1998-siais pasienio pareigūnai iš kontrabandininkų konfiskavo 1 milijoną 657 tūkstančius, o pernai - 1 milijoną 582 tūkstančius pakelių, pranešė VSAT.

Sekmadienį VSAT pareigūnai sulaikė 12 tūkst. pakelių neteisėtai iš Rusijos Kaliningrado srities gabentų cigarečių.

Tądien Jurbarko rajono Viešvilės kaimo ribose, ant Nemuno kranto VSAT Pagėgių rinktinės Viešvilės užkardos pasieniečiai užklupo cigarečių kontrabandininkus.

Iš prie Lietuvos pakrantės priplaukusios valties su vyrai į privažiavusį mikroautobusą "Peugeot" krovė dėžes. Išvydę pasieniečius, kontrabandininkai bandė sprukti, nepakluso pasieniečių reikalavimui sustoti, todėl vienas pareigūnas iš tarnybinio pistoleto iššovė į orą du įspėjamuosius šūvius.

Įvykio vietoje ir šalia jos buvo sulaikyti 52-ejų metų Rusijos pilietis ir 24-erių metų lietuvis. Du pažeidėjai spėjo motorine valtimi nuplaukti Rusijos kranto link. Apie juos Viešvilės pasieniečiai pranešė šios šalies pareigūnams.

Mikroautobuse pasieniečiai aptiko 17 dėžių rusiškų cigarečių "North Star", ant Nemuno upės kranto - dar 6 dėžes tokių pat rūkalų ir vieną dėžę cigarečių "Saint George", iš viso - 12 tūkstančių pakelių cigarečių su Rusijos banderolėmis.

Dėl šio įvykio Pagėgių rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Dėl kainų skirtumo Lietuvoje ir Rusijoje bei Baltarusijoje neteisėtai į Lietuvą gabenamos cigaretės šiemet yra pati populiariausia kontrabandinė prekė.

Prie sienos su Rusija šiemet pasieniečiai sulaikė 2 milijonus 200 tūkstančių pakelių, o pasienyje su Baltarusija - daugiau nei 517 tūkstančių, prie sienos su Latvija - daugiau nei 284 tūkstančius pakelių cigarečių.

Pasieniečiai prognozuoja, kad bandymų kontrabanda gabenti cigaretes ateityje daugės. Manoma, kad rūkalų kainų skirtumas Lietuvoje ir Rusijoje bei Baltarusijoje, kuris jau dabar yra beveik trigubas, ateityje dar labiau išaugs, o tai, VSAT analitikų manymu, yra pagrindinis veiksnys, skatinsiantis dar didesnę cigarečių kontrabandą.

Beveik kasdien VSAT pareigūnai pasienyje su Rusija sulaiko tūkstantinius cigarečių pakelių krovinius, neretai stabdant įžūlius organizuotomis grupėmis dirbančius kontrabandininkus pareigūnams tenka panaudoti ginklus, specialiąsias priemones, kovinius veiksmus. Siekdami išvengti atsakomybės kontrabandininkai nevengia ir taranuoti pasieniečių automobilius, pasitaikė atvejų, kai jie bandydavo savo transportu tiesiog partrenkti pareigūnus.

Tačiau tikimasi, kad pasienio ruožo su Rusija apsauga dar labiau sustiprės, nes šios sienos apsaugos infrastruktūros kūrimui, techninių priemonių įsigijimui pradedamos naudoti ir Europos Sąjungos fondų lėšos.

Pasieniečių operatyvininkų duomenimis, vien Tauragės apskrityje, prie sienos su Rusija dabar veikia kelios stambios ir keliasdešimt smulkesnių kontrabandininkų grupuočių. Turima duomenų, kad pastaruoju metu tarp jų atsirado ir tokių, kurios reketuoja kitas grupes. Pasitaikė atvejų, kai įtakingesnės grupės tiesiog atimdavo mažesniųjų iš Rusijos kontrabanda atgabentus cigarečių krovinius.

Cigarečių kontrabandininkų veikla kruopščiai organizuota: praeiviais ir žvejais apsimetę asmenys stebi pasieniečių užkardas, "budi" sankryžose pasienio ruože, seka VSAT patrulių visureigius bei praneša apie jų judėjimą bendrininkams, žvalgo apylinkes.

Didžioji dauguma tokių parankinių - nepilnamečiai. Jie dažniausiai samdomi ir iš Rusijos gabenamų cigarečių nešikais. Į nusikalstamą veiklą nepilnamečius įtraukiantys kontrabandos organizatoriai naudojasi tuo, kad jie lengvai sugundomi greitu uždarbiu bei tuo, kad pasieniečiams sulaikius 16-kos neturintį paauglį su cigarečių kontrabanda, jo bausti pagal galiojančius teisės aktus pareigūnai negali.

Tuo tarpu patys kontrabandos organizatoriai iš anksto pasirūpina savo alibi.

Už iš neteisėto cigarečių gabenimo gautas pajamas kontrabandininkai įsigyja greitų ir galingų automobilių, modernių ryšio priemonių, samdo daugiau talkininkų, bando papirkti pareigūnus. Net ir netekę pareigūnų sulaikomų cigarečių, kontrabandininkai dažniausiai bet kokiomis priemonėmis bando toliau tęsti savo veiklą, kuri jiems paprastai yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis.

VSAT Pagėgių rinktinės operatyvininkų duomenimis, dabar vietiniams kontrabandininkai ruošiasi cigarečių gabenimui žiemą - tam šiuo metu yra rengiami jų turimi keturačiai bei sniego motociklai, gaminamos specialios plačios metalo rogės cigarečių dėžėms tempti ir pan.

Šiemet Pagėgių pasieniečiai jau sulaikė 10 "ichtiandrais" vadinamų rusų kontrabandininkų, Nemunu, kurio viduriu eina Lietuvos ir Rusijos siena, plukdžiusių tarpusavyje suraišiotų cigarečių dėžių virtines.

Tokie hidrokostiumus dėvintys ir plaukmenis avintys kontrabandininkai paprastai plukdo apie 20 dėžių po 500 pakelių cigarečių, būna puikaus fizinio pasirengimo, sulaikomi dažniausiai priešinasi. Turimais duomenimis, už sėkmingą reisą plukdant cigaretes į Lietuvą plaukikai, kurie dažniausiai yra Sovetsko gyventojai, gauna maždaug 30 - 50 litų.

VSAT pastebėjimais, pasienio ruože su Baltarusija, kurio didžioji dalis eina sausuma, kontrabandininkai dažniausiai vengia neteisėtai eiti per valstybės sieną, o rūkalų kroviniai, iš anksto susitarus, permetami į Lietuvą sutartoje vietoje.

Čia pasitaikydavo atvejų, kai kontrabandininkai ant Lietuvos pusėje įrengtos pėdsakų juostos užmesdavo jiems reikalingą akmenį, ant kurio iš Baltarusijos paguldydavo ilgą lentą. Krovinį nešantis kontrabandininkas tada eidavo ja iki akmens vietos, toliau lenta persvirdavo į Lietuvos pusę, kur nešikas ir pereidavo - taip tokie asmenys tikėdavosi, kad pėdsakų ant juostos nepalikus pasieniečiai nepastebės sienos pažeidimo.

Pėdsakų juosta, be kitų čia įrengtų infrastruktūros priemonių - signalizacinių ir vaizdo stebėjimų sistemų, apsauginių tvorų ir griovių, patruliavimo ir slaptų sargybų, pasienyje su Baltarusija ypač veiksminga.

Šiame ruože neteisėtai atgabentos cigaretės yra laikinai saugomos tam tikrose pasienio regionų kaimų sodybose ar ūkiniuose pastatuose, kurių šeimininkai, kontrabandos aptikimo atveju, vienbalsiai tvirtina nieko nežiną apie jų pastatuose sukrautus rūkalus.

Iš Rusijos ir Baltarusijos dažniausiai kontrabandininkai į Lietuvą gabena žemesnės klasės cigaretes - įvairių rūšių "Prima" ir "Saint George".

Pasienyje su Latvija dažniau sulaikomi aukštesnės klasės cigarečių kroviniai - cigaretės su "West", "Prince", "Marlboro", "Winston" prekiniais ženklais. Turimais duomenimis, dažniausiai tokie kroviniai yra skirti toliau keliauti į Vakarus, o Lietuva yra tik tranzitinė šalis jų gabenimo organizatoriams.

VSAT taip pat pastebi, kad vienas iš kontrabandinių cigarečių gabenimą skatinančių veiksnių yra galimybės jas nebaudžiamai realizuoti šalies viduje esančiose prekyvietėse, kituose neteisėtos prekybos taškuose.

Oficialiai vidaus rinkoje parduodami rūkalai sunkiai konkuruoja su pigių rusiškų cigarečių antplūdžiu. Turimais duomenimis, stambiausias kontrabandinių prekių paskirstymo centras yra Tauragės ir Klaipėdos apskritys. Iš čia rūkalai pasiekia Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių ir Alytaus apskritis.