„Tai buvo patys baisiausi mano gyvenimo metai“, – šiandien prisipažįsta vilnietė Karolina G.

Mergina sako, kad jai teko patirti ne tik psichologinį, bet ir fizinį smurtą – ji ilgą laiką buvo terorizuojama, buvęs mylimasis jai sumušė šonkaulius ir net buvo uždaręs į automobilio bagažinę. O už tai, kad nebenori tęsti bendro gyvenimo, grasino ne tik padegti, bet ir apipilti sieros rūgštimi.

Maža to, nuo vyro nukentėjo ir merginos brolis, ir tėvai – nors pareigūnams nepavyko įrodyti, bet Karolina G. įsitikinusi, kad būtent buvęs sugyventinis padegė ir sudegino jos ir motinos automobilius.

„Žiūrėdama į akis galiu pasakyti, kad, mano nuomone, Jūs esate nesveikas žmogus, kuris mokate paveikti žmones“, – pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme pareiškė Karolina G.

Šiuos žodžius mergina ištarė buvusiam draugui – anksčiau du kartus teistam 31 metų vilniečiui Arturui Tomaševičiui.

Baudžiamąją bylą teismui perdavę prokurorai teigia, kad kaltinamasis sistemingai terorizavo buvusią draugę, jos brolį ir tėvus, be to, melagingai įskundė, o paskui ir davė melagingus parodymus apie tariamai kyšio reikalavusį vieną Vilniaus policininką.

Bet vienoje bendrovėje, kaip pats sakė, vadybininku darbui po Europą dirbantis A. Tomaševičius kaltinimų nepripažįsta. „Norėčiau savo poziciją išsakyti išklausęs visų liudytojų ir nukentėjusiųjų“, – teisme pareiškė jis.

Ir tuo pačiu savo elgesiu nukentėjusiesiems sukėlė įtarimų, kad gali būti neblaivus – nuo jo sklido alkoholio kvapas.

„Vakar išgėriau, bet šiandien esu ramus, liežuvis nesipina, elgiuosi adekvačiai“, – A. Tomaševičius bandė prasklaidyti abejones ir čia pat pasiūlė posėdį atidėti, iškviesti policijos pareigūnus, kad šie jo blaivumą patikrintų alkotesteriu. Bet to nereikėjo – teismas nutarė bylą nagrinėti iš esmės.

Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Miglė Lukševičienė teisme sakė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog A. Tomaševičius sistemingai terorizavo Karoliną G., panaudodamas psichinę prievartą ją baugino, grasino apipilti sieros rūgštimi, taip pat žadėjo, jog jos tėvų darbdaviams apie tariamai nederamą jų elgesį, taip pat siuntinėjo grasinančias ir amoralias SMS žinutes ne tik Karolinai G., bet ir šios broliui Andžejui G.

Be to, A. Tomaševičius kaltinamas ir tuo, kad kreipdamasis į Vilniaus apskrities VPK Imuniteto skyriaus pareigūnus melagingai pranešė, jog 5-ojo policijos komisariato vyresnysis tyrėjas Laurynas Abaravičius iš jo esą reikalavo 20 tūkst. litų (5,5 tūkst. eurų) kyšio už tai, kad būtų priimti palankūs sprendimai. O kitas pareigūnas esą iš jo reikalavo 5 tūkst. Lt (1,5 tūkst. Eur) kyšio už palankaus sprendimo priėmimą konflikte su vienu narkomanu.

Policija pusę metų klausėsi pokalbių telefonu

Baudžiamojoje byloje nukentėjusiuoju pripažintas L. Abaravičius sakė, kad dėl melagingo įskundimo apie tariamą kyšininkavimą turėjo didelių problemų, be to, kaip vėliau sužinojo, Imuniteto skyriaus pareigūnai net pusmetį klausėsi jo pokalbių telefonu. Aišku, po 9 mėn. trukusį tyrimą, kuriame tyrėjas buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas, prokuratūra nutraukė, bet apie problemas žinojo kolegos, be to, jam buvo užkirstas kelias policijoje siekti karejros.

L. Abaravičius neslėpė, kad pažinojo A. Tomaševičių, tačiau tik darbo klausimais – dar 2011 m. policijoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl degalų vagystės iš vienos degalinės. Tada A. Tomaševičius užsipylė kuro ir išvažiavo iš degalinės už jį nesusimokėjęs – paaiškėjo, kad draugas jam buvo skolingas pinigų, todėl kartą pasiūlė už skolą prisipilti kuro, žadėdamas už jį apmokėti. Bet neapmokėjo, tik imitavo, kad nuėjo sumokėti į degalinės kasą.

Pasak policininko, A. Tomaševičius visiems girdavosi, kad yra buvęs pareigūnas: „Tai žinojo visi komisariate, nors iš tikrųjų jis niekada nėra dirbęs policijoje“.

L. Abaravičius įtaria, kad tapo A. Tomaševičiaus keršto auka, nes šis esą manė, jog būtent jis atlieka ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų Karoliną G. apipilti sieros rūgštimi, be to, piktinosi, kad esą policijoje yra dangstomi narkotikų prekeiviai.

„Jis buvo atėjęs į komisariatą, pamatė mane ir ėmė šaukti, kad jam keršiju, bet aš jokiam ikiteisminiam tyrimui nevadovavau, tada su juo kitų kolegų akivaizdoje vos 20 sekundžių kalbėjau, o jis po to parašė pareiškimą, kad reikalavau kyšio“, – sakė nukentėjusysis.

Sužinojo, kad vedęs kitą moterį

Gerokai didesnių nemalonumų turėjo buvusi A. Tomaševičiaus mergina – Karolina G. teisme pasakojo, kad su kaltinamuoju susipažino sporto klube sostinės Lazdynų mikrorajone, kur ir gyvena.

„Pradėjome draugauti, kasdien kartu negyvenome, jis dažnai atvažiuodavo į mano namus, bet vėliau paaiškėjo, kad jis turi žmoną, norėjau jį palikti, bet prasidėjo grasinimai, psichologinis ir fizinis smurtas“, –jaudulio neslėpė Karolina G.

Pasak jos, A. Tomaševičius žadėjo išsiskirti su žmona, bet galop susitaikė su žinia, jog turės išsiskirti su Karolina G. Ir iš tiesų, kelias dienas atrodė, kad jie išsiskyrė taikiai. Bet tai tebuvo tik apgaulė: netrukus vyras persigalvojo ir bet kokia kaina siekė susigrąžinti merginą – esą net klaupėsi prieš šią ant kelių.

Karolina G. neslepė, kad tuo metu buvo labai sugniuždyta ir lengvai psichologiškai paveikiama – pabendravusi su A. Tomaševičiumi ji patikėdavo jo žodžiais, nors prieš tai kalbėdama su tėvais ir broliu vos ne prisiekdavo, kad su buvusiu draugu neturės jokių reikalų.

„Tėvai mane atvesdavo į protą, o jis paskui lengvai mane paveikdavo“, – sakė mergina. Ji neslėpė, kad dėl grasinimų policijai parašiusi pareiškimą vėliau ne kartą keitė savo parodymus, išsižadėdavo savo žodžių. Todėl ir jai buvo iškelta baudžiamoji byla.

Bet galop Karolina G. nutarė nesitaikstyti – A. Tomaševičiaus elgesys darėsi vis labiau neprognozuojamas.

Terorizavo net darbe – buvo priversta išeiti

Kai Karolina G. dirbo viename kinietiško maisto restorane, kartą atvažiavęs A. Tomaševičius paėmė atsiliepimų knygą ir joje parašė, kad padavėja esą po darbo pasilieka su klientais, juos nemokamai vaišina brangiais gėrimais, taip pat apgaudinėja klientus – esą vagia pinigus. Taip pat jis pridūrė, kad mergina anksčiau dirbo elektrotechnikos parduotuvėje ir iš čia pavogė beveik tūkstantį eurų.

Su A. Tomaševičiumi tiesiogiai teko susidurti ir restorano savininkui – kartą atvažiavęs jis grasino, „metė pinigus ant stalo ir reikalavo padaryti valgyti“. Savininkas Karoliną G. išgelbėjo nuo nemalonumų – išleido iš restorano pro kitas duris. Bet grįžusi į namus netrukus ji sulaukė A. Tomaševičiaus vizito.

„Buvau tokioje būsenoje, kad net nesikėliau iš lovos, bet tada namuose buvo brolis, jis iškvietė policijos pareigūnus, kai A. Tomaševičius ėmė belsti ir daužyti į duris“, –nukentėjusiosios teigimu, netrukus į namus atvykę policijos pareigūnai jos buvusio sugyventinio taip ir nesugebėjo sulaikyti.

Darbą kiniečių restorane Karolina G. turėjo palikti: „Man netiesiogiai pasakė, kad mes nenorime problemų, o aš keliu problemas – turėjau išeiti iš darbo.“

Įsidarbinusi kitame restorane mergina ir čia neužsibuvo – sužinojęs apie jos dabo vietą A. Tomaševičius ir čia ėmė lankytis.

Grasino padegti ir apipilti sieros rūgštimi

Karolina G. taip pat pasakojo, kad A. Tomaševičius ne kartą grasino padegti jos ir tėvų automobilius.

„Ir buvo sudeginti du automobiliai – ir mano, ir mamos, – teisme pasakojo Karolina G. – Nors policijoje nebuvo įrodyta, kad tai A. Tomaševičius juos padegė, bet žinau, jog tai jo darbas – jis pats man sakė. Ir tai buvo tada, kai po automobilio padegimo su mama nuvažiavome į aikštelę pirkti automobilio – pamatęs mus jis atėjo ir pareiškė, kad mane apipils sieros rūgštimi, o šį automobilį taip pat padegs. Todėl ir garsiai sakau, kad aš ne įtariu, o žinau, jog tai buvo jo darbas.“

Karolina G. taip pat prisiminė, kad buvęs jos draugas nuo pat pažinties pradžios prisistatydavo buvusiu policijos pareigūnu.

„ Jis visą laiką prieidavo prie pareigūnų, pasisveikindavo, o šie stovėdavo nesupratę, kas čia įvyksta, – dabar jau kitaip į praeities įvykius reagavo mergina. – Ir kai dėl grasinimų norėjau kreiptis į policiją, jis man sakydavo, kad nieko nelaimėsiu, mano pareiškimai bus suplėšyti, nes visur dirba jo draugai. Ir dar man drausdavo bendrauti su tėvais, grasino, kad nuo to tik bus blogiau.“

Karolina: jis mane valdė kaip norėjo

Būtent dėl to Karolinos G. tėvai tik pirmadienį teisme sužinojo, kad jau po to, kai mergina kreipėsi pagalbos į policiją, vėliau kurį laiką slapta gyveno su A. Tomaševičiumi.

„Jis valdė mane kaip norėjo, neveltui visus metus vaikščiojau pas pasichologą“, – sakė ji.

Ir čia pat prisipažino, kad labiausiai buvo paveikta, kai buvęs sugyventinis ėmė grasinti jos artimiesiems – brolį žadėjo padaryti neįgaliuoju, nes esą į nugarą įsmeigs peilį, o tėvai praras darbą, bus padegti jų namai, sodo namelis. Be to, jis taip pat aiškino, kad tėvas bus įkalintas 8 metams, nes jo draugai iš policijos jam esą kažką pakiš...

Mergina taip pat prisipažino, kad buvo patyrusi fizinį smurtą – buvęs mylimasis kartą spyrė iš kojos į šonkaulius, o kai buvo nuvežta į ligoninę, esą buvo priversta meluoti, jog pati netyčia susižalojo.

„Jis taip pat mane buvo uždaręs į bagažinę“, – sakė nukentėjusioji.

Baisiausi gyvenimo metai

Kad A. Tomaševičius paliktų ramybėje, Karolina G. prašė ir brolio pagalbos – šis kaip įmanydamas bandė seserį apginti, bet ir pats sulaukė grasinimų.

„Tie metai man buvo patys baisiausi gyvenime“, – neslėpė mergina.

Jeigu teisme pasitvirtins A. Tomaševičiui pateikti kaltinimai, jam grės laisvės atėmimo iki ketverių metų bausmė. Tiesa, kol nenuteistas, vyras laikomas nekaltu, o visi jam pateikti kaltinimai – dar neįrodyti.

Už sistemingą terorizavimą Karolina G., jos brolis ir tėvai kaltinamajam yra pareiškę 50 tūkst. Eur ieškinį dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.