Liepos paskutinįjį savaitgalį Lazdijų rajono policijos komisariate buvo gautas vietos seniūnijos atstovų pranešimas apie tai, kad nežinomi asmenys nuniokojo 1831-ų metų vienos iš sukilimo Lietuvoje dalyvių, sukilėlių kapitonės Emilijos Pliaterytės paminklą, stovintį centrinėje miestelio aikštėje.

Nuo statulos buvo nulaužta kardą laikanti ranka. Piktavaliai sugebėjo nudaužti betoninę ranką su visa armatūra.

Tuoj po įvykio pasirodė informacija ir apie Lenkijos Respublikos nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus Lietuvoje Jaroslavo Czubinskio vizitą tame pačiame Kapčiamiestyje.

Nors apie susitikimą buvo paskelbta Lazdijų rajono savivaldybės internetinėje svetainėje, oficialiai šis vizitas įvardintas neoficialiu. Žurnalistai išsiaiškino, kad abu šie įvykiai – susiję.

Nors viešai teigta, esą Lenkijos diplomatas Lazdijų rajone domėjosi lankytinais turizmo objektais, susijusiais su E. Pliaterytės asmenybe, iš tiesų, redakcijos šaltinių Lietuvos diplomatiniame korpuse teigimu, ponas J. Czubinski išreiškė nerimą dėl paminklo išniekinimo ir net aiškinosi, ar tai negali būti susiję su vandalizmu ar nesantaikos kurstymu tarp dviejų valstybių.

Oficialiai tai nekomentuojama. Su ambasadoriumi susitikęs Lazdijų rajono savivaldybės meras viešai teigė, esą vizito metu „pasidžiaugta, jog mūsų kaimynams taip pat svarbi bendra istorinė atmintis bei bendri tautų didvyriai“.

Laikinai einanti Lazdijų rajono policijos komisariato viršininkės pareigas, komisariato kriminalinės policijos skyriaus viršininkė Skirmantė Bartkuvienė teigė, kad dėl turto sunaikinimo Kapčiamiestyje yra pradėtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje.

Įtariamųjų šiame tyrime kol kas nėra nustatyta.
Motyvuodama tuo, kad nenorima pakenkti tyrimo eigai, S. Bartkuvienė daugiau aplinkybių apie statulos Kapčiamiestyje išniekinimą neatskleidė.

Policijos atstovė neslėpė, kad daug tikimasi iš vaizdo medžiagos, kuri buvo perduota ekspertams. Aikštė Kapčiamiestyje, kurioje stovi paminklas E. Pliaterytei, yra filmuojama.

Vietos gyventojai žurnalistei teigė, esą vaizdo kamerose užfiksuota, kaip prie paminklo privažiuoja automobilis, iš kurio išlipę asmenys benzininiu pjūklu nupjauna statulos dalį. Policija to nei patvirtino, nei paneigė.

Pareigūnai prašo atsiliepti ką nors žinančius ar mačiusius šį įvykį, skambinant trumpuoju pagalbos numeriu 112 arba Lazdijų rajono policijos komisariato viršininkės pareigas einančiai S. Bartkuvienei tel. 8 318 50311.

Daug metų Kapčiamiesčio miestelio centre stovintis paminklas E. Pliaterytei nuo piktavalių nukentėjo antrą kartą.

Prieš kelerius metus paminklas buvo nuniokotas tokiu pačiu būdu. Tuomet statulą atstatė pats paminklo autorius skulptorius Antanas Ambrulevičius. Tąsyk jis iš naujo padarė ranką su kardu.
Nusikaltimo vykdytojai tuomet nebuvo surasti. Šiuo metu paminklo autorius yra miręs.

Emilija Pliaterytė buvo viena žymiausių 1831 m. sukilimo Lietuvoje dalyvių, sukilėlių karinių pajėgų kapitonė.
Dėl savo narsumo, patriotizmo, drąsumo, ryžto bei meilės gimtajam kraštui, ji taip pat nacionaline didvyre laikoma ir Lenkijoje bei Baltarusijoje.

Lazdijų rajono savivaldybė šiai didvyrei atminti yra pastačiusi du postamentus - vieną centrinėje Kapčiamiesčio miestelio aikštėje, kitą – Vainežerio kaime, Kapčiamiesčio seniūnijoje.

Emilijos Pliaterytės vardu Lazdijų rajone pavadinta ir Kapčiamiesčio pagrindinė mokykla bei jos patalpose veikiantis muziejus.