Moterų informacijos centro atlikto tyrimo duomenimis, net 51 proc. moksleivių pateisina, kai mergina bent kartais muša savo vaikiną, jei šis su ja nesielgia pagarbiai.

Taip pat, 27 proc. moksleivių pateisina, kai mergina bent kartais muša savo vaikiną, jei šis ją erzina. Vaikinų smurtą prieš merginas bent kartais pateisina mažiau apklaustų moksleivių – 6-8 proc.

Smurto tarp paauglių tema vis dar yra labai aktuali mūsų visuomenėje. Jeigu apie saugumą internete vaikus galima edukuoti, tai smurto pateisinimas pirmiausiai yra atėjęs iš šeimos ir artimos aplinkos, – pastebi specialius mokymus paaugliams organizuojančio Moterų informacijos centro projektų vadovė Rugilė Butkevičiūtė. – O visuomenės požiūrio keitimas yra labai ilgas procesas, į kurį turi būti įtraukti visi: tiek patys moksleiviai, tiek jų mokytojai, tiek šeimos nariai.“

Tyrimo duomenimis, 50 proc. moksleivių mano, kad yra normalu, jog kartais vaikinas ragina merginą lytiškai santykiauti, jei jie draugauja. Taip mano 53 proc. merginų ir 47 proc. vaikinų. Taip pat, net 16 proc. vaikinų atsakė, kad yra normalu, jei jis kartais ar dažniau muša savo merginą, jei ši jam buvo neištikima.

„53 proc. merginų pateisina, kad mergina kartais šaukia ant savo vaikino, tačiau labiausiai sunerimti verčia tai, kad beveik pusė visų apklaustų merginų yra priimtina, kad kartais ant jų šaukia vaikinas“, – sako K. Butkevičiūtė.

Pasak R. Butkevičiūtės, gąsdina ne tik realų smurtą pateisinančių jaunuolių skaičius, bet ir normaliu reiškiniu laikančių grasinimus, kontrolę bei gąsdinimus. 60 proc. jaunuolių pateisina savo antrosios pusės telefono tikrinimą, daugiau nei trečdalis jų pateisina grasinimą palikti, siekiant savo tikslų.

Beveik 70 proc. jaunuolių pateisina kontrolę, kaip savo laisvalaikį leidžia antroji pusė, pusė apklaustųjų bent kartais nurodinėja antrajai pusei, kaip rengtis. Be to, net 39 proc. vaikinų pritarė grasinimui primušti antrąją pusę, nors neketina to daryti.