Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs 58 m. Aleksandro Zabolotno apeliacinį skundą, paliko nepakeistą Klaipėdos miesto apylinkės teismo nutartį, kuria pastarajam panaikintas laisvės atėmimo bausmės vykdymo atidėjimas. Nuteistasis dvejiems metams siunčiamas į atvirąją koloniją.

Praėjusių metų vasaros pradžioje pirmosios instancijos teismas minėtam vyrui už tai, kad jis automobiliu Klaipėdoje mirtinai sužalojo pėsčiųjų perėja ėjusią moterį, skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Šių metų sausį tas pats teismas patenkino Probacijos skyriaus teikimą ir vyriškį pasiuntė nelaisvėn. Konstatuota, kad asmuo per šį laikotarpį be pateisinamos priežasties pažeidinėjo nustatytą bausmės vykdymo tvarką ir sąlygas, nepaisė draudimo vairuoti transporto priemones.

Apygardos teismas pripažino, kad pirmosios instancijos teismo priimta nutartis yra teisėta ir pagrįsta. Pažymėta, kad teismas, atidėjęs skirtos bausmės vykdymą, išreiškė pasitikėjimą juo bei suteikė galimybę bausmę atlikti laisvėje. Pasak teismo, ši aplinkybė neskatino A. Zabolotno atsisakyti netinkamo elgesio, jis parodytu pasitikėjimu piktnaudžiavo.

Teismas atkreipė dėmesį ir į tai, kad nuteistasis, prieš darydamas pažeidimus, turėjo įvertinti jų poveikį savo gerovei. Jis dėl savo paties neatsakingo ir nerūpestingo elgesio yra priverstas patirti nemalonių padarinių, netekti tam tikrų teisių bei laisvių. Teismo nuomone, jeigu bausmės nedarytų tam tikro poveikio, negrasintų negatyviomis pasekmėmis, jos būtų beprasmiškos. Nuteistojo asmeniniai interesai, kai jis ignoruoja geros moralės ir teisės normas, nesuteikia esminio prioriteto prieš visuomenės vertybes.

Be to, vakar apygardos teismas paliko galioti kitą apylinkės teismo nutartį, kuria tas pats asmuo nubaustas už tai, kad praėjusią vasarą neblaivus (1,64 prom.) vairavo transporto priemonę ir nepateikė vairuotojo pažymėjimo. Vyras sulaukė daugiau kaip 700 Eur baudos ir neteko teisės vairuoti transporto priemones pustrečių metų.

Šios nutartys įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka dar gali būti skundžiamos Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.