Tą patvirtino ir nukentėjusiųjų advokatas. Jo teigimu, nukentėjusieji dalyvaus tik tuose posėdžiuose, kur bus būtini jų parodymai.

Tokią nukentėjusiųjų valią teismas patenkino ir penktadienį pradėjo bylą nagrinėti iš esmės.

Giminaičiai sukėlė sumaištį

Praėjusiame posėdyje buvo sprendžiamas klausimas dėl kėdainiškiams taikytinų kardomųjų priemonių. Teismas tenkino bylai vadovaujančio prokuroro Ginto Ivanausko prašymą kaltinamųjų suėmimą pratęsti maksimaliam terminui – trims mėnesiams.

Tačiau žiauriu I. Strazdauskaitės nužudymu kaltinamų Leono Bieliausko, Mantas Bieliausko ir Karolio Bieliausko byla pakrypo kiek netikėta linkme.

Prieš prasidedant posėdžiui vieno iš kaltinamųjų giminaitė teismo salėje sukėlė tikrą sąmyšį.

„Ko jūs čia filmuojat? Kodėl jų klausinėjat? Kodėl jūs juos tardot? Tam yra teismas, jis ir spręs. Rašote netiesą“, – susirinkusius žurnalistus užsipuolė vieno iš teisiamųjų suole sėdinčių vaikinų teta.

Tuo tarpu broliai Bieliauskai, kaip ir posėdyje dėl kardomųjų priemonių, taip ir šiandien, kruopščiai slėpė savo veidus bei nepratarė nei žodžio.

Prašė nušalinti prokurorą

Karolis Bieliauskas netikėtai teisme pareiškė, kad nori nušalinti bylai vadovaujantį prokurorą Algimantą Urbelį.

„Jis mane smaugė, žeminančiai mane vadino“, – kaltinimus prokurorui vardino romas.

Vyras pasakojo, kad bijojo, jog jį įmes į prastos būklės kamerą arba dar labiau sumuš, todėl dėl patirto smurto niekur nesikreipė.

Prokuroras tokius kaltinimus kategoriškai neigė.

„Noriu atsakingai pranešti, kad buvo sudaryta prokurorų grupė, todėl betarpiškai su K. Bieliausku nedirbau. Kaltinamąjį esu matęs tik vieną kartą, besirengiant apklausai. Vėliau su juo kontaktą turėjau tik teisme. Esu nusivylęs, kad yra taip meluojama. Neigiu tokius kaltinimus“, – teigė prokuroras.

Teismas nerado pagrindo tikėti K. Bieliausko pasakojimais, todėl prokuroro nenušalino.

Uždari posėdžiai

Kaltinamųjų gynėjai teismo paprašė bylos nagrinėjimą perkelti į uždarus teismo posėdžius. Tokiam siūlymui pritarė ir nukentėjusiųjų advokatas bei prokuroras.

„Byla yra susilaukusi labai didelio rezonanso. Nukentėjusieji yra dėkingi žiniasklaidai už pagalbą nusikaltimo metu, tačiau visa bylos nagrinėjimo pradžia atnaujina tą skausmą ir išgyvenimus. Nukentėjusiųjų nuomonė byla turi būti nagrinėjama teisme, o ne televizijoje, ar kažkur kitur.

Nepaskutinėje vietoje yra ir liudytojų susižinojimo klausimas. Bus apklausiama daugybė liudytojų, todėl, mano nuomone, yra blogai, kai dar neliudiję žmonės, viską susižinos teisme. Dėl visų šių aplinkybių, prašau bylą nagrinėti ne viešuose posėdžiuose“, – sakė nukentėjusiuosius atstovaujantis advokatas Marius Endzinas.

Po pasitarimo teisėjų kolegija nusprendė, kad baudžiamoji byla turi būti nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose. Nuosprendis - neskundžiamas.

Be Bieliauskų posėdyje dalyvavo ir kiti du kaltinamieji. Marijampolietis Algimantas Stankevičius ir Kėdainių rajone gyvenantis Tomas Zaburskas. Kaltinamieji turėjo tarpininkauti vogtų automobilių perdavime.

Kaltę pripažįsta

Paibaigus pirmajam bylos posėdžiui prokuroras A. Urbelis sakė, kad visi kaltinamieji dalinai arba visiškai pripažįsta savo kaltę.

„Kaltinamiesiems Karoliui, Leonui ir Mantui Bieliauskams yra pateikti kaltinimai dėl kvalifikuoto tyčinio nužudymo, dviejų plėšimų, neteisėto laisvės atėmimo, kvalifikuoto svetimo turto sunaikinimo. T. Zagurskis yra kaltinamas kvalifikuotu plėšimu, o A. Stankevičius tuo pačiu plėšimu ir disponavimu neteisėtu šaunamuoju ginklu. Kaltinamieji sutiko duoti parodymus po nukentėjusiųjų apklausos. Visi kaltinamieji prisipažįsta jiems inkriminuojamus nusikaltimus“, – teigė prokuroras.

Žiaurus planas, pasibaigęs egzekucija

Pusbroliai Bieliauskai kaltinami tuo, kad veikdami organizuotoje grupėje sugadino svetimą turtą visuotinai pavojingu būdu, panaudodami smurtą ir sukeldami pavojų nukentėjusiojo asmens gyvybei ir sveikatai neteisėtai atėmė žmogui laisvę, grasindami fiziniu smurtu ir jį panaudodami pagrobė didelės vertės svetimą turtą, dėl savanaudiškų paskatų, siekdami nuslėpti kitus nusikaltimus, kankindami itin žiauriai nužudė žmogų.

Trys kaltinamieji, suburti Karolio Bieliausko, dar prieš įtariamą I. Strazdauskaitės nužudymą veikė organizuoto nusikalstamumo grupuotėje.

2017 m. kovo 5 d., Bieliauskai buvo sukurpę planą pagrobti prabangų automobilį. Ieškodami tinkamos transporto priemonės, kaltinamieji automobiliu „BMW 735“ išvyko iš Kėdainių ir apie 18 val. vienoje degalinėje pastebėjo prabangų „Audi A7“, kurį vairavo į Vilnių važiuojanti I. Strazdauskaitė.

Susidomėję grobiu kaltinamieji merginą pradėjo sekti. Apie 19 val., greitkelio A1 atkarpoje tarp Bačkonių ir Elektrėnų, važiuodami dideliu greičiu pirmąja eismo juosta, vyrai automobiliu „BMW“ tyčia taranavo „Audi“ dešinę pusę ir jį apgadino. Po inscenizuoto autoįvykio iš savo automobilio išlipusią I. Strazdauskaitę vyrai panaudoję smurtą ir fizinę prievartą įsodino atgal į jos vairuotą automobilį ir jį pasisavinę iš įvykio vietos pabėgo.

Vykstant į vietą, kur pagrobtas automobilis turėjo būti perduotas kitam asmeniui, merginos mobilaus ryšio telefonas buvo išmestas. Pastarasis asmuo pagrobtą automobilį tą patį vakarą paslėpė Žeimių seniūnijoje esančiame miške.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad automobilio paslėpimui buvo pasitelkti keli asmenys, kurie iki to apie planuojamus ir padarytus nusikaltimus nieko nežinojo. Jų atžvilgiu tyrimas dar tęsiamas. Iš viso nusikalstamu būdu užvaldytas turtas įvertintas didesne nei kaip 65 tūkst. eurų suma.

Perdavę pagrobtą automobilį Bieliauskai įtariama sumanė dar žiauresnį planą – I. Strazdauskaitę nužudyti. Kovo 6 d. naktį budeliai atgabeno merginą automobilio bagažinėje į miško tankmę prie buvusio Kėdainių rajono aerodromo, kur ją ir nužudė, o kūną bandė paslėpti užkasdami.