Dėl apgaulės studentai kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus, iš karto buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vilniaus apskrities VPK pareigūnai netrukus išsiaiškino, kad savo paslaugas studentų mėgstamame interneto portale reklamavo klaipėdietis Egidijus Eidukas – dėl apgaulės nukentėjusieji kreipėsi į pareigūnus, prašydami sugrąžinti už mokslo darbus sumokėtus pinigus.

Tiesa, E. Eiduką surasti teisėsaugininkams nebuvo taip paprasta – prieš pareiškiant įtarimus dėl galimo sukčiavimo vyras paspruko į Didžiąją Britaniją ir apsigyveno Londono priemiestyje.

E. Eiduko pareigūnai nesėkmingai ieškojo 3 metus, dėl to net buvo išduotas Europos arešto orderis. Antradienį iš Londono į Rygą parskridęs „studentų pagalbininkas“ buvo sulaikytas oro uoste, tačiau netrukus buvo paleistas – Latvijos pareigūnams pažadėjo, jog sugrįžęs į Vilnių iš karto prisistatys pas ikiteisminį tyrimą atliekančią tyrėją.

Toks Latvijos pareigūnų elgesys nustebino jų kolegas Lietuvoje – E. Eidukui buvo sudaryta galimybė ir toliau slapstytis. Tiesa, vis dėlto jis autobusu atvažiavo į Vilnių ir nuėjo į policijos komisariatą.

Ketvirtadienį įtariamąjį pareigūnai pristatė į Vilniaus miesto apylinkės teismą, ikiteisminio tyrimo teisėjo prašydami E. Eidukui skirti griežčiausią kardomąją priemonę, nes įtariamasis gali vėl pasislėpti nuo pareigūnų.

„Mums svarbiausia apginti nukentėjusiųjų interesus“, – sakė prokuroras Tomas Uldukis.

Tuo metu E. Eidukui atstovavęs advokatas Mindaugas Kazlauskas įsitikinęs, kad nėra pagrindo įtariamąjį suimti – esą jis tikrai nesislėps, nes jeigu būtų norėjęs, į Vilnių iš Rygos taip ir nebūtų sugrįžęs.

E. Eidukui tyrėjai pareiškė įtarimus dėl sukčiavimo, neteisėto vertimo ūkine veikla bei nusikalstamu būdu gautų pinigų legalizavimo (pinigų plovimo).

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas E. Eidukas pripažino jam pareikštus įtarimus ir viliasi, kad sugebės nukentėjusiesiems atlyginti žalą.

Pareigūnams jis pasakojo, kad neturėjo pinigų sumokėti bankui už gautą būsto kreditą, todėl sumanė planą, kaip pasipelnyti iš naivių studentų – internete pasiskelbė, jog rašo mokslo darbus. Toks skelbimas sudomino daugelį studentų – jie sutikdavo sumokėti 200-700 Lt avansus už kursinius darbus.

Tyrimo duomenimis, pinigus už mokslo darbą studentai pervesdavo į E. Eiduko nurodytas sąskaitas įvairių asmenų vardu, nes jo paties sąskaita jau buvo areštuota.

Nesulaukę žadėtų mokslų darbų, studentai kreiptis į policiją – mažiausiai 27 nukentėjusieji iš visos Lietuvos pripažino, kad ketino už pinigus įsigyti mokslo darbą.