Elena Demenčienė
Šiluvos miestelyje dviračiu važiavusi pensininkė Elena Demenčienė pasakojo pamačiusi priešais atlekiantį automobilį, kuris blaškėsi iš vienos gatvės pusės į kitą. Bandydama išvengti susidūrimo, moteris metėsi ant šaligatvio tikėdamasi, kad čia bus saugiau, tačiau tai nepadėjo apsisaugoti.

Netrukus buvo išsiaiškina, kad moterį partrenkė Šiluvos rajono gyventojas Erikas Kisielius (1991 g.) – jam buvo nustatytas 2,38 promilių girtumas.

Prisimindama avariją, E. Demenčienė pasakojo: „Pamačiau po nosimi, kad raudona, ir viskas. Pabudau laukuose, toks didelis ir melsvas laukas. Išgirdau, kad šaukia: į Kauną, į Kauną. Atsibudau Raseinių ligoninėje, įdėjo mane į greitąją ir išvežė į Kauną“.

Moteris nutarė atleisti E. Kisieliui, nors patyrė daug sužalojimų.

Lūžo dešinė koja, skilo blauzda, išniro kaulas. Šoną labai skaudėjo, ranką dešinę skaudėjo, visą kūną skaudėjo, apsiversti visai negalėjau, gulėjau aukštielnika. Aš jam viską dovanoju, priekaištų nereiškiu. Jis atėjo pas mane, atsiprašė, pamokėjo. Paprašyčiau, tai padėtų. Dabar man nieko nereikia. Nepykstu“, – kalbėjo nukentėjusi moteris.

E. Kisielius teisme tikino labai besigailintis dėl to, kas įvyko, ir buvo nuteistas dvejiems metams lygtinai.

Išgelbėjo nuo kalėjimo

Tačiau atgailos nuoširdumu ir bausmės pagrįstumu verčia abejoti tolesni įvykiai. Paklausta, kaip jaučiasi praėjus beveik dviems metams po avarijos, šiluviškė sakė, jog jėgas jau atgavo, tačiau fizinė būklė nebėra tokia, kokia buvo iki nelaimės.

„Mane sužalojo 2012 metų spalio mėnesį. Visą žiemą vaikščiojau su lazda. Dabar jau galiu važiuoti ir dviračiu, tačiau būklė nebe ta – nuolat skauda nugarą, juosmenį“, – sakė moteris.

Paklausta, ar nesigaili, kad atleido ją sužalojusiam E. Kisieliui, ji sakė nenorėjusi, kad jaunas vyras pakliūtų į kalėjimą, nes už grotų, jos nuomone, žmonės tampa dar blogesni.

Pažado netesėjo

E. Demenčienė parodė ranka rašytą raštelį, kuriame E. Kisielius pasižada per metus jai sumokėti 10 tūkst. litų.
Erikas Kisielius

„Tris tūkstančius sumokėjo. Numatytas laikas jau praėjo, o likusios sumos taip ir nesulaukiau“, – pasiguodė moteris. Paklausta, ar planuoja pinigus išsireikalauti teismo keliu, šiluviškė sakė dar neapsisprendusi.

Katauskiuose (Šiluvos seniūnija) gyventi E. Kisieliaus mama žurnalistui teigė, kad sumokėti likusios sumos nepajėgia dėl to, kad sūnus niekaip negali rasti darbo.

„Firma, kur jis dirbo anksčiau, bankrutavo. Kai ras darbą, tikiuosi, likusieji pinigai bus atiduoti. Mes tos skolos tikrai neužmiršome“, – patikino moteris.

"Paslydo" ant žirnių

Nuo E. Kisieliaus yra nukentėjęs vietos ūkininkas Sigitas Saročka. Tai atsitiko praėjusį rupgpjūtį, nuėmus žirnių derlių. Vieną vakarą E. Kisielius su draugu A. K. sugalvojo atsigaivinti alučiu. Išlenkė 10 litrų alaus. Toks kiekis svaigalų ne vieną užmigdytų, tačiau smarkuolius tai paveikė priešingai. Jie sėdo į automobilį ir ėmė važinėti po Katauskius. Ties sandėliu pastebėjo traktorių su priekaba, kuri buvo uždengta brezentu. Po brezentu – kelios tonos žirnių.

Netrukus vyrai prie sandėlio grįžo persėdę į juodą "Renault" mikroautobusiuką, atsivežė du tuščius kibirus, ėmė jais semti žirnius ir pilti į mašiną.

Neįtikėtini pėdsakai

Svetimo derliaus prikrautas "Renault" pajudėjo Raseinių link ir čia sustojo prie V. A. sodybos. Atskleidus vagystę, sodybos šeimininkas tyrėjams tvirtino, kad jam paskambino E. Kisielius ir siūlė pirkti žirnių, bet jis atsisakęs. Vis dėlto E. Kisielius atvyko prie jo namo ir paprašė leidimo trumpam palikti automobilį, o pats kažkur pasišalino.

Netrukus atvyko ir policija. Surasti nusikaltėlių automobilį su žirniais nebuvo sunku: paaiškėjo, jog visas kelias iš Katauskių iki V. A. sodybos buvo nuklotas žirniais. Manoma, jog dešimties kilometrų kelio ruože "Renault" išbarstė apie pusantros tonos žirnių.

Policijos pareigūnams yra tekę sekti įvairiais pėdsakais, bet sėlinti pagal žirnius dar nebuvo pasitaikę.

Raseinių rajono apylinkės teismo sprendimu E. Kisielius buvo įpareigotas padengti ūkininkui padarytą žalą – 3 tūkst. litų.

Nesiliovė lėbavęs

Girtuokliauti kartu su Katauskių smarkuoliais – labai pavojinga. Tuo įsitikino Kelmės rajone gyvenantis krašto apsaugos sistemos darbuotojas K. G. Nedažnai, bet stipriai palėbauti linkęs vyras iš pradžių degtine svaiginosi Kelmėje. Kompanijai išsivaikščiojus, ėmė ieškoti rimtesnių sugėrovų – paskambino Katauskiuose gyvenančiam E. Kisieliaus pažįstamam V. L. ir paprašė paslaugos – atvažiuoti pas jį į Kelmę, nuvežti į Katauskius ir čia pratęsti nerūpestingą lėbavimą.

Vėlesnius įvykius matęs liudytojas pasakojo, kad K. G. į Katauskius atsivežė degtinės, labai daug šnekėjo ir buvo ištroškęs alkoholio. Anot liudytojo, kai degtinė baigėsi, vietos parduotuvėje pirko alaus, užkandos ir lėbavo toliau, nors jau sunkiai laikėsi ant kojų.

Kriminalinį pobūdį ši istorija įgavo tada, kai K. G. piniginėje nebeliko pinigų ir buvo sugalvota pasiimti jų iš Raseiniuose esančio „Swedbank“ bankomato, mat visiškai apdujęs K. G. kompanijai pranešė, kad kortelėje yra pakankamai pinigų girtai beprotybei tęsti. Ir, kaip netrukus paaiškėjo, jis nemelavo.

Iškalbingos nuotraukos

Papildyti išsekusių finansinių resursų į Raseinius išvyko K. G. (kaltinamieji tvirtino, jog jis ir vairavo) bei V. L. ir E. Kisielius. Kaip jiems sekėsi, galima suprasti pažiūrėjus prie bankomato padarytų nuotraukų pluoštą, kur užfiksuotas E. Kisieliaus veidas.

Pirmose nuotraukose veido išraiška akivaizdžiai liudija, kad vaikinas yra nusivylęs, nepatenkintas, suirzęs. Tačiau po kurio laiko išraiška keičiasi: veidas ima spinduliuoti entuziazmu ir pasitenkinimu. Šias nuotaikų kaitas neblogai paaiškina teisme duoti parodymai.

Paaiškėjo, kad atvykus į Dominikonų gatvėje esantį „Swedbank“ skyrių, K. G. E. Kisieliui ir V. L. padavė „VISA Electron“ kortelę ir pasakė jos kodą. Tačiau kompanionai netrukus grįžo žiauriai nusivylę ir paaiškino, kad kodas neteisingas. Pasak įtariamųjų, tada K. G. ištraukė kortelę „Auksinė VISA“ ir pasakė jos kodą, kuris, kaip netrukus paaiškėjo, pasirodė visiškai teisingas.

Ir vėl prisigėrė

Kaltinamieji teisme teigė, kad iš kortelės „Auksinė VISA“ paėmė visus pinigus – 1 950 litų – ir neva atidavė juos K. G. E. Kisielius pasakojo, kad po sėkmingos finansinės operacijos vyrai nusipirko didelį kiekį degtinės bei užkandos ir nuvažiavo toliau lėbauti į kažkokios darbovietės poilsio kambarį.

Po to E. Kisielius teigė praradęs sąmonę. Atsibudęs, pasak jo, pamatė, kad V. L. miega ant sofos. Kiek paieškojęs surado ir K. G. – pastarasis kietai įmigęs ilsėjosi prie automobilio vairo. Kaltinamųjų tvirtinimu, tai jam nesutrukdė parvairuoti į Kelmę.

Šią versiją tik iš dalies patvirtino K. G. anyta. Moteris pasakojo, kad tą dieną prie jos langų sustojo automobilis, ir du vyrai, laikydami už pažastų, atvilko į kambarį žentą. Pasakę, kad piniginė yra vietoje ir kad viskas klostėsi kuo puikiausiai, vyrai išvažiavo. Patikrinusi be sąmonės gulinčio žento piniginę, anyta joje pinigų nerado, tačiau pasiguodė, kad galbūt jie visi yra banko kortelėje.

Tačiau ši optimistinė versija nepasitvirtino, kai K. G. po keleto dienų patikrino savo sąskaitą. Paaiškėjo, kad joje nėra nė lito. Atmintį lėbavimo dieną visiškai praradęs vyras galėjo tik spėlioti, kaip tai atsitiko. Įtarimų jam sukėlė tai, kad lapelį su „auksinės“ kortelės PIN kodu rado įdėtą į piniginės skyrelį, kuriame jo niekada nelaikė.

Pasigedęs beveik 2 tūkst. litų, K. G. paskambino į Katauskius ir prašė grąžinti pinigus. Tačiau buvę kompanionai neturėjo nei galimybių, nei didelio noro įgyvendinti šio pageidavimo. Beliko kreiptis į policiją. Peržiūrėjus „Swedbank“ Raseinių skyriuje darytas nuotraukas paaiškėjo, kas ir kaip ištuštino K. G. sąskaitą.

Už šį nusikaltimą teisiamiesiems buvo paskirti dveji metai laisvės atėmimo lygtinai, taip pat skirtas įpareigojimas padengti padarytą žalą – 2 tūkst. litų.

„Jautrūs“ žmonės

Nors chuliganai visiškai nevertina kitų žmonių orumo, tačiau patys yra gana jautrūs žmonės, turintys netgi savotiškai suvoktą orumo jausmą. Ypač jie skaudžiai reaguoja į lengvųjų automobilių garso signalus, kuriuos kažkodėl vertina kaip baisiausią pažeminimą. Tuo įsitikino Katauskiuose gyvenantis V. K.

Praėjusių metų pavasarį Koplyčios gatve jis kartu su tėvu automobiliu važiavo į Katauskiuose esančią parduotuvę. Priešais pamatė būrį jaunuolių, žingsniuojančių kelio viduriu. Vienas nešėsi maždaug metro ilgio lentą (kaip paaiškėjo vėliau, ji turėjo atstoti stalą gėrimams, kurių ėjo pirkti į parduotuvę).

Papypinus, jaunuoliai šiek tiek prasiskyrė, tačiau pažeistas orumas padarė savo: į lėtai pravažiuojantį automobilį pasipylė smūgiai kojomis ir rankomis. Bet tai buvo tik pradžia. Vyrai vėl susitiko prie parduotuvės „Aibė“. Čia V. K. buvo sumuštas: nuo smūgio jis suklupo, po to pasipylė spyriai.

„Jautrių“ jaunuolių kompanijoje buvo ir E. Kisielius, tačiau šioje istorijoje jis elgėsi gana santūriai. Nubaustas buvo jo draugas Š. Malinauskas (1991 g.) – teismas jam skyrė 6 mėnesius viešųjų darbų.