Kodėl motoroleris buvo parduotas Rygoje, motorolerį pardavusios įmonės vadovas taip ir negalėjo paaiškinti – trečiadienį Vilniaus apygardos teisme apklaustas liudytojas teužsiminė, kad taip nusprendė vienas darbuotojas, kai šį pagal skelbimą internete susirado pirkėjas. Be to, pasak liudytojo, dalį transporto priemonių pavykdavo parduoti tik Latvijoje.

„Pirkėjai nepanoro atvažiuoti į Lietuvą“, – sakė 2005 m. gamybos Prancūzijoje įsigytą motorolerį pardavusios įmonės vadovas.

Kaltinimus dėl S. Novikovo nužudymo Vilniaus apygardos prokuratūra yra pateikusi 40 metų J. Dambrauskui, tuo metu sunkaus nusikaltimo organizavimu yra kaltinamas buvęs teisininko verslo partneris, Vilniaus laidojimo rūmų direktorius ir Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos 42 metų vadovas Vitalijus Gasperovičius. Jie abu teismo nuosprendžio laukia už grotų.

Trečiadienį baudžiamąją bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos pirmininkas Algimantas Valantinas pasiūlė kaltinamiesiems duoti parodymus, tačiau jie atsisakė – lauks, kol teisėjams pavyks apklausti visus liudytojus. Artimiausiu metu teisėjai žada apklausti buvusius S. Novikovo verslo partnerius bei ikiteisminį tyrimą dėl nužudymo atlikusį buvusį Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorą Paulių Jablonską bei policijos pareigūnus. Jie į teismą kviečiami J. Dambrausko bei jo gynėjo prašymu.

Ikiteisminio tyrimo metu S. Novikovo našlė Marija Novikova ir trys jos vaikai pareiškė solidų ieškinį – kiekvienas jų prašo priteisti po 1,5 mln. litų neturtinės žalos atlyginimo, iš viso – net 6 mln. Lt. Šį ieškinį nukentėjusiaisiais pripažinti Novikovai padidino teisme – prašo taip pat priteisti ir patirtą turtinę žalą.

Be to, baudžiamąją bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas nusprendė nukentėjusiaisiais bei civiliniais ieškovais pripažinti S. Novikovo motiną bei seserį.

Šioje byloje kaltinimai be J. Dambrausko ir V. Gasperovičiaus taip pat yra pateikti 50 metų Vladislavui Tomkevičiui ir 53 metų Tatjanai Kulešienei. Jų pavardės figūruoja epizode dėl didelės vertės – beveik pusės milijono litų – svetimo turto iššvaistymo, V. Tomkevičius ir T. Kuliešienė kaltinami sukčiavimu bei dokumentų klastojimu.

Nustatyta, kad dar prieš nužudymą S. Novikovas kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT), prašydamas ištirti, ar apie 400 tūkst. Lt pasisavinęs V. Gasperovičius nepadarė nusikaltimo. Pranešti apie dingusius pinigus S. Novikovas nusprendė po to, kai su V. Gasperovičiumi kilo ginčas dėl laidojimo rūmų akcijų įsigijimo.

Advokatas S. Novikovas buvo nužudytas Vilniuje, šalia banko „Citadelė“, praėjusių metų birželio 1 d.

Žiniasklaida yra skelbusi, kad S. Novikovo likimą galėjo nulemti lemtingai iškritusi būrėjos korta – esą žmogžudystę atskleidę sostinės kriminalistai bei prokurorai išsiaiškino, kad V. Gasperovičius nužudymą užsakė po to, kai apsilankė būrimo salone.

Pareigūnai apklausė žinomą sostinės būrimo kortomis specialistę Tatjaną P. Ši patvirtino, kad V. Gasperovičius iš tiesų lemtingais savo gyvenimo momentais prašydavo jos pagalbos.

Nužudymu kaltinamas J. Dambrauskas tyrimo pradžioje, tikėdamasis, kad už nužudymą jam bus skirta švelniausia – vos 8 metų bausmė, pripažino savo kaltę, tačiau po parodymų kriminalistai suprato, kad įtariamasis kai kuriuos dalykus nutyli..