Grumtynės tamsoje

Praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje netoli Ariogalos esančiame Lenčių kaime gyvenantis ūkininkas Valdas Morkus Raseinių rajono policijai pranešė apie šalia sodybos sulaikytą S. Lauryną. Greta įtariamojo buvo 30 litrų talpos tuščias degalų bakas ir žarnelė.

Plačiau apie tos nakties įvykius teisme papasakojo su S. Laurynu susigrūmęs ir jį sulaikęs ūkininko sūnus Darius Morkus. Anot Kaune studijuojančio jaunuolio, pradėjus loti šunims, jis pažvelgė pro langą ir pamatė šalia tėvo kombaino besisukiojančius kelis vyrus. D. Morkus nusprendė juos sulaikyti, nes neabejojo, kad tai degalų vagys.

„Kai aš pasirodžiau, jie ėmė bėgti. Abu vyrai turėjo rankose bakus. Kai beveik pasivijau, jie išsiskyrė – nubėgo į priešingas puses. Vienas, kuris buvo vadinamas Egiu, nulėkė ūkininkų Alijauskų sodybos link, o aš bėgau paskui S. Lauryną, aišku, tada jo pavardės dar nežinojau. Nors buvau su šlepetėmis, tačiau pavyko pasivyti. Kai jau buvau visiškai arti, jis ėmė šaukti: „Egi, duok!“ Tada pačiupo akmenį ir sviedė į mane. Sugriebtas už drabužių jis sakė: „Ką tu darai? Susitarkim.“ Paskui smogė man į nosį. Truputį apsvaigau, ėmė bėgti kraujas, bet vis tiek jo nepaleidau. Pargriovau ant žemės ir laikiau prispaudęs. Paskambinau tėčiui. Jis pranešė policijai. Kai policija atvažiavo, šalia S. Lauryno buvo degalų bakas ir žarnelė“, – pasakojo narsus vaikinas. Po grumtynių studentui sušlubavo sveikata: važiavo į Raseinius, kur keletą kartų galvą buvo šviečiama rentgenu, ne vieną dieną gulėjo lovoje ir gėrė vaistus – nuo galvos svaigimo ir galimo užkrėtimo dėl kąstinės žaizdos krūtinėje.

Teigė esąs žvalgas

Praėjusį trečiadienį vykusiame teismo posėdyje S. Laurynas neigė jam metamus įtarimus ir tvirtino, jog šalia ūkininko V. Morkaus sodybos atsidūrė apžiūrėdamas medžioklės plotus ir čia buvo užpultas bei sumuštas. Dėl to jis yra įteikęs pareiškimą policijai.

„Kodėl medžioklės plotus sugalvojote apžiūrėti nakties metu?“ – paklausė prokuroras, tačiau įtariamasis šios aplinkybės plačiau nepaaiškino. Be to, teismo posėdžio metu buvo akcentuota, kad plotai ties V. Morkaus sodyba nepriklauso medžiotojų būreliui „Verdenė“, kurios bilietą turi S. Laurynas.

Ūkininkas V. Morkus pasakojo, kad po S. Lauryno vizito pasigedo 100 litrų dyzelinio kuro.

„Kai atvyko policija ir manęs paklausė, kas pavogta, aš tuo metu negalėjau pasakyti. Tik kitą rytą pavažiavęs kelis metrus kombainas užgeso. Tada ir paaiškėjo, kad dingo 100 litrų kuro“, – sakė ūkininkas.

Tik pasikėsinimas

Ūkininką ir jo sūnų nuvylė tai, kad S. Laurynui kaltinimai pateikti ne dėl vagystės, bet dėl pasikėsinimo pagrobti svetimą turtą.

Pasak prokuroro Eivido Chmieliauskio, tyrėjams nepavyko nustatyti vagystę įrodančių faktų – rastas degalų bakas buvo tuščias. Todėl įtariamasis gali būti kaltinamas tik pasikėsinimu pavogti. Be to, paaiškėjo, kad ant bako ir žarnelės nerasta žymių, padedančių nustatyti asmenis. Pasak prokuroro, ant bako ir žarnelės kokybiškas tokių pėdsakų užfiksavimas retai kada yra įmanomas.

Nusivylimo neslepiantis V. Morkus aiškino, kad degalų vagys veikia grupėmis – vieni sėdi automobilyje, kiti neša pavogtus degalus. Iš liudytojų parodymų teisme buvo galima suprasti, kad incidento prie V. Morkaus sodybos metu buvo nenustatytų automobilių. Apie tai papasakojo netoliese gyvenantys liudytojai.

„Kai kilo triušmas, išėjau į kiemą. Mačiau nuvažiuojantį automobilį ir girdėjau šaukiant: „Ar vogti atėjote“, – sakė maždaug už 300 metrų nuo V. Morkaus sodybos gyvenantis ūkininkas Vladas Alijauskas. Šio vyro šeima ne kartą nukentėjo nuo nakties vagišių – dingo arklys, motopjūklas.

Gali tęsti tyrimą

D. Morkus patirtą neturtinę žalą įvertino 10 tūkst. litų, V. Morkus reikalavo priteisti 450 litų už kombaino bake buvusius 100 litrų dyzelino.

Prokuroras E. Chmieliauskis V. Morkaus reikalavimą pasiūlė atmesti, nes policijos tyrėjai nepateikė vagystę įrodančių duomenų, o žalą sveikatai patyrusio D. Morkaus reikalavimą pasiūlė tenkinti iš dalies.
Teisme pabrėžta, jog tyrėjams nepavyko nustatyti, kas buvo antrasis vyras, galimai vardu Egis, kuriam pavyko pabėgti.

S. Laurynui prokuroras pasiūlė skirti 60 parų arešto. „Nesurinkta įtariamojo kaltę įrodančių duomenų, todėl kaltinimo apimtis yra susiaurinta“, – paaiškino prokuroras.

Išgirdęs šiuos prokuroro žodžius, V. Morkus ištarė: „Tiek vargo įdėta, o rezultatas – šnipštas“.

Raseinių rajono apylinkės teismo teisėja Aurelija Petkevičienė ketvirtadienį paskelbė nuosprendį šioje byloje: S. Laurynui skirta 60 parų arešto bausmė, taip pat jis įpareigotas sumokėti 2000 litų D. Morkui už sveikatos sutrikdymą.

Be to, teisėja A. Petkevičienė priėmė nutartį: prokurorui pranešta, jog byloje yra svarių faktų, liudijančių, kad buvo ne tik pasikėsinta pavogti, bet ir įvykdyta kuro vagystė. Pasak teisėjos, tokia nutartis prokurorui suteikia galimybę pradėti tyrimą dėl vagystės.