Tai – Deimantas Bugavičius, žinomas pravarde Deima. Jo gyvenimas pasibaigė liūdnai – prieš trejus metus neseniai iš už grotų išleistą jaunuolį (26 m.) suvarpė į jį paleistos kulkos. Tačiau teisėsauga šiandien teigia švenčianti pergalę – įtariamieji D. Bugavičiaus nužudymu sulaikyti.

Galima įtarti, kad vaikino nužudymo priežastimi gali būti gaujų santykių aiškinimasis. Tokia versija atrodo visiškai įtikima, mat D. Bugavičius buvo įsisukęs į Kauno nusikalstamo pasaulio šulų reikalus, dirbo įtakingos gaujos vadeivos asmens sargybiniu.

Po nužudymo D. Bugavičiaus kaimynai šnabždėjosi: pinigų jis turėjo kaip šieno ir stebėjosi, kaip palyginti jaunas vaikinas gali sau leisti nuomotis prabangų kotedžą ir važinėti prabangiu „Mercedesu“.

Kas gi buvo tas Kauno nusikalstamo pasaulio šulas ir kaip jis pakilo į nusikaltėlių grietinėlės aukštumas?

Pradėjo nuo smulkių darbelių

Prabangiu automobiliu stebėjęsi kaimynai nežinojo vieno: prie jų gyvenantis „jaunas vyrukas“ siejamas su garsiaisiais Kauno Agurkiniais, dirbo jų lyderio Sauliaus Velečkos asmens sargybiniu. Be to, D. Bugavičius buvo ne kartą teistas ir turėjo spalvingą kriminalinę praeitį.

Pirmąjį viešai žinomą nusikaltimą D. Bugavičius įvykdė dar 2006-aisiais, tik sulaukęs pilnametystės. Tuomet nusikaltimas buvo pakankamai smulkus – nusikalstamo pasaulio veikėjas su nepilnamečiu draugu grasino papjauti ir atėmė kelių šimtų litų vertės telefoną.

Antrąkart D. Bugavičius nusikalto praėjus metams po pirmojo pasirodymo policijos akiratyje. 2007-aisiais su Agurkiniais siejamas kaunietis kartu su savo draugu smurtu auklėjo studentą, kuris buvo skolingas pinigų.

Nuvykę pas skolininką, jaunuoliai pradėjo aiškintis santykius. Iš pradžių 1 tūkst. litų skolingas jaunuolis buvo daužomas automobilyje, o vėliau nuspręsta apsilankyti jo namuose. Kol vienas nusikaltėlis saugojo auką, jo draugas darbavosi bute, iš kurio kaip skolos grąžinimo garantą paėmė BMW automobilio raktelius, dar kelis daugiau mažiau vertingus daiktus.

Vėliau jie nuvarė skolininkui priklausiusį BMW ir grasino jį sudeginti, jei skola netrukus nebus grąžinta. Beje, net ir nuvarę automobilį, vyrai auklėjo skolininką smūgiais.

Perėjo prie rimtesnių nusikaltimų

Savo kriminalinę istoriją pradėjęs smulkiais nusikaltimais, D. Bugavičius pasuko sunkesnių nusikaltimų link. 2008-aisiais skolų išmušinėti 4 Kauno „berniukai“ patraukė į Kėdainius.

Šio miesto gyventojas S. J. vaikinų dėmesį patraukė tada, kai atidavė savo automobilį į autoservisą, tačiau nesumokėjo už suteiktas paslaugas. Skola siekė daugiau nei 1 tūkst. litų. Manoma, kad S. Bugavičiaus ir kitų 3 vaikinų pagalbos paprašė nuostolį patyrusio autoserviso vadovas.

S. J. buvo paskirtas pasimatymas vienoje Kėdainių degalinių. Į susitikimą su reketuotojais jis atvažiavo ginkluotas, tačiau ir Kauno „berniukai“ buvo nepėsti – turėjo ginklus, kuriais ne tik grasino, bet ir šaudė.

Bylos duomenimis, S. J. buvo iškeltas ultimatumas – „skola arba liksi neįgaliu“. Veiksmą užfiksavo degalinės vaizdo kameros.

Po incidento S. J. apie įvykį skubiai pranešė policijos pareigūnams, kurie reketuotojų automobilį sulaikė jau Kaune. Apžiūrėję automobilį, pareigūnai jame rado nelegaliai laikomą kovinį pistoletą ir šaudmenų, todėl pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavo šaunamaisiais ginklais.

Sustabdytą automobilį vairavo pats D. Bugavičius, kuris neturėjo vairuotojo pažymėjimo. Kadangi nei vienas vaikinas neprisipažino, kieno buvo rastas ginklas, atsakomybė krito dabar jau nužudytam nusikaltėliui, kuris dienas po įvykio leido areštinėje.

Teisme D. Bugavičiui buvo paskirta laisvės atėmimo bausmė, tačiau jis pradėjo slapstytis. Po kiek laiko pats į policijos komisariatą prisistatęs jaunuolis buvo nuteistas ir už tai.

Bloga kompanija

Kaune sulaikyta Kėdainiuose siautėjusi ketveriukė buvo priskiriama prie Dainavos rajone kiemo taisyklėmis auklėtos jaunuolių gaujos narių.

Tai, kad D. Bugavičius jau tuomet palaikė ryšius su laikinosios sostinės banditų grietinėle, įrodo iškalbingas faktas: vienas į Kėdainius važiavusių „berniukų“ – tuomečio Kauno mafijos šulo Algirdo Žemaičio, pravarde Kukas, sūnus Mindaugas.

M. Žemaitis jau turėjo įrašų policijos sistemoje – dar prieš šį reketavimą bandė apvogti butus, atiminėjo telefonus. Taip pat, skelbiama, 2007-aisiais Dainavos rajone sumušė tuomečio aukšto policijos pareigūno sūnų.

Beje, jo pavardė buvo minima ir žudynių prie Kauno technikos kolegijos byloje, tačiau teisėsaugai tuomet nepavyko nuteisti M. Žemaičio. Vaikinas yra nukentėjęs ir pats – kartą buvo pašautas į pilvą ir atvežtas pačių užpuolikų prie klinikų durų.

M. Žemaičio tėvas Algirdas, pravarde Kukas, mafijos veteranu vadintas pelnytai – buvo vienas daktarų grupuotės narių. Jis buvo nušautas 2009-aisiais savo bute Kaune.

Tiesa, žiniasklaida skelbė, kad sūnus į nusikaltimus linkusį tėvą teistumais pralenkė dar iki šiam mirštant.

Ėmėsi stambių darbų

Didėjo įtaka, didėjo ir D. Bugavičiaus „išmušinėjamos“ sumos.

2011-aisiais vyko teismo procesas dėl didelės vertės turto prievartavimo, kuriame dalyvavo 5 vaikinai. Turtas buvo prievartautas įvykus dviejų verslininkų konfliktui. Nepasidalinę turtų, jie susipyko ir išsiskyrė, o aiškintis santykius pasikvietė nusikalstamo pasaulio veikėjus.

Tuo metu policija linkčiojo galvomis, kad toks pinigų reketavimas, pasikviečiant nusikalstamo pasaulio „berniukus“, vis dažnėja.

Nusikalstamą karjerą D. Bugavičius pradėjo nuo skolų, siekiančių vos 1 tūkst. litų, „išmušinėjimo“. Tačiau šis kartas buvo kitoks – iš pradžių iš nukentėjusio verslininko prašyta net 200 tūkst. litų, vėliau suma sumažinta iki 85 tūkst.

Verslininkas buvo mušamas, ne kartą kviečiamas susitikti. Susitikimų įvairiose Kauno vietose metu buvo keliamos sąlygos, pylėsi grasinimai. Per paskutinį susitikimą pagrasinta verslininkui sulaužyti kojas, nupjauti ausį, išdurti akis.

Tiesa, teismas šiuose veiksmuose nerado turto prievartavimo požymių, todėl perkvalifikavo kaltinimus į lengvesnius – dėl savivaldžiavimo. Tačiau net ir sušvelninti kaltinimai D. Bugavičių nusiuntė už grotų.

Aprašomas nusikaltėlis kalėjo liūdnai pagarsėjusiuose Pravieniškių pataisos namuose, kur taip pat išlaikė valdžią ir su keliais likimo broliais kontroliavo kitų nuteistųjų gyvenimą.

DELFI straipsnių cikle „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ jau rašė, kad D. Bugavičius kontroliavo net vietas, kuriose apsigyvens naujai į įkalinimo įstaigą atvykę nuteistieji. Pastarieji turėjo paklusti, net jeigu „zoną“ valdančių nuteistųjų nurodytos vietos buvo visai kitos, nei nurodydavo administracija.

Tačiau greitai į pataisos namus atkeliavo kiti nuteistieji, kurie taip pat norėjo turėti valdžią įkalinimo įstaigoje. Tai labai nepatiko D. Bugavičiui, kuris įsivėlė į kruvinas kovas dėl valdžios.

Nors ir buvo pažemintas, D. Bugavičių supo palaikančių kalinių ratas, kurie kūrė keršto planą bandito valdžią perėmusiems nuteistiesiems.

Galų gale planas buvo įvykdytas – D. Bugavičiaus palaikytojai sumušė jo valdžiai pasipriešinusį kalinį, bet to jiems buvo negana – norėjo atkeršyti ir jo palaikytojams. Dėl šios priežasties vieną dieną Pravieniškių pataisos namų teritorijoje vos riaušių nesukėlė D. Bugavičiaus palaikytojai, kurie troško sumušti savo konkurentus.

Laimė, kad pataisos namų prižiūrėtojai laiku pastebėjo kylantį konfliktą ir metaliniais strypais bei kitais ginklais nešinus kalinius sudrausmino.

Daugiau apie D. Bugavičiaus palaikytojų kovas skaitykite ČIA.

Tragiška naktis

Išėjęs iš įkalinimo įstaigos, D. Bugavičius laisve ilgai nesidžiaugė – paleistos kulkos pasiuntė jį myriop.

2015-ųjų lapkritį, tik po vidurnakčio, itin ramioje Kauno Šilainių rajono vietoje nuaidėjo šūvių virtinė ir, anot liudininkų, pasigirdo moters klyksmas „Deima, atsigauk“. Į vietą netrukus sulėkė gausios policijos, medikų pajėgos, specialieji teisėsaugos padaliniai, kurie dirbo iki paryčių.

Jau kitą dieną žiniasklaida skelbė: „Mercedes-Benz“ automobilyje nužudytas jaunas vyras. Šalia jo sėdėjo ir artima draugė „pupytė“ Vita Jakutienė, tačiau jos kulkos nekliudė.

Netrukus po šūvių pranešta apie netoliese degantį automobilį, kuriuo paspruko užpuolikai. Pastarieji mašina, panašu, norėjo atsikratyti kuo greičiau – automobilį padegė tiesiog daugiabučio kieme.

Tuoj po žudynių žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad auka yra D. Bugavičius. Policija iš pradžių nekomentavo nužudytojo asmenybės, tačiau vėliau patvirtino gandus.

Jau kitą dieną po tragiškų įvykių Šilainiuose policija pradėjo ieškoti įvykį mačiusių žmonių, tačiau tai buvo itin sudėtinga užduotis. Kadangi šūviai nuaidėjo tamsią rudens naktį, dauguma aplink buvusių žmonių kietai miegojo.

Beje, kadangi kotedžų rajonas, kuriame gyveno D. Bugavičius, buvo apgyvendintas daugiausiai nuomininkų, gyventojai nežinojo su kuo bendravo nužudytasis ir kas galėjo norėti jam pakenkti.

Tiesa, vėliau kaimynai stebėjosi, kaip jaunas vyrukas (D. Bugavičiui buvo 26 m.) gali vairuoti prabangų automobilį ir linkčiojo galvas: „jis turėjo daug pinigų“. Aplink gyvenusiems apie įvykius jų namų kieme neleido užsimiršti ir kulkų tvoroje pramuštos skylės, nužudymo vietoje padėti gedulingi vainikai ir žvakutės.

Po nužudymo stojusi tyla ir nušvitimas

Po D. Bugavičiaus nužudymo teisėsauga atsitvėrė tylos siena. Tačiau paskutinę liepos dieną pranešta džiugi žinia – jo nužudymu įtariami asmenys buvo suimti jau metų pradžioje, bet, nenorėdami pakenkti tyrimui, pareigūnai negalėjo apie tai pranešti visuomenei.

Generalinės prokuratūros ir Kriminalinės policijos pranešime rašoma, kad asmenys išsiaiškinti ikiteisminio tyrimo metu. 2018-ųjų sausį dviem nužudymu įtariamiems užsieniečiams buvo išduoti Europos arešto orderiai, jie sulaikyti ir perduoti Lietuvai.

Teigiama, kad vasarį įtariamiesiems Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo paskirtos kardomosios priemonės – suėmimai. Vėliau suėmimo terminas Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjų nutartimis buvo pratęstas 3 mėnesiams.

Suimti asmenys užsienio šalies teisėsaugai yra žinomi, vienas iš jų buvo teistas du kartus. Tiesa, iš kokios konkrečiai šalies yra suimti asmenys – neatskleidžiama.

Anot pareigūnų, įtariamųjų ratas gali plėstis.

Pranešama, kad įtariamiesiems gali grėsti Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse numatyta bausmė – laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.