Muitinės mobiliųjų grupių patruliai dirba ir naktį – Kauno teritorinės muitinės pareigūnai gegužės 12 d., apie 3 val. ryto, kelyje Kaunas – Marijampolė – Suvalkai, patikrinimui sustabdė krovininį vilkiką „DAF“. Mašinos vairuotojas, Kauno gyventojas A. N. pareigūnams sakėsi į Lietuvą iš Ispanijos gabenantis naudotas medžio apdirbimo stakles. Tačiau muitininkai nusprendė vilkiką papildomai patikrinti rentgeno kontrolės sistema Kybartų kelio poste.

Ten ir paaiškėjo, kad medžio staklių detalėmis užverstoje puspriekabėje įrengta „klasikinė“ slėptuvė: puspriekabės priekis nuo vidinės dalies buvo atskirtas imitacine sienele, o į tarpą sukrauti narkotikai. Iš viso slėptuvėje pareigūnai surado net 676 kg hašišo. Preliminari tokio kiekio narkotikų vertė juodojoje rinkoje – apie 6, 7 mln. eurų. Tai didžiausia šiemet Lietuvoje sulaikyta narkotikų kontrabandos siunta.

A. N. buvo sulaikytas, vėliau Vilniaus apylinkės teismo sprendimu jis buvo suimtas dviem mėnesiams, jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki 15 metų.

Muitinės kriminalinėje tarnyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl narkotikų kontrabandos, jam vadovauja Vilniaus apygardos prokurorai.

Prieš du mėnesius Lietuvos – Lenkijos pasienyje muitininkai irgi sulaikė įspūdingą – 154 kg hašišo krovinį. Narkotikai aptikti kovo 28 d., iš Ispanijos į Lietuvą grįžtančios poros visureigyje BMW.

Iš viso per pastaruosius penketą metų muitinės pareigūnai sulaikė 3, 2 tonas narkotikų (daugiausia hašišo). Vien šiemet muitininkams jau įkliuvo 830 kg kvaišalų, juodojoje rinkoje kainuojančių apie 8 mln. eurų.

Tai dažniausiai afrikietiškos kilmės – Maroke pagamintas hašišas, kuris nelegaliai atplukdomas į Ispaniją per Gibraltaro sąsiaurį. Iš čia kvaišalai gabenami į kitas Vakarų Europos valstybes, o Lietuva yra tapusi tranzitiniu punktu vežant šiuos narkotikus į Rusiją.