Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 3 laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose atliekantys ir 5 laisvėje esantys asmenys, veikdami išvien, galimai apgaule įgijo 7 žmonių svetimą turtą. Skaičiuojama, kad laikotarpiu nuo 2019 m. rudens iki 2020 m. vasaros jie nusikalstamu būdu galėjo įgyti ir legalizuoti daugiau nei 7 tūkst. eurų, pranešė prokuratūra.

Įtariama, kad vaidmenimis pasiskirstę kaltinamieji veikė pagal iš anksto parengtą planą. Tyrimo duomenimis, laisvės atėmimo bausmę atliekantys asmenys, nelegaliai įkalinimo įstaigoje turėję mobiliuosius telefonus, skambino atsitiktiniams asmenims. Manoma, kad apsimetę policijos pareigūnais jie galėjo išvilioti nukentėjusiųjų elektroninės bankininkystės duomenis, kurių pakako neteisėtoms finansinėms operacijoms inicijuoti. Remiantis surinktų duomenų visuma, panaudoję neteisėtai įgytus duomenis kaltinamieji galimai atliko bankinius pavedimus į savo asmenines bei laisvėje esančių bendrininkų banko sąskaitas, o šie gautus pinigus išgrynino.

Dviems kalintiems bendrininkų grupės nariams ir vienam laisvėje esančiam asmeniui kaltinimai pareikšti dėl sukčiavimo, neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos, neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, neteisėto elektroninių mokėjimo priemonių ir jų duomenų panaudojimo bei nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Trečiasis įkalinimo įstaigoje esantis asmuo taip pat kaltinamas ir neteisėtu elektroninių duomenų perėmimu ir panaudojimu. Keturi organizuotos grupės nariai kaltinami sukčiavimu.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusios ir valstybinį kaltinimą teisme palaikysiančios prokurorės Virginijos Tilvikienės teigimu, sklandus pareigūnų darbas padėjo sėkmingai ištirti sukčiavimo atvejus ir taip užkirsti kelią didesnės žalos padarymui.

„Nors sukčiavimo bylos dėl jų pobūdžio yra bene sudėtingiausios jų išaiškinimo prasme, vis tik milžiniškos teisėsaugos pareigūnų pastangos atneša teigiamus rezultatus. Džiugu, jog šiuo atveju pavyko nustatyti asmenis vykdžiusius nusikaltimus organizuotoje grupėje ir jie sulauks atitinkamų bausmių. Visgi, žmonės turėtų būti atidūs ir saugoti savo asmeninę informaciją, o kilus įtarimui, jog galimai bendravo su sukčiais, pranešti apie tai pareigūnams“, – teigė prokurorė.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)