„O jūs įrodykite, kad pas mane rasta ir paimta medžiaga buvo ne pluoštinė, o vaistinė, t. y. narkotinė kanapė, kurią draudžiama legaliai laikyti“, – teisme pareiškė atsakomybėn patrauktas Martynas B.

To policijos pareigūnai negalėjo įrodyti – po kanapių tyrimo galimos narkotinės medžiagos jau buvo sunaikintos, o tiriant pas Martyną B. rastame maišelyje esančias kanapes specialistai net neatliko tyrimo dėl tetrahidrokanabinolio (THC) koncentracijos.

Nesant tokių duomenų Vilniaus apygardos teismas buvo priverstas Martynui B. nutraukti iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą – pas vyrą rastų kanapių masė (0,34 g) nesudarė tokio kiekio, už kurį jam grėstų baudžiamoji atsakomybė.

Bylą nutraukusi teisėja Angelė Ikasalienė neskundžiamoje nutartyje pažymėjo, kad policijos specialistai netyrė, kokios rūšies kanapės buvo rastos pas Martyną B., be to, nebuvo nustatinėjamas, koks THC kiekis buvo pas vyrą paimtose kanapėse (pagal įstatymus, neturi viršyti 0,2 proc.).

„Sutinkamai su Europos Sąjungos teisiniu reglamentavimu, pripažįstant veiką neteisėta, būtina nustatyti konkretų ir abejonių nekeliantį psichoaktyviosios medžiagos kiekį – Martyno B. keliama versija, jog tai yra pluoštinės kanapės, nebuvo paneigta“, – teisėja pabrėžė, kad policijos pateikti įrodymai nėra pakankami Martyno B. kaltei pagrįsti, o surinkti papildomų įrodymų nebėra galimybių, nes per kratą rastos kanapės ir jų dalys buvo sunaikintos.

Be to, pasak teismo, visi kilę neaiškumai traktuojami atsakomybėn patraukto asmens naudai.

Bylos duomenimis, Martynui B. protokolas buvo surašytas po įvykio, kai Klaipėdos rajone, Karklėje, policijos pareigūnai užfiksavo jį laikant be tikslo parduoti nedidelį kiekį narkotinių medžiagų.

Atsakomybėn patrauktas vyras aiškino, kad niekada policininkams neaiškino, jog pas jį rastos kanapės yra narkotinės medžiagos, tiesa, taip pat ir neužsiminė, jog jos yra pluoštinės.

„Niekada nesu patvirtinęs, kad laikiau narkotines medžiagas“, – teisme sakė jis.

Martynas B. tikino, kad pluoštines kanapes leidžiama auginti Europos Sąjungos šalyse, jose didžiausias leistinas THC kiekis neturi viršyti 0,2 proc.

„Pareigūnai, surašydami protokolą dėl draudžiamos kanapių rūšies laikymo, turėjo jį pagrįsti įrodymais, kad kanapes buvo būtent narkotinės (vaistinės), kad turėjo didelį kiekį THC – policija nustatė tik tai, kad pas mane aptikta medžiaga turėjo kanapių dalių“, – aiškino jis.