Prokuratūra praneša, kad vasario 24 d. į Klaipėdos apskrities policijos pareigūnus kreipėsi 75 m. klaipėdietė. Ji nurodė, kad sulaukė skambučio iš anūku prisistačiusio vyro. Šis teigė, kad per avariją sunkiai sužalojo kitą žmogų ir jam nedelsiant reikia 47 tūkst. eurų.

Senjorė atsakė, kad grynųjų pinigų namie neturi. Tuomet tariamas anūkas telefonu pasakė, kad ateis netoliese esantis draugas ir paims jos banko kortelę bei galės nuimti pinigus iš bankomato.

Pašnekovo įtikinta moteris į namus įsileido nepažįstamą žmogų, jam atidavė banko kortelę ir pasakė PIN kodą. Atliekant tyrimą paaiškėjo, jog iš moters banko sąskaitos buvo bandyta išgryninti 200 eurų, tačiau tris kartus neteisingai suvedus kortelės PIN kodą, ji buvo užblokuota.

Panašaus skambučio birželio 12 dieną sulaukė ir dar viena Klaipėdoje gyvenanti 66 m. moteris. Ji į policijos pareigūnus kreipėsi po to, kai su ja susisiekė tariamas sūnus, kuris Vokietijoje neva padarė avariją ir jam reikia sumokėti 2 000 eurų.

Į moters butą atėjęs nepažįstamas vyras prisistatė esantis Lietuvos konsulato Vokietijoje darbuotojas ir žadėjo nugabenti pinigus jos sūnui. Moteris davė 2 000 eurų ir šis su gautais pinigais pasišalino.

Teisėsauga gavo duomenų, kad nukentėjusioms moterims skambino 41-erių metų ne kartą praeityje už sukčiavimus bei kitas nusikalstamas veikas teistas klaipėdietis. Jam pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo, vagystės, neteisėto disponavimo elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo, neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos.

Dėl tų pačių nusikaltimų privalės atsakyti ir įtariama kartu veikęs anksčiau teistas 39 m. Klaipėdos gyventojas. Abu kaltinamieji atlieka laisvės atėmimo bausmes. Trečiajam bylos kaltinamajam – 22 m. uostamiesčio gyventojui, kuris taip pat žinomas teisėsaugos pareigūnams, kaltinimai pateikti dėl sukčiavimo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusi Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė J. Rumbinaitė pažymi, kad telefoniniai sukčiai veikia itin aktyviai, todėl žmonės turėtų būti labai atidūs ir neprarasti budrumo: „Vertėtų prisiminti, kad teisėsaugos pareigūnai, bankų ir kitų įstaigų darbuotojai neturi teisės ir niekuomet telefonu neprašo pateikti asmeninės informacijos, per tarpininkus perduoti jiems pinigų ir pan. Jei sulaukėte skambučio iš tariamo giminaičio, vertėtų įsitikinti, ar tai tikrai tie asmenys, pavyzdžiui, užduoti kontrolinių klausimų, į kuriuos atsakymą žinotų tik jie ir pan. Kilus įtarimui, jog galimai bendravote su sukčiais, praneškite apie tai pareigūnams“.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją