Tą pačią dieną STT iškėlė bylą piktnaudžiavimo tarnyba ir oficialių dokumentų suklastojimo. Po įtariamojo sulaikymo vyko apklausos ir buvo atliekamos kratos, pranešė STT atstovė spaudai.

Atsižvelgus į neseniai Klaipėdos policijos areštinėje vykusius neramumus ir siekiant užtikrinti tvarką ir saugumą, įtariamasis uždarytas į kitą areštinę.

Sekmadienį po Klaipėdos apygardos prokuratūroje įvykusio pasitarimo, Klaipėdos apygardos vyriausias prokuroras Ignacas Laucius atsižvelgė į STT agentų pateiktus įrodymus ir argumentus ir nusprendė palaikyti STT prašymą bei kreiptis į Klaipėdos miesto apylinkės teismą dėl kardomosios priemonės - suėmimo paskyrimo dešimčiai parų.

Apie 15 val. iš Klaipėdos pranešta, kad Klaipėdos miesto apylinkės teismas prašymą patenkino, įtariamasis V. Valceris suimtas, tyrimas vyksta toliau.

Sausio pabaigoje V. Valceris buvo įvardytas kandidatu į laisvą "Sodros" direktoriaus postą, atistatydinus Aidui Pikiotui. Tuomet šiai kandidatūrai pritarė Valstybinio socialinio draudimo fondo taryba.

Pats V. Valceris maždaug prieš mėnesį iki sulaikymo žiniasklaidai buvo pripažinęs, kad specialiųjų tarnybų domėjimasis juo ir jo vadovaujamu skyriumi buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios teko atsisakyti pasiūlymo užimti "Sodros" vadovo pareigas Vilniuje.

"Žinoma, tai turėjo didelės įtakos. Nenoriu būti tarp tų pareigūnų, kurie pastaruoju metu "nuskendo" dėl spec. tarnybų pažymų", - tada sakė jis. Kita vertus, V. Valceris teigė nematąs savo veikloje nieko nusikalstamo.

Valstybinio socialinio draudimo fondo Klaipėdos skyriui V. Valceris vadovavo nuo 1991 metų. Jau vasario pradžioje buvo spėjama, kad klaipėdiečio V. Valcerio galimybes tapti naujuoju "Sodros" vadovu sužlugdė specialiųjų tarnybų turima informacija.

Kaip buvo skelbiama, V. Valceris buvo įsipainiojęs į skandalingą bendrovės "Jūra" turto likvidavimo istoriją. Ją tiria specialiųjų ir operatyvinių tarnybų. Beje, tarnybos domisi ir "Sodros" Klaipėdos skyriaus veikla.

Dar sausio pabaigoje vienas liberalų atstovų spaudai tvirtino, kad V. Valceris tikrai netaps "Sodros" direktoriumi, nes aiškėja kai kurie "kabliukai" jo ir jo vadovaujamo skyriaus veikloje. Apie tuos "kabliukus" kalbėta ir viename Liberalų sąjungos valdybos posėdžių.

Neoficialiomis spaudos žiniomis, vėliau V. Valceriui buvo leista suprasti, jog, siekiant išvengti būsimo skandalo, jis pats turėtų atsisakyti "Sodros" vadovo posto. 1997 metų pradžioje V. Valceris buvo vienas devynių žvejybos bendrovės "Jūra" likvidacinės komisijos narių.

Kažkada klestėjusiai "Jūrai" priklausė keletas poilsio namų Neringoje. Vienas jų buvo Juodkrantėje, Miško gatvėje. Bankrutavus žvejybos bendrovei, visas turtas buvo po truputį parduodamas, siekiant padengti "Jūros" skolas. Aukcione atsidūrė ir minėtieji poilsio namai.

Keli bandymai parduoti 850 kvadratinių metrų gyvenamojo ploto turinčius pastatus buvo nesėkmingi, todėl jo kaina per tris aukcionus sumažėjo nuo 500 iki 150 tūkstančių litų. Už tokią sumą šį pastatą nusipirko kaunietė Vilija Plioplienė.

Tačiau 1999 metų viduryje ji pardavė šiuos poilsio namus Šilutės rajone gyvenančiai Alantai Venckienei, kurios mergautinė pavardė - Valcerytė. Nemažai pajamų atnešantys poilsio namai atsidūrė V. Valcerio sesers rankose. Ji įkūrė individualią įmonę ir viešbutį pavadino "Kuršių kiemas".

Buvęs kandidatas į "Sodros" vadovus vasario pradžioje dienraščiui "Kauno diena" teigė, kad jis nebuvo aukciono komisijos, organizavusios "Jūros" turto pardavimą, narys.

V. Valceris "Kauno dienai" patvirtino, kad prieš pusantrų metų jo sesuo įsigijo poilsio namus Juodkrantėje. Jo teigimu, pastatas nupirktas už banke paimtą kreditą ir įkeistas "Vilniaus bankui".

Su V. Valceriu ir likviduotos "Jūros" turtu siejamas ir dalies šios bendrovės skolų nurašymas. Bankrutavusi įmonė liko skolinga "Sodrai" 40 milijonų litų. Dalį šios skolos buvo nuspręsta padengti, perimant du pajūryje esančius "Jūros" viešbučius.

Perėmus dalį Klaipėdos viešbučio "Vėtrungė" ir poilsio namus "Žvorūnė" Palangoje, "Sodra" nurašė net 28 mln. litų "Jūros" skolų. Kaip teigia pats V. Valceris, nepriklausomi ekspertai būtent tokia suma ir įvertino nekilnojamąjį turtą.

Bet visai neseniai visas šis perimtas turtas buvo oficialiai įvertintas tik 4 mln. litų. Specialiosios tarnybos taip pat turi informacijos, kad "Sodros" Klaipėdos skyrius jau kelerius metus vilkina milijoninių skolų išieškojimą iš bendrovės "Senoji Baltija".

"Kauno dienos" žiniomis, medžiaga apie V. Valcerį pradėta rinkti prieš metus, tai yra netrukus po to, kai buvusį "Jūros" viešbutį Juodkrantėje įsigijo jo sesuo. Tada STT dienraščiui tvirtino kad kol kas visi turimi duomenys apie V. Valcerį priskirtini prie operatyvinių, iš kurių negalima daryti išvadų apie tai, ar padarytas nusikaltimas. Tyrimas tęsiamas.

Specialistai teigia, kad paprastai tokių bylų tyrimas trunka labai ilgai, kartais net 5-6 metus. Todėl ir V. Valcerio atveju nesitikima greitų rezultatų.