Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto grobimų tyrimo skyriaus pareigūnai demaskavo danus, šią vasarą norėjusius apgauti Lietuvos pareigūnus ir Danijos draudimo bendrovę.

Birželio 10-ąją į Šiaulių apskrities policiją kreipėsi 28 metų Danijos pilietė L. S. ir jos draugas, taip pat Danijos pilietis M. R. J., kurie pranešė, kad Šiauliuose, Tilžės g., netoli „Sodžiaus" kavinės esančiame kieme, apie 13.20 val. jie pastatė automobilį „Opel Corsa“, o kai 16 val. grįžo į kiemą, automobilio neberado. 2010 metais pagamintą automobilį danai įvertino 52 tūkst. Lt.

Ikiteisminį tyrimą dėl vagystės pradėjusiems Šiaulių pareigūnams įtarimų sukėlė kai kurie pareiškime išdėstyti faktai. Kilo abejonių, nes „Opel“ markės automobiliai yra retai vagiami. Be to, automobilių vagystės įprastai vykdomos naktį. Transporto priemonė buvo drausta KASCO draudimu, praneša Šiaulių apskrities policija.

Pareigūnai kruopščiai tikrino kelias šio nusikaltimo versijas, kurių pagrindinė visgi buvo melagingas pranešimas apie nusikaltimą bei sukčiavimas, siekiant iš draudimo bendrovės gauti draudimo išmoką.

Tyrimą apsunkino tai, kad nukentėjusieji, tik parašę pareiškimą dėl vagystės, išvyko į Rygą ir išskrido į Daniją, todėl nebuvo galima papildomai jų apklausti bei gauti papildomos tyrimui reikšmingos informacijos. Toks pareiškėjos elgesys, kai, nesulaukus net pirminių tyrimo rezultatų, išvykstama ir nesistengiama padėti tyrimui, tik sustiprino įtarimus dėl galimo melagingo pranešimo.

Po šešių dienų pavogtasis automobilis buvo rastas. Kurtuvėnų regioniniame parke „Opel Corsa“ aptiko poilsiautojai. Apžiūrint automobilį, paaiškėjo, kad automobilio vidus išdegęs. Atlikus tyrimus, nustatyta, kad automobilio gamyklinė apsauga nesugadinta. Nesugadintos ir automobilio durelių bei užvedimo spynelės. O tai - akivaizdus įrodymas, kad automobiliu paskutinį kartą buvo važiuojama, naudojant jo užvedimo raktelį, o ne automobilių vagystėms skirtą prietaisą.

Kriminalistai apklausė Šiauliuose su Danijos piliečiais bendravusius asmenis, išanalizavo kitus tyrimui reikšmingus duomenis. Jie visi neginčijamai liudijo, kad automobilis nebuvo pavogtas. Tad tyrimas dėl automobilio vagystės buvo nutrauktas ir pradėtas kitas tyrimas - dėl pranešimo apie nebūtą nusikaltimą ir sukčiavimą. Danijos teisėsaugos institucijoms pranešta apie šios šalies piliečių galimai įvykdytas nusikalstamas veikas Lietuvos teritorijoje ir dabar tyrimą tęs Danijos kolegos.