Ketvirtadienį po vidurnakčio Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės Plaškių užkardos pasieniečiai ir Specialiosios paskirties būrio pareigūnai pasienyje su Rusija, ties Šilutės rajono Šilininkų kaimu, užklupo grupelę asmenų. Jie į mikroautobusą „Volkswagen Caravelle“ krovė dėžes su cigaretėmis. Manoma, kad neteisėtas krovinys į Lietuvą buvo atplukdytas iš Rusijos.

Įvykio vietoje VSAT pareigūnai sulaikė tris kontrabandinių rūkalų krovikus – du 22-ejų metų ir vieną 21-erių metų vyrus. Visi jie – Tauragės gyventojai.

Mikroautobuso vairuotojas ėmė sprukti: jis ignoravo pasieniečių reikalavimą sustoti, padidino greitį ir nuvažiavo Leitgirių kaimo link. Transporto priemonei nestojant pareigūnai panaudojo tarnybinius ginklus.

Iš pusautomačių šautuvų „Benelli“ į mikroautobusą buvo paleistos 5 guminės kulkos. Tai bėglio nesustabdė, tad tolėliau buvę VSAT pareigūnai ant kelio patiesė priverstinio stabdymo dygliuotą juostą, vadinamąjį „ežį“. Nemažindamas greičio mikroautobusas ją pravažiavo ir pradurtomis padangomis nulėkė toliau.

Jį nusiviję pasieniečiai netrukus keturiais ratais varomą autobusą aptiko už kilometro įvažiavusį į gilų melioracijos griovį. Jo priekinė dalis buvo apsemta vandens.

Paaiškėjo, kad mikroautobuso salonas buvo prigrūstas kontrabandinių cigarečių. Iš viso pasieniečiai aptiko net 61 dėžę cigarečių „Jing Ling“. Visi 30 tūkstančių 500 pakelių buvo paženklinti rusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais.

Tęsdami operaciją Šilutės rajono kelyje Galzdonai – Usėnai pasieniečiai netrukus sulaikė lengvąjį automobilį „Subaru Legacy“, vairuojamą 23-ejų metų Tauragės gyventojo. Įtariama, kad šis automobilis vyko paimti kontrabandines cigaretes krovusių asmenų.

Mikroautobusas ir neteisėtai atgabenti rūkalai laikinai saugomi VSAT Pagėgių rinktinėje. Šio padalinio pareigūnai dėl kontrabandos pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Keturis sulaikytus tauragiškius Pagėgių pasieniečiai dviem paroms uždarė į areštinę.