug – net 76 informacinio tipo pranešimai. Tai yra daugiau nei naktį iš penktadienio į šeštadienį. Dienos metu daugiausiai buvo pranešta dėl ne vietoje pastatytų automobilių, nakties metu – dėl girtavimo viešoje vietoje.