Prokuratūra informuoja, kad Apeliacinio teismo sprendimu, Anglijoje gyvenantis M. D. pripažintas kaltu dėl prekybos žmonėmis organizuotoje grupėje.

Alytuje gyvenamąją vietą deklaravęs, tačiau Didžiojoje Britanijoje gyvenantis M. D. Panevėžio apygardos teisme buvo teisiamas pernai.

Kartu su juo į teisiamųjų suolą sėdo vilnietės, 32 metų J. L. ir 26 metų I. R. bei 35 metų elektrėniškis P. B.

Jie buvo kaltinami prekyba žmonėmis organizuotoje grupėje, o abi moterys – dar ir turto prievartavimu bei neteisėtu vienos nukentėjusios moters asmens dokumento panaudojimu.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad 2011 metų pradžioje J. L. ir I. R. įkalbėjo dvi pažįstamas moteris vykti dirbti į Daniją. Joms buvo žadamas gerai apmokamas konsumatorių darbas bare.

Tačiau nuskridus į Daniją, jas pasitikę P. B. ir M. D. iš abiejų merginų atėmė pasus, o jos pačios buvo uždarytos išnuomotame name ir verčiamos užsiiminėti prostitucija.

Prieš jas buvo vartojamas psichologinis smurtas, gąsdinama, kad bus išvežtos albanams, jei atsisakys dirbti prostitutėmis. Nukentėjusioms po kelių dienų pavyko pasprukti ir grįžti į Lietuvą.

Netrukus merginos sulaukė jų išvežimą į Daniją organizavusių vilniečių grasinimų. J. L. ir I. R. joms skambino, lankėsi namuose ir reikalavo sumokėti kelis tūkstančius eurų už tariamai patirtas išlaidas dėl jų kelionės ir apgyvendinimo. Kadangi nukentėjusiosios tiek pinigų neturėjo, atvykėlės ragino surasti dvi merginas, kurios galėtų dirbti viešnamyje vietoj jų. Negana to, vilnietės reikalavo surašyti skolos raštelį, o kol viena nukentėjusiųjų tai padarys arba sumokės pinigus, paėmė jos tapatybės kortelę.

Vėliau šis dokumentas buvo panaudotas į Daniją išvežant kitas dvi šioje byloje nukentėjusiomis pripažintas lietuvaites, nes viena jų buvo nepilnametė. Pastarosios dvi merginos taip pat buvo apgautos – joms žadamas geras uždarbis, tačiau ir jos buvo uždarytos nuomojamame name bei verčiamos dirbti prostitutėmis, gaudamos tik trečdalį uždirbamų pinigų.

Pirmos instancijos teismas kaltais dėl prekybos žmonėmis bei kitų jiems inkriminuotų nusikaltimų pripažino abi vilnietes bei elektrėniškį P. B. Tuo tarpu M. D. buvo išteisintas neįrodžius, kad jis dalyvavo darant šią nusikalstamą veiką.
Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros skundą, M. D. pripažino kaltu dėl prekybos žmonėmis. Teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmos instancijos teismas nepagrįstai pripažino nepatikimais nukentėjusiųjų parodymus dėl šio vyriškio dalyvavimo nusikalstamoje veikoje.

Skirtingai nei žemesnės instancijos teismas, Apeliacinis teismas nepatikėjo ir kitais M. D. alibi patvirtinančiais duomenimis. Pavyzdžiui, įrodinėdamas, kad jam inkriminuojamo nusikaltimo metu jis nebuvo Danijoje, vyriškis pateikė banko sąskaitos išrašus, kad tuo metu jo banko mokėjimo kortele buvo atsiskaitoma Anglijoje. Tačiau Apeliacinio teismo teisėjai nutarė, kad tai neįrodo, jog kortele atsiskaitinėjo pats teisiamasis, o ne kažkas iš jo šeimos narių.

Lietuvos apeliacinis teismas pripažino M. D. kaltu dėl prekybos žmonėmis organizuotoje grupėje ir skyrė jam 6,5 metų laisvės atėmimo bausmę.

Likusiems teisiamiesiems bausmės kiek sušvelnintos: abiem moterims skirtos 5,5 metų, o P. B. – 6,5 metų laisvės atėmimo bausmės. Teismas nusprendė pašalinti atsakomybę sunkinančią aplinkybę, kad nusikalstamas veikas nuteistieji padarė iš savanaudiškų paskatų. Be to, buvo atsižvelgta, kad abi nuteistosios charakterizuojamos teigiamai, augina mažamečius vaikus.