Spaudoje ši byla buvo vadinama viena skandalingiausių ir šiurpiausių pastarųjų metų bylų. Žiauriai sumušta Vilma Dadurkaitė, be gyvybės ženklų, aptikta 2002 m. vasario 12-osios naktį prie V.Krėvės prospekto 26-ojo penkiaaukščio.

Praėjo beveik 20 metų po merginos nužudymo, kol prieš 2 metus, užmiršta ir niekam nebeįdomi byla, buvo atversta Lietuvos kriminalinės policijos biuro (toliau - LKPB) pareigūnų. Aiškindamiesi „Kamuolių“ ginkluoto nusikalstamo susivienijimo padarytus labai sunkius nusikaltimus LKPB pareigūnai ėmėsi aiškintis seniai visuomenėje užmirštų nusikaltimų, kuriuos galimai įvykdė šio nusikalstamo susivienijimo nariai ir lyderiai, tačiau iki šiol, dėl „niekam nežinomų priežasčių“, tikrieji faktai liko neatskleisti, o nusikaltimus įvykdę asmenys - nenubausti.

Po 2 metų kruopštaus darbo, be galo daug slaptų veiksmų, koordinuojant juos su užsienio partneriais, buvo surinkti duomenys apie žiaurų nusikaltimą galimai įvykdžiusio „Kamuolių“ nusikalstamo susivienijimo nario Jono Snieškos buvimo vietą. Pastarasis yra ieškomas Lietuvos policijos nuo 2002 metų už merginos išžaginimą ir itin žiaurų nužudymą kankinat. J.Snieška buvo aktyvus „Kamuolių“ ginkluoto nusikalstamo susivienijimo narys, siejamas ir palaikęs ryšius su dabar teisiamais „Kamuolių“ nusikalstamo susivienijimo nariais bei lyderiais.

LKPB pareigūnų ir policijos atašė JK Lino Pernavo bei JK pareigūnų bendrų veiksmų dėka 2021-08-17 buvo įvykdyta slapta operacija JK, kurios metu buvo sulaikytas Jonas Snieška, kuris beveik 20 metų, naudodamasis svetimais asmens dokumentais, sukūręs šeimą, gyveno ir slapstėsi JK.

Policija teigė, kad ypatinga padėka skiriama JK pareigūnams už glaudų bendradarbiavimą, visišką abipusį pasitikėjimą, kantrybę, kruopštumą bei neįkainojamą indėlį tiriant šį žiaurų nusikaltimą. Tai dar kartą įrodė, kad Lietuvos policija turi gerą vardą ir užsienio partneriai mumis visiškai pasitiki, mes esame lygiaverčiai partneriai.

Šio nusikaltimo tyrimas yra LKPB pareigūnų kito tyrimo seka, kai siekiant nustatyti ir sulaikyti asmenis, padariusius nusikaltimus, LKPB pareigūnai sėkmingai atliko didelės apimties kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminį tyrimą dėl itin pavojingo, gerai organizuoto Kauno mieste veikusio „Kamuolių“ ginkluoto nusikalstamo susivienijimo narių įvykdytų nusikaltimų. Įtarimai dėl dalyvavimo ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje ir kitų sunkių ir labai sunkių nusikaltimų padarymo yra pareikšti beveik šimtui asmenų, virš dešimt asmenų yra paskelbtos paieškos ir išduoti Europos arešto orderiai.

Sudėtingo ir ilgalaikio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, kad Kauno mieste susiformavo ir ilgą laiką veikė gerai organizuotas ginkluotas nusikalstamas susivienijimas. Įtariama, kad 1999-2018 m. laikotarpiu nusikalstamo susivienijimo organizatoriai, vadovai ir dalyviai padarė daugybę labai sunkių ir sunkių nusikaltimų: lyderiai organizavo ginkluotą nusikalstamą susivienijimą ir jam vadovavo, įvykdė nužudymus bei sunkius sveikatos sutrikdymus, organizavo neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiu, organizavo narkotinių ir psichotropinių medžiagų bei šaunamųjų ginklų ir šaudmenų kontrabandą, legalizavo nusikalstamu būdu gautą turtą, organizavo dokumentų klastojimą, dėl savanaudiškų bei chuliganiškų paskatų organizavo didelės vertės svetimo turto sunaikinimus visuotinai pavojingu būdu, viešosios tvarkos pažeidimus ir kitus nusikaltimus numatytus Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 129 str. 2 d. 8 p.; 135 str. 2 d. 7 p., 9 p., 199 str. 4 d.; 138 str. 2 d. 6 p., 9 p.; 249 str. 2 ir 3 d.; 253 str. 2 d.; 260 str. 3 d. ir 199 str. 4 d.; 300 str. 2 d.; 187 str. 2 d. ir 284 str.; 216 str. 1 d.

Per beveik du metus, esant policijos atašė Jungtinėje Karalystėje, į Lietuvą parvežtas jau ne vienas labai pavojingas nusikaltėlis, kurie mano radę ten saugumą ir prieglobstį. Glaudaus tarptautinio bendradarbiavimo dėka tarp LT ir JK, koordinuojant atašė, net 20 metų besislapstantys pavojingų grupuočių nariai yra surandami ir sulaikomi.

Kad ir po 20 metų, tačiau teisingumas turi būti įvykdytas.
Kiekvienas tokius ir panašius nusikaltimus darantis asmuo turi žinoti, kad anksčiau ar vėliau jis atsakomybės neišvengs ir turės stoti prieš teismą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)