Po pertraukos Vilniaus apygardos teismas penktadienį tęsė baudžiamosios bylos, kurioje kaltinimai dėl kurstymo žudyti pateikti D. Kedžio draugams Raimundui Ivanauskui ir Eglei Barauskaitei, nagrinėjimą.

Ketvirtadienį baigus M.Žalimo apklausą, penktadienio posėdyje valstybinį kaltinimą palaikančiam prokurorui, nukentėjusiojo ir kaltinamųjų advokatams buvo suteikta galimybė M. Žalimui užduoti klausimus. Tiesa, posėdis neapsiėjo be incidentų – kaltinamieji ir jų advokatai dėl prastų eismo sąlygų beveik pusantros valandos vėlavo į teismą, o jam prasidėjus vienas iš D. Kedžio palaikytojų buvo pašalintas iš salės, nes slapta įrašinėjo M. Žalimo apklausą.

Anksčiau vykusiame posėdyje M. Žalimas pasakojo, kaip D. Kedys planavo žmogžudystes, o jo bičiuliai E. Barauskaitė ir R. Ivanauskas jam galimai talkino. Liudytojas taip pat užsiminė, kad žudyti D.Kedį kurstė ir jo sesuo, tuo metu Kauno apygardos teisme dirbusi N. Venckienė. M. Žalimo pasakojimą apie D. Kedžio planuojamas žudynes skaitykite DELFI čia.

Kad šiuo metu nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstanti N. Venckienė kurstė savo brolį, M. Žalimas pakartojo ir penktadienį. Prokuroro Redo Savicko paklaustas, kas kalbėjo apie N. Venckienę ir jos pritarimą žudynėms, M. Žalimas sakė: „Visi pasisakė, tiek R. Ivanauskas, tiek E. Barauskaitė – sakė, kad ji autoritetingas žmogus, teisėja, ji tam pritaria“.

Su N. Venckiene pats M. Žalimas teigė nebendravęs. Tačiau, kaip pažymėjo liudytojas, prieš teisėjo  nužudymą N. Venckienė esą žadėjo pasižiūrėti jo darbo grafiką – kada jis tą 2009-ųjų spalio 5-osios rytą ateis į darbą teisme.

„Yra ten kažkokia teisėjų sistema, kur jie gali pasižiūrėti, kokie vyksta posėdžiai“, – aiškino kaukėtų pareigūnų į teismą atlydėtas M. Žalimas.

„Pradžioje D. Kedys minėjo, kad žudys Andrių Ūsą, Joną Furmanavičių, seseris (Violetą Naruševičienę ir Laimutę Stankūnaitę), o dienos bėgyje prakalbo ir apie teismo pirmininką (Albertą Milinį), kai paklausiau, dėl ko ir jį reikia žudyti, tai atsakė, jog jis dengia pedofilus – taip jam sakė sesuo, – teisme kalbėjo M. Žalimas. – Dar vėliau jis pasakė, jog nori ir nužudyti Saulių Velečką (Agurką), nes su juo turėjo konfliktą“.

M. Žalimas tikino, kad iš karto nužudyti „agurkinių“ vadeivos D.Kedys negalėjo, nes tiesiog būtų nesuspėjęs, todėl tikėjosi, jog tai galės padaryti vėliau.

Paklaustas, kaip tuometis Kauno apygardos teismo pirmininkas A. Milinis esą dengė pedofilus, M. Žalimas sakė: „D. Kedys kalbėjo, kad Neringa kreipėsi pas jį, kažkokias kratas norėjo daryti, bet jisai tam nepritarė, būtent J. Furmanavičiaus atžvilgiu. D. Kedys dar sakė, kad žino, jog pirmininkas važinėja „Audi A8”, gyvena netoli oro uosto Karmėlavoje“.

Prokuroro paklaustas, ar tikėjo, jog D.Kedys jam iš tikrųjų už dalyvavimą žudynėse sumokės milijoną litų, M. Žalimas sakė: „Tikėjau, netikėjau, bet aš sutikau, nes buvome trise miške, man nebuvo svarbu, ar šimtas tūkstančių, ar milijonas, man buvo svarbu išeiti iš tos situacijos“, – sakė jis.

Slaptojo informatoriaus teigimu, E. Barauskaitė per žudynes D. Kedžiui siūlė užsidėti peruką ir taip maskuoti savo išvaizdą.

Liudytojas pabrėžė, kad pranešdamas Policijos departamento pareigūnams apie D. Kedžio planuojamas žudynes vylėsi, jog tam bus užkirstas kelias. „Tomas Ulpis pažadėjo, kad žudynės neįvyks“, – sakė M. Žalimas.

Paklaustas, kodėl nesielgė patriotiškai ir net 2 metus žiniasklaidai neprašė, jog pareigūnams buvo pranešęs apie D. Kedžio planuojamas žudynes, M. Žalimas sakė: „Mano patriotizmas buvo parodytas 2009-ųjų rugsėjo pradžioje, kai aš ėjau į departamentą, o jeigu bylą tirti užsiėmė aukščiausi departamento pareigūnai, o ne kokie rajono kriminalistai, tikėjau, kad jie nuoširdžiai dirba“.

Liudytojas taip pat pažymėjo, kad D. Kedys vartojo narkotines medžiagas, raminamuosius vaistus. „Jis pats receptų negalėdavo gauti, todėl R. Ivanauskas suderindavo per savo seserį, pats esu jį vežęs į vaistinę, kur šis paėmė kažkokius vaistus, – sakė slaptasis informatorius. – Kartą važiuojant automobiliu D. Kedys paprašė kompaktinės plokštelės, o tada iš kokaino pasidarė takelį ir sutraukė“.

Atsakinėdamas į klausimus M. Žalimas taip pat patikino, kad prieš žudynes iš E. Barauskaitės gavo tris krepšius, kuriuos turėjo paslėpti sodo namelyje. Į vieną krepšių D. Kedys esą turėjo įdėti 70 tūkst. dolerių – šie pinigai buvo skirti pradžiai pragyvenimui. „Nežinau kodėl, bet jis stengdavosi pinigus iškeisti į dolerius“, - sakė jis.

M. Žalimas teigė nežinantis, ar krepšiuose buvo pinigai, tačiau prisipažino, jog duodamas interviu žurnalistui Virginijui Gaiveniui pasakė netiesą apie iš krepšio pavogtus dolerius. „O ką dar pamelavote?“ - klausė teisėjų kolegijai pirmininkaujanti Daiva Kazlauskienė. „Apie pinigus ir (Visvaldą) Račkauską (buvusio generalinio komisaro pavaduotoją – aut. past.), – sakė jis.

Po žudynių M. Žalimas teigė policijos pareigūnams papasakojęs ir tai, kad internetu bendravo su D. Kedžiu.

Jis taip pat pažymėjo, kad R. Ivanauskas ir D. Kedys turėjo ginklus – jais labai didžiavosi. „D. Kedys turėjo beretę, kuria labai didžiuodavosi, sakydavo, kad tokias užsienyje naudoja specialiosios tarnybos ir ji kainavo penkis su puse tūkstančio“, – M. Žalimas tikino, kad pats asmeniškai jokio ginklo netikdavo.

Liudytojo teigimu, D. Kedys viskam pritardavo, ką pasakydavo R. Ivanauskas. „Ir tada miške jis paklausė, ar spės vienas visus keturis patvarkyti, tai D. Kedys atsakė, jog spės, todėl man buvo pasakyta, kad man dalyvauti nebereikės“, – sakė jis.

„Maždaug praėjus mėnesiui po žudynių buvau pas E. Barauskaitę namuose, ji buvo įsijungusi „Skype“ ir bendravo su Drąsiumi – D. Kedys sėdėjo ant sofos ar fotelio, jo plaukai jau buvo ataugę, paklausiau, kaip gyvena, sakė, normaliai, o tada atvažiavo R. Ivanauskas ir jis ėmė bendrauti“, – sakė jis.

Kaltinamųjų advokatų paklaustas, ar po žudynių D.Kedys jam prisipažino nušovęs J. Furmanavičių ir V. Naruševičienę, M. Žalimas sakė: „Kad jis nušovė, aš net neabejoju“.

M. Žalimas teisme taip pat suabejojo R. Ivanausko neregėjimo negalia – esą anksčiau, kai kartu bendraudavo, vienas išeidavo į gatvę, įsėsdavo į mikroautobusą ir nuvažiuodavo sportuoti į sporto klubą. „Pagal jo teiginius žinau, kad sesuo turi ryšių ligoninėje ir sutvarko jo biuletenius, kai reikia“, – M. Žalimas pažymėjo, kad R. Ivanauskas iš tiesų turėjo problemų su viena akimi.

Pagrindinis liudytojas žudynių byloje taip pat aiškino, kad D. Kedys jam tebuvo tik „pusdraugis“, su kuriuo jį siejo tik „pramogos, sportas, linksmybės“, o su R. Ivanausku jį siejo „gilesnis bendravimas“.

„Jį nuveždavau į susitikimus su tam tikrais asmenimis, Kauno nusikalstamo pasaulio atstovais“, – M. Žalimas tikino, jog R. Ivanauskas bendravo su „daktarų“ nusikalstamos grupuotės nariais Kuku, Luru ir kt. Jo teigimu, R. Ivanauskas ir save priskyrė „daktarams“.

M. Žalimas taip pat pažymėjo, kad R. Ivanauskas, su kuriuo jis susipažino pataisos namuose, įkalinimo įstaigoje buvo „arklys“, leidęs kaliniams naudotis neteisėtai turėtu telefonu.

Teismas penktadienį baigė M. Žalimo apklausą, tačiau su juo vėl susitiks kitą savaitę – trečiadienio posėdyje teisėjai planuoja apklausti keturis liudytojus bei peržiūrėti V. Gaivenio laidų vaizdo įrašus.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė pritarė D. Kedžio sumanymui įvykdyti nužudymus, todėl buvo susitikę su M. Žalimu – jo prašė padėti D. Kedžiui nužudyti J.Furmanavičių, V. Naruševičienę, L. Stankūnaitę ir A. Ūsą. Be to, M. Žalimo buvo prašoma surasti sodo namelį, kuriame turėjo slėptis D. Kedys.

2009 m. rugsėjo 6-ąją M. Žalimas suabejojo nužudymų būtinimu, todėl esą R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė jį įkalbinėjo padėti įvykdyti nusikaltimus.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro, po 10 d. M. Žalimas kreipėsi į pareigūnus ir pranešė apie D. Kedžio planuojamas žudynes.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai taip pat nustatė, kad D. Kedys „dėl asmeninių priežasčių“ ruošiasi nužudyti keturis žmones ir ieško bendrininkų, pritarė D. Kedžio ketinimams ir sutarė, jog jam padės slapstytis bei suras bendrininką.

Prokuroras sakė, kad kaltinamieji D. Kedį atvežė į Vilnių, kur jis susitiko su M. Žalimu. Čia R.Ivanauskas esą D. Kedį patikino, kad M. Žalimas yra „patikimas žmogus“, kuris padės nužudyti keturis žmones.

Taip pat nustatyta, kad nužudymo metu D. Kedys turėjo būti užsidėjęs peruką, specialiai pasinaudos kelių priežiūros tarnybos autobusiuku, įsigys ginklus, o po nužudymų autobusiuką paliks Marijampolėje, taip suklaidindamas pareigūnus. Iš čia jį į sodo namelį Vilniuje turėjo nuvežti M. Žalimas.

Prokuroras sakė, kad prieš žudynes D. Kedys išbandė ginklą – šaudė į neperšaunamas liemenes.

Pasak R. Savicko, jau rugsėjo 16-ąją M. Žalimas iš R. Ivanausko paėmė tris krepšius, kurie buvo reikalingi D. Kedžio slapstymuisi ir juos tądien nuvežė į sodo namelį.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad jau prieš geras dvi savaites iki žudynių buvo žinoma, kad D. Kedys žudys spalio 5-ąją.

Prokuroro teigimu, į J. Furmanavičių buvo šauta 8, o į V. Naruševičienę – 6-7 kartus.