Kovo 16 d. 17.30 val. VSAT Šiaulių rinktinės operatyvininkai kelyje Seda–Mažeikiai, ties Šerkšnėnų kaimu, apie 10 kilometrų nuo Mažeikių, patikrinimui sustabdė krovininį mikroautobusą “Renault Master”.

Turėta informacijos, kad šiuo automobiliu gali būti gabenamas neteisėtas krovinys.

Mikroautobuso vairuotojas iš karto pakluso aiškiai išreikštiems pareigūnų reikalavimams sustoti ir nesipriešino. Netrukus paaiškėjo, kad pasieniečių žvalgybos surinkta informacija pasitvirtino – automobilio salonas buvo kimšte prikimštas dėžių su cigaretėmis. Pasieniečiai iš viso rado 47 tūkstančius 800 pakelių rusiškų cigarečių “Byron”, “Saint George”, “Saint George Lights” ir “Prima”. Visos rūkalų pakuotės buvo paženklintos rusiško pavyzdžio akcizo ženklais.

Paaiškėjo, kad automobilį vairavo 29 metų Mažeikių gyventojas.

Pirminiais duomenimis, kontrabandinius rūkalus mažeikiškis įsigijo pasienio su Rusija gyvenvietėse, o pats per valstybės sieną nevyko. Manoma, kad cigarečių krovinys gabentas į Mažeikius, kur vėliau būtų realizuotas mieste ir aplinkiniuose rajonuose.

Po apklausos mažeikiškis paleistas. Dėl neteisėto akcizu apmokestinamų prekių gabenimo VSAT Šiaulių rinktinės pasieniečiai pradėjo administracinę teiseną. Kontrabandinis krovinys ir mikroautobusas saugomi Mažeikių užkardoje.