Kaip paskelbė Klaipėdos apygardos teismas, automobilį „Audi Coupe“ vairavęs tokios teisės neturintis jaunuolis padarė neatsargų nusikaltimą, tačiau ši nusikalstama veika pasireiškė šiurkščiu Kelių eismo taisyklių pažeidimu - vairuojant apsvaigus nuo alkoholio, neturint teisės vairuoti transporto priemones, ignoruojant eismo saugumo taisykles.

„Tai sukėlė skaudžius padarinius - žuvo jaunas žmogus“, - teigiama įsiteisėjusioje teismo nutartyje.

Skuodo rajono gyventojas buvo nuteistas dėl to, kad praėjusių metų rugpjūčio 9-ąją, apie 2.45 val., Skuodo rajone, kelio Skuodas–Plungė 12-ajame km, ties Tauzų kaimu, partrenkė ta pačia kryptimi taip pat iš šventės su dviem draugais ėjusį pėsčiąjį. Jis dėl eismo įvykio metu patirto sunkaus sveikatos sutrikdymo mirė įvykio vietoje.

Prie vairo sėdėjęs vaikinas po smūgio net nesustojo ir sunkiai sužeistam nepilnamečiui nepagelbėjo. Jis mašiną sustabdė tik už kelių kilometrų, tada prie vairo sėdo kitas automobilyje buvęs vaikinas. Apie įvykį jie nepranešė policijai - apgadintą „Audi Coupe“ paslėpė daržinėje.

Automobiliu važiavę jaunuoliai buvo neblaivūs - jie tądien linksminosi Mosėdžio miestelyje vykusioje šventėje. Teisme paaiškėjo, kad vairuotojo pažymėjimo net neturėjęs ir vėliau tragišką eismo įvykį sukėlęs vaikinas alkoholį vartojo dar prieš atvažiuodamas į miestelį, o šventės metu net „nulūžo“ - draugai jį atnešė ir paguldė į automobilį. Tiesa, kai kompanija nusprendė važiuoti į namus, prie vairo ryžosi sėstis vairavimo įgūdžių neturėjęs vaikinas.

Žuvusiojo nepilnamečio tėvai iš jaunuolį partrenkusio vaikino ir automobilio savininko siekė prisiteisti 600 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą. Bylą pirmosios intancijos teisme nagrinėjęs Skuodo rajono apylinkės teismas tėvams priteisė po 50 tūkst. Lt. Avarijos kaltininkas ir mašinos šeimininkas taip pat turės sumokėti beveik 10 tūkst. Lt turtinės žalos atlyginimą.

Už eismo įvykį, kurio metu žuvo žmogus, nuteistas vaikinas manė, kad jam skirta per griežta bausmė ir Klaipėdos apygardos teismo prašė ją sušvelninti. Apeliacine tvarka bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija su tokia nuteistojo pozicija nesutiko - esą jam pagrįstai Skuodo rajono apylinkės teismas skyrė 7 metų laisvės atėmimo bausmę. Be to, prie šios bausmės pridėti ir 3 mėn., kuriuos nuteistasis privalės atlikti už kitą nusikaltimą.

Civilinės atsakomybės bandė išvengti ir „Audi Coupe“ valdytojas - jis teisėjus bandė įtikinti, kad važiuojant į namus buvo visiškai girtas ir esą nematė, kad prie vairo sėdi teisės vairuoti neturintis draugas. Teismas mano, kad šie jo argumentai nepagrįsti - esą jis siekia išvengti atsakomybės.

Nuosprendį apeliacine tvarka skundė ir žuvusiojo tėvai, prašę padidinti neturtinės žalos atlyginimą. Tačiau teisėjų kolegija sumos nepadidino - teismas pažymėjo, kad žuvusysis ėjo transporto priemonių važiavimo kryptimi, neturėjo atšvaito ir taip neabejotinai sudarė sunkumų jį pastebėti automobilių vairuotojams.

„Kelių eismo taisyklės be išlygų įpareigoja tamsiuoju paros metu, tiek esant geram, tiek blogam matomumui, pėstiesiems, einantiems neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu, turėti arba šviečiantį žibintą, kuriuo negali būti laikomas kartas nuo karto apšviečiamas mobilusis telefonas, arba vilkėti atitinkamą liemenę ar turėti prie drabužių prisisegti atšvaitą”, - pažymėjo Klaipėdos apygardos teismas.