Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad panaikina anksčiau priimtą Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo A. Zaleckas buvo nuteistas – jam buvo skirta 20 MGL (753,2 eurų) bauda.

Teisėjų kolegijai pirmininkavęs teisėjas Arūnas Kisielius bylą nutarė nutraukti, nes nukentėjusioji ir kaltinamasis susitaikė.

Moters advokatas Darius Katauskas sakė, kad nukentėjusioji pavargo nuo teisminių procesų, nori ramybės, todėl sutiko su kaltinamojo pasiūlytu susitarimu viską baigti be baudžiamojo proceso. Nesunkiu nusikaltimu kaltintas A. Zaleckas moteriai sutiko sumokėti daugiau kaip 4,2 tūkst. eurų žalos atlyginimą – tiek iš jo buvo priteisęs apylinkės teismas.

Baudžiamoji byla apeliacinės instancijos teisme atsidūrė pagal A. Zalecko skundą – jis siekė, kad kaltinimai būtų panaikinti: ne tik dėl to, jog jis esą yra nekaltas, bet ir dėl to, kad nuosprendis negalėjo būti priimtas neatlikus specialių procedūrų, kai jis dalyvavo rinkimuose į Trakų rajono tarybą.

Istorija, dėl kurios A. Zaleckas turėjo nemalonumų, nutiko dar 2013-ųjų gegužę – pas seserį Trakuose savaitgalį viešėjusią vilnietę Editą (pavardė redakcijai žinoma) užpuolė ir smarkiai apkandžiojo A. Zaleckui ir teisėja dirbančiai jo žmonai N. Zaleckienei priklausantis vilkinis šuo.

48 metų vilnietė pasakojo, kad tądien su savo vyru iš sesers namų nusprendė nueiti prie ežero.

„Mums einant pamačiau vilkšunį be antsnukio, kuris grėsmingai artinosi prie mūsų, – pasakojo Edita. – Netrukus pamatėme ir šuns šeimininką – jis sakė, nebijokite, gyvūnas nieko nepadarys. Mes su vyru sustingome, bijome pajudėti“.

„Sakiau žmonai, nejudink rankos, nerodyk jokios agresijos, šeimininkas šunį bandė stabdyti, bet jis tik pritūpė ir po truputį ėmė slinkti link mūsų“, – sakė Editos sutuoktinis.

„Gal jis mus nujautė kaip grobį – prisėlinęs šoko ant manęs, o pargriovęs ėmė mane draskyti“, – košmariškais prisiminimais dalijosi moteris.

Jos teigimu, nuo agresyvaus gyvūno ją bandė atskirti ir vyras, ir šuns šeimininkas.

„Įvyko grumtynės, tada šuo pasišalino“, – sakė ji.

Dar iki šiol po patirtos traumos atsigauti negalinti moteris tvirtino, jog maždaug 8 mėnesių šuo jai stipriai įkando į dešinę blauzdą, tačiau didžiausi nemalonumai nutiko dėl kairiosios kojos – šuo ne tik įkando į blauzdą, bet ir išplėšė dalį odos.

„Mane ištiko šokas, aplink buvo tik kraujas, gerai, kad vyras nepasimetė – koją apvyniojome rankšluosčiu, – sakė Edita. – Pradėjau rėkti – esu kruvina, atsistoti negaliu, supratau, kad mes atostogų nebeturime, nes po savaitės turėjome išvykti į Ispaniją, juk kelionę buvome prieš pusę metų nusipirkę. Visi lūkesčiai, atostogos... Aš tik verkiu, nežinodama sudėtingumo, verkiu dėl tų atostogų, kad jų jau nebėra...“.

Netrukus apkandžiotą moterį vyras nuvežė į ligoninę, čia medikai jai suteikė skubią pagalbą – moteriai žaizda buvo susiūta.

„Chirurgas mus įspėjo – trauma labai rimta, neaišku, kaip viskas baigsis“, – sakė nukentėjusiosios vyras.

Iš ligoninės grįžę į namus sutuoktiniai netrukus sulaukė šuns šeimininkų. „Jie atsiprašė, sakė, nepergyventi, atsilygins, prašė, kad paskaičiuotume, kiek kainuos gydymas, kaip įvertiname žalą“, – sakė moteris.

Dar tą patį vakarą Zaleckams sutuoktiniai pranešė, kad savo išgyvenimus vertina maždaug 6 tūkst. Eur.

„Tai pasakėme A. Zaleckui, jis išėjo į namus pasitarti su žmona, o grįžęs pasakė, kad tokia suma netenkina ir patarė mums elgtis kaip tik norime“, – sakė Edita.

Nepavykus gražiuoju sutarti su A. Zalecku, sutuoktiniai nuvažiavo į policijos komisariatą ir dėl įvykio paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Prašymą išnagrinėjusi policija po savaitės pranešė, kad tyrimas nebus atliekamas – nukentėjusioji turi teisę kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

Pasak policijos, savo paaiškinime žinomas Trakų verslininkas nurodė, kad tądien būdamas savo namo kieme išgirdo voljere lojančius šunis.

„Paėmęs vieną iš šunų išėjau pasižiūrėti, ant ko šie loja – prie malkų krūvos pastebėjau vyrą ir moterį, o tada šuo man ištrūko iš rankų ir užpuolė moterį“, – teisinosi šuns šeimininkas.

Nors A. Zaleckas nekomentavo prieš jį pradėto baudžiamojo proceso, Trakų rajono apylinkės teisme teisėja dirbanti jo žmona N. Zaleckienė anksčiau DELFI teigė, kad niekada nesikratė ir nesikratys atsakomybės už savo šuns sukeltus padarinius.

„Tuo metu manęs nebuvo namuose, nemačiau kaip nutiko, tačiau vėliau su vyru kartu nuėjome ir labai tos moters atsiprašėme – ir aš, ir vyras, aišku, labai pergyvename, tikrai nemalonus įvykis“, – sakė N. Zaleckienė.

Ji stebėjosi, kad Edita su savo vyru ėjo į svetimą teritoriją. „Tikrai ne prie ežero jie ėjo, jie buvo mūsų sklype, lyg kažko norėjo pasižiūrėti – iki ežero dar tolokai buvo“, – tikino ji.

„Tam šuniui tuo metu tebuvo aštuoni mėnesiai, niekas negalvojo, kad jis gali įkąsti, – sakė N. Zaleckienė. – Kiek man pasakojo vyras, nebūtų nieko nutikę, bet moters draugas griebėsi pagalio, ėmė mosikuotis, o šuo, aišku, nieko nelaukęs, pradėjo pulti“.

Moteris stebėjosi ir nukentėjusiosios vyro elgesiu. „Po įvykio jos vyras atbėgo su pistoletu ir grasino nušauti šunį, nors jis jau buvo uždarytas“, – teigė ji.

Po šio incidento A. Zaleckas buvo nubaustas administracine tvarka, jis savo kaltę pripažino, tačiau vėliau policijos nutarimą apskundė teismui. Vilniaus apygardos teismas nutarė bylą nutraukti.