Į H.Daktaro mobilųjį telefoną paskambinęs asmuo pranešė, jog kaunietis Vilniuje esančiame pramogų centre „Akropolis" vykusioje loterijoje laimėjo du tūkstančius litų.

Stengdamasis sulaikyti juoką H.Daktaras paklausyti nepažįstamojo sveikinimų davė šalia esančiai žmonai, o po to toliau bendravo su sukčiumi. Šis dėstė gerai išmoktą tekstą.

Po džiaugsmingos įžangos aferistas paaiškino, jog prizas bus atiduotas tada, kai jo laimėtojas nupirks dvi mobiliojo ryšio išankstinio mokėjimo korteles „Labas" po 40 litų ir pasakys jų kodus. „Po to su jumis susisieks mūsų žmogus ir perduos laimėjimą", - bandė kuo įtikinamiau kalbėti sukčius.

Įsiklausęs atpažino balsą

„Tas balsas pasirodė kažkur girdėtas, nors iš pradžių jo ir neatpažinau. Po to prisiminiau, kad tai gali būti vienas pažįstamas, su kuriuo kalėjau Vilniaus kolonijoje", -pasakojo H.Daktaras. Jo įtarimai pasitvirtino.

Kai H.Daktaras skambinusįjį pavadino vardu, šis suglumo, bet irgi suprato, kam paskambino. Paaiškėjo, kad prieš kelerius metus su H.Daktaru kalėjęs sukčius laisvėje padarė naują nusikaltimą ir dabar atlieka bausmę Alytaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

Aferistas paprašė atleidimo

Pažinęs už grotų autoritetą turintį H.Daktarą, skambinęs kalinys pakeitė toną ir ėmė atsiprašinėti: „Nepyk, Henrikai. Supranti, ieškome žąsinų ir kabiname makaronus. Ką čia zonoj daugiau veikti? Taip vis ir „stumdom duras", tebegaudome kvailelius. Reikia juk kažkaip pinigų užsidirbti".

H.Daktarui buvo smalsu, iš kur kalinys gavo jo mobiliojo telefono numerį. „Aš jo ir neturėjau. Tiesiog atsitiktinai surinkau - skambinu visais numeriais iš eilės. Atsisėdu ir varau kokį šimtą numerių. Matai, kaip kartais pasitaiko. Net nesitikėjau, kad taip gali būti", -paaiškino suglumęs sukčius.

Aferistas tvirtino, jog daugelis taip kolonijoje bando užsidirbti ir šis verslas sekasi neblogai: „Būna, jog per dieną vieną du tokius žąsinus pakabiname".

Pelnas būna ir tūkstantinis

Manoma, kad dauguma telefoninių aferistų - bausmę atliekantys kaliniai. Neretai sukčiauti jiems padeda ir laisvėje esantys bendrininkai.

Apgaulėmis išvilioję iš žmonių mobiliojo ryšio išankstinio mokėjimo už pokalbius kortelių kodus, nuteistieji juos pigiau perparduoda kitiems kaliniams arba gautais duomenimis naudojasi patys. Iš žmonių, patikėjusių sukčių kalbomis, buvo išviliota net po keliasdešimt tūkstančių litų.

Emocingi sukčių pasakojimai

Šiuo metu labiausiai yra paplitę keli sukčiavimo būdai. Kam nors į mobilųjį ryšį paskambinęs aferistas praneša apie kokio nors prekybos centro ar radijo stoties surengtą loteriją ir ten neva laimėtą tūkstantinį prizą. Norint jį gauti, laimėtojui reikia nupirkti mobiliojo ryšio išankstinio mokėjimo kortelių už kelis šimtus litų bei pasakyti jų kodus.

Bene didžiausias sumas sukčiams žmonės atiduoda patikėję apie savo artimiesiems neva atsitikusias nelaimes.